obrać w większe kawałki. Czosnek obrać, jeśli mamy duże ząbki to przekroić je na połowę. Buraczki ułożyć na przemian z czosnkiem i przyprawami w kamionkowym naczyniu lub dużym słoiku. Na samej górze powinny być buraki. Wodę (najlepiej zagotowaną i ostudzoną) wymieszać z solą i zalać nią buraki. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 dni. Po upływie 5 dni zakwas(...)przecedzić, wlać do słoików o przechowywać w lodówce. Taki zakwas może stać w lodówce przez kilka miesięcy. Gotowy zakwas przed odcedzeniem i przelaniem do butelek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieBuraki obrać i pokroić w plasterki, czosnek obrać i pokroić drobno. Do dużego słoja włożyć buraki, czosnek, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, sól, czarny pieprz i chleb razowy. Napełnić słoik letnią wodą, wszystko musi być przykryte wodą. Zamknąć słoik lub przykryć gazą. Tak zostawić w ciepłym i jasnym miejscu. Mój kochany pomocnik, moja mamuśka już bardzo słaba, ale ciągle chętna
Kuchnia Pokoleńwiniem, przyprawę do piernika, krem balsamiczny, olej rzepakowy, ocet ryżowy i miód. Dokładnie mieszamy i odstawiamy n 2-3h żeby smaki się przegryzły. Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku. ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM SKŁADNIKI 2 płaty śledziowe 1/2 szalotki lub małej cebuli 1 łyżka musztarty francuskiej 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka miodu(...)kubeczku łączymy musztardę, majonez, śmietanę, miód i ocet ryżowy. Powstałym sosem zalewamy śledzie, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły. Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku. ŚLEDZIE W POMARAŃCZACH SKŁADNIKI 2 płaty śledziowe 1/2 pomarańczy 4-5 orzechów pecan 1 łyżeczka miodu 3-4 łyżeczki octu ryżowego olej z orzechów laskowych lub włoskich
DefinicjaSmakuuprażone orzechy, płatki owsiane i słonecznik z dodatkiem miodu i oleju kokosowego to to co lubię najbardziej. Świąteczny klimat czuć u mnie już od śniadania. Uwielbiam! Składniki na duży słoik granoli: 400 gram płatków owsianych górskich 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła orzechowego 4 łyżki miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka imbiru mielonego i goździków mielonych(...)przez 45 minut, mieszając co 5-10 minut składniki. Po upieczeniu wyjmuję blaszkę z piekarnika i studzę do temperatury pokojowej. Po wystudzeniu dodaję żurawinę, dokładnie mieszam i przekładam do słoika. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango PapajaEfektowna, kolorowa sałatka warstwowa z filetów śledziowych w oleju oraz kilku składników: czerwonej cebuli, jajek ugotowanych na twardo, ogórków konserwowych oraz buraczków ze słoika i majonezu to świetna przekąska dla amatorów ryb. Śledziowa sałatka ułożona warstwami będzie idealnym uzupełnieniem świątecznego stołu. składniki na 6 porcji 4-5 płatów śledziowych w oleju 2 czerwone cebule 4-5 średnich ogórków konserwowych(...)buraczków ze słoika ( wiórków ) 5 jajek ugotowanych na twardo 400 g majonezu czarny pieprz przepis Odsączone z oleju śledzie kroimy w większą kostkę lub w paski a następnie przekładamy na dno szklanej miski. Obraną cebulę drobno siekamy i posypujemy nią śledzie. Na cebuli rozsmarowujemy połowę majonezu i całość oprószamy czarnym pieprzem. Ogórki konserwowe kroimy w małą kostkę i umieszczamy
Smakowite DaniaNADZIENIE: 1 czubata łyżka kakao 2 słoiczki marmolady, powideł lub gęstego dżemu * można zamienić na pszenną CIASTO: Mleko wyciągamy z lodówki, aby nie było zimne. Miód wstawiamy w słoiku do ciepłej wody, aby stał się płynny. Masło roztapiamy na bardzo małym ogniu, tylko do momentu aż zmieni konsystencję na płynną. Nie doprowadzamy do zagotowania! Do miski wsypujemy mąkę(...)Ciasto doskonale się do tego nadaje, jednak należy pamiętać, aby wówczas skrócić czas pieczenia do 8 min. Gotowe pierniki, dla przedłużenia ich świeżości dobrze jest trzymać w zamkniętym słoiku, puszcze czy plastikowym pudełku w chłodnym miejscu. Polukrowane nie dłużej niż tydzień, nie ozdobione nawet do dwóch tygodni. Najlepiej codziennie sprawdzać stan naczynia, w którym przechowujemy ciastka. Raczej
Kuchnia od dwojgapomidory pokroić na mniejsze kawałeczki. Cebulę i czosnek obrać, niezbyt drobno pokroić i podsmażyć na oleju rzepakowym, wystudzić. Śledzie wymieszać z cebulką, pomidorami i przyprawami, następnie włożyć je do słoika i zalać oliwą po moczeniu pomidorów, olejem po smażeniu cebuli i olejem konopnym lub lnianym. Śledzie w słoiku powinny być zanurzone w oleju, odstawić do lodówki
Kuchcik gotujekiszonych ogórków Przygotowanie: Wodę z solą doprowadzamy do wrzenia, aby sól rozpuściła się. Buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W dużym słoiku układamy buraki, dodajemy przyprawy i zalewamy letnią wodą, tak aby wszystkie buraki były pod wodą, dodajemy sok z ogórków. Przykrywamy słoik ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej
Smakowity Blog Kulinarnyszklanka cukru * - 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) - ½ szklanki mleka 3,2% * - 250 g wiórków kokosowych - 250 g miękkiego masła - 3/4 szklanki mleka w proszku * - powidła węgierkowe (1 słoik 290 g) - 24 podłużne biszkopty * szklanka u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Zagotowujemy mleko kokosowe i zwykłe z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszając gotujemy do chwili, aż masa zgęstnieje(...)kokosową. Do masy wsypujemy następnie ¾ szklanki mleka w proszku i mieszamy łyżką do połączenia składników. Na wafel kładziemy powidła i rozprowadzamy (najwygodniej używając pędzla) równomiernie po całej powierzchni (1 słoik musi wystarczyć na 3 „przełożenia”). Przykrywamy waflem, który również smarujemy powidłami. Kładziemy kolejny wafel, na który wykładamy 1/3 masy kokosowej. Na masę kładziemy podłużne biszkopty. Dwa rzędy będą całych
mojewypiekiinietylkominut na wolnym ogniu, sos nieco zgęstnieje. Następnie dodać miód i jeśli potrzeba doprawić do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty można rozrzedzić odrobiną wody. Ostudzić. Do słoika lub innego naczynia (dobrze jeśli ma pokrywkę) wkładać śledzie na przemian z sosem. Ostatnią warstwą musi być sos. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na minimum dobę. Tak przygotowane śledzie można przechowywać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesię już obejść. Cieszę się, że mogłyśmy razem robić przetwory, bo takie przepisy są bezcenne (w żadnym sklepie takich nie kupicie). Składniki na domowe buraczki mojej babci (4 duże słoiki): buraki 3 kg 3 duże cebule 5 - 6 czerwonych papryk Zalewa: szklanka wody 3/4 szklanki octu spirytusowego 10% 3/4 szklanki cukru łyżka soli Odkroić końcówki buraków i gotować około(...)połówki. Cebulę pokroić w piórka. Paprykę i cebulę gotować 15 - 20 minut w zalewie. Dodać buraki i gotować około 10 minut. Dobrze wymieszać. Pasteryzować około 10 minut (my doprowadzałyśmy słoiki do zagotowania). Moja spiżarnia jest już w części zapełniona przetworami: domowe buraczki, soki malinowe i z winogron oraz wywary do barszczu czerwonego. A to dopiero początek... :) Buraczki pasują naprawdę
Karola gotujezupę ogórkową (około 3 litry): żeberka wieprzowe około 200 g 1/2 porcji rosołowej z kurczaka albo mała włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 3 - 4 ziemniaki 4 duże ogórki kiszone słoik wody z ogórków 3/4 szklanki śmietany 12 % łyżka mąki pszennej 2 liście laurowe 2 ziela angielskie pęczek koperku sól pieprz cukier (opcjonalnie; ja nie dodawałam ponieważ moje ogórki kiszone były(...)ogórków, tak aby nie wyschły. Dodać do wywaru i gotować kolejne 10 minut. Dodać do zupy śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie cukrem. Dolać słoik wody z ogórków (ja lubię kwaśną). Włożyć kawałki mięsa oraz pokrojoną marchewkę. Po ugotowaniu zupy posypać koperkiem i raz jeszcze wymieszać
Karola gotujelodówki na 24 godziny. Po dobie w lodówce (nie polecam dłużej, bo śledzie będą bez smaku) śledzie wyjąć z zalewy. Cebule pokroić w piórka. Śledzie układać warstwami w wysokim słoiku na przemian z cebulą, na końcu zalać olejem. Zostawić na kolejne 24 godziny w lodówce. Po tym czasie można już jeść, smaki się przegryzą i śledzie są pyszne. *do śledzi(...)occie świetnie nadają się tego typu słoiki jak na zdjęciu. Podobne można zleźć tutaj KLIK , cena 23 zł. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieśledziowe pół cebuli szczypta soli 3-4 łyżki dobrego oleju lub oliwy Płaty śledziowe wypłukać i pokroić na kawałki szerokości ok. 1 cm. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W słoiku układać na przemian warstwy śledzi i cebuli. Całość posypać solą i zalać oliwą. Słoik zamknąć i przechowywać w lodówce do tygodnia. Tak przygotowane śledzie smakują najlepiej po przegryzieniu się smaków
Weekendy w domu i ogrodzieodstawiamy na 5-10 min.,odsączamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.Goździki,ziele i liść rozgniatamy w moździerzu lub nożem. Wymoczone śledzie kroimy w kawałki i układamy w słoiku,na to trochę cebuli i żurawiny i rozgniecionych przypraw i posypujemy świeżo mielonym pieprzem i tak dalej układamy warstwami na przemian,na końcu zalewamy olejem,zamykamy słoik i wstawiamy
Swojskie jedzonko