słoik - 12348 przepisów (strona:190/824)

Zakwas buraczany (na barszcz czerwony) 349

kiszonych ogórków Buraki umyć, obrać i pokroić w cienkie talarki (np. za pomocą szatkownicy). Do przegotowanej, letniej wody wsypać sól. Dokładnie wymieszać. Pocięte buraki ułożyć w kamionce/dzbanku/dużym słoiku. Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie i kilka ząbków czosnku (wcześniej obranych oraz pokrojonych na mniejsze części). Przygotowane buraki zalać wodą. Na sam koniec wlać kilka łyżek soku z kiszonych ogórków(...)jest zależny od temperatury otoczenia oraz użytego naczynia. W kamionce zakwas o wiele szybciej się zakisi (sprawdzone!). Ukiszony zakwas odcedzić (buraki można wykorzystać, np. do sałatki), przelać do czystych słoików i wstawić do lodówki.  Po lewej: buraki od razu po zalaniu wodą, po prawej: 2 dzień kiszenia buraków Te białe plamki to pleść. Jeżeli na Waszym zakwasie pojawi się

Ugotować
Skarby domowej spiżarni 197

Źródło: owocowakraina.pl Zimą trudno o świeże owoce, czy warzywa. Warto zajrzeć do naszej spiżarni, aby znaleźć w niej różne słoiki kompotów, dżemów, soków, czy dodatków do obiadu. Znajdziemy tam dużą dawkę witamin niezbędnych dla naszego organizmu. Słodkie kompoty, soki, czy dżemy mogą stać się zdrowym i słodkim wspomnieniem lata. Kompoty to świeże owoce, wydrylowane i oczyszczone, zalane wodą z cukrem(...)pasteryzowane. Maliny, czereśnie, wiśnie, czy jagody zachowują bardzo dużo właściwości odżywczych, które z przyjemnością możemy wyciągnąć ze słoika i zjeść do ostatniego owoca, a później wypić pyszny i zdrowy napój. Jeszcze zdrowsze są soki robione ze świeżych owoców i warzyw. Wyciągane ze spiżarni zimą poprawią smak naszej herbaty lub rozgrzeją nasz organizm w zimowe, chłodne i ponure dni. Ze świeżych

Gotuję Testuję
Ciasto pychotka lub jak kto woli Pani Walewska po mojemu. 161

część zabiegów obeszłam. A jak widziałam Agnieszkę jak je wcina, serce rosło i byłam pewna, że to dobry wyrób. :) 400 g herbatników 2 szklanki mrożonych jagód 0,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki Beza: 6 białek 3 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 200 g wiórek kokosowych łyżka soku z cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 2 kostki masła lub margaryny(...)Dwie jednakowe blaszki wykładamy papierem  i rozkładamy równo herbatniki. Ja kupiłam dużą paczkę w Lidlu, są fajne nie ma połamanych i cenowo też korzystnie. W przepisach jest cały słoik dżemy, ja dałam go symbolicznie, aby tylko jagody miały się do czego przykleić. Na takie posmarowane ciastka, rozsypujemy po szklance jagód. Słodkie ciastka, słodki dżem, a kwaśne jagody są taką

Dieta moja pasja
Śledzie w zalewie octowej 309

osuszamy. Wodę zagotowujemy z cebulą, marchewką, cukrem, solą, ziarnami gorczycy i pieprzu, oraz liśćmi laurowymi i zielem. Gotujemy całość kilka minut, a kiedy lekko przestygnie, dolewamy ocet. W dużym słoiku układamy dość ciasno śledzie, naprzemiennie z cebulą i marchewką. Zalewamy wszystko przygotowaną wcześniej zalewą. Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki. Tak przygotowane śledzie będą idealne do jedzenia po 3 dniach

NiePieprz.pl
Sałatka z awokado i kalmarów 174

awokado nie toleruje wysokich temperatur. Gotowane lub pieczone nabiera gorzkiego smaku. Sałatka z awokado i kalmarów – Błyskawicznie na piątek. .. i nie tylko. Składniki: - 1 dojrzały owoc awokado - 1 słoik kalmarów w oleju (280g) - 1 słoik papryki wiśniowej w zalewie (280g) - 1 mała czerwona cebula - młode listki botwinki - ½ limonki - migdały w płatkach - nasiona chia - olej z awokado - różowa sól himalajska

mojewypiekiinietylko
Pasztet swojski – kuchnia podkarpacka 228

cynk, że w mięsnym ma być towar. Rodzina stoi w kolejce na chodniku kilka godzin. A przy ladzie wszyscy są szczęśliwi, że kupili to, po co przyjechali…. Pasztet w słoikach! Dziwne? Nie, prawdziwe. Mogę tylko zacytować mojego kolegę…. „Tak było, tak było”… :) Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) 300 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej 1 czerstwa bułka(...)przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze  180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 50 minut. Na ostatnie 10 minut ściągamy folię. Pasztet można też upiec w słoikach, które po napełnieniu do około 3/4 wysokości zakręcamy, ustawiamy na blaszce i pasteryzujemy w piekarniku przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni C. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich

Trzeci talerz
na zdrowie-Syrop z mlodych zielonych wloskich orzechów na miodzie 196

Składniki: 1 kg miodu 40 młodych zielonych orzechów włoskich ps.można zrobic z mniejszej ilości Wykonanie Zebrać z drzewa 40 orzechów zielonych. Pokroić na mniejsze kawałki. Umieść je w słoiku i zalać miodem. Zamknąć słoik i niech to pozostanie na miesiąc narażone na działanie promieni słonecznych. Wstrząsnąć sporadycznie. Po 40 dniach, odcedzić syrop i usunąć orzechy. Przechowywać w chłodnym, ciemnym

w mojej kuchni
Mus z pigwy 133

smak ponownie i nie dodawać do niej zbytniej ilości innych składników. Wyszedł przepyszny mus, którego część zużyłam do bułeczek (przepis wkrótce), a reszta miała być zawekowana, ale w słoiki poszła tylko część, bo mus szybko znikał z garnka pod byle pretekstem ;) Składniki (na prawie 1,5 litra musu): 6 dużych owoców pigwy (nie mylić z owocami pigwowca) 3 pigwowce (zawierają(...)palniku o małej mocy i ciągle mieszając, dodawać stopniowo cukier. Trzymać na ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie bardzo gorąca. Gorący mus można wkładać do słoików, zakręcić i odstawić do powolnego stygnięcia. Ale można też podać jako deser lub słodką przekąskę na ciepło lub na zimno. Mus naprawdę polecam! Jest przepyszny i łatwy do wykonania. Dla mnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Szybka konfitura z dyni 204

szybką konfiturę, w tej ilości w jakiej ją zrobiłam, starczy na niedługo, zaledwie trzy małe słoiczki, ale zawsze możecie zwiększyć proporcje i przygotować więcej. Wtedy jednak pamiętajcie żeby słoiki zapasteryzować przed odstawieniem ich na zimę ;-) A taka złota konfiturka idealnie sprawdza się jako dodatek do sera białego, owsianki czy omletów :-) SKŁADNIKI 2 szklanki dyni startej na drobnej tarce 1/2 szklanki(...)ponownie dynię rozgrzewamy, dodajemy do niej cynamon i aromat, a następnie gorącą napełniamy słoiczki i zakręcamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli chcecie konfiturę przechować na dłużej, to po wystygnięciu pasteryzujcie słoiki przez 15 - 20 minut (w zależności od wielkości słoiczków

Czary - gary w kuchni
Top 8 przepisów w październiku 2016r. 257

Przepisy, do których najczęściej zaglądaliście w październiku 2016r. : 1.  Kapusta czerwona w słoikach na zimę 2.  Marchew w słoikach na zimę 3.  Warstwowa sałatka z ryżem 4.  Szarlotka z połówkami jabłek 5.  Buraczki w zalewie octowej. 6.  Naleśniki z mięsem mielonym. 7.  Rolada z piersi kurczaka 8.  Rogaliki trzyskładnikowe

W kuchni u Moniki
Domowa kiszona kapusta 153

może być suszony koper) Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy, solimy i odstawiamy na 12 godzin. Marchew obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy z kapustą. Odciskamy sok i napełniamy słoiki do 3/4 wysokości. Do każdego słoika wkładamy czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i koper. Zalewamy wrzącą wodą, szczelnie zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na około 2 tygodnie

Qchnia po prostu
DŻEM ŚLIWKOWY BEZ PASTERYZOWANIA 249

przez 2 minuty. Jeśli śliwki nie rozgotowały się i pozostają duże kawałki, weź drewnianą pałkę i trochę ugnieć. Zestaw z ognia. Mieszaj masę do zniknięcia piany. Gorącym dżemem napełnij słoiki i natychmiast zamknij. Słoiki postaw na 10 minut do góry dnem

Przepisy kulinarne babci Antoniny
OGÓRKI KONSERWOWE 164

Składniki: 2 kg ogórków polnych drobnych ocet 10-procentowy przyprawa do ogórków konserwowych 2 główki czosnku Sposób wykonania: Ogórki umyj i obetnij ogonki. Do słoika (0,9 litra) wsyp 1 łyżkę przyprawy. Przygotuj zalewę octową z 6 szklanek wody, 1 szklanki octu, 1 łyżki soli i 3 łyżek cukru. Zalewę zagotuj, a następnie schłódź. Ogórki włóż do słoika, zalej zalewą

Przepisy kulinarne babci Antoniny
DŻEM TRUSKAWKOWY 141

przez 2 minuty. Jeśli truskawki nie rozgotowały się i pozostają duże kawałki, weź drewnianą pałkę i trochę ugnieć. Zestaw z ognia. Mieszaj masę do zniknięcia piany. Gorącym dżemem napełnij słoiki i natychmiast zamknij. Słoiki postaw na 10 minut do góry dnem

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Sałatka z tortellini 192

Prosta, klasyczna sałatka. Szybka, ale z niewielką ilością majonezu. Dzięki papryce jest dodatkowo chrupiąca. Obowiązkowa pozycja na karnawałowych przyjęciach! Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – 2 opakowania tortellini – pół słoika warzyw sałatkowych „Kotlin” albo własna mieszanka (te warzywka dostałam od teściowej i na prawdę świetnie się sprawdzają!!!) – 1 czerwoną paprykę – sól, pieprz – majonez/jogurt – kawałek(...)Wyjąć z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i umieścić na sitku. Przepłukać zimną wodą a następnie odstawić do osuszenia. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Warzywa ze słoika odcedzić i opłukać z zalewy. Osuszyć (można w ręczniku papierowym) i przełożyć do miski. Dodać pokrojoną szynkę, przyprawy, majonez i tortellini. Wymieszać. Zostawić na noc w lodówce do przegryzienia

Szybko Tanio Smacznie