się całkowicie rozpuści, dodajemy do syropu owoce i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Gotujemy bez przykrycia, aż owoce się rozpadną a konfitura zgęstnieje. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem. Pozostawiamy tak do wystygnięcia
Życie zaczyna się w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli, 0,5 – 1 litr kremówki (do czasu użycia trzymaj ją w lodówce), cukier puder do smaku, duży słoik kompotu z wypestkowanych wiśni, tłuszcz do wysmarowania blachy, ewentualnie zagęstniki do śmietany. Blachę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Jajka sparz. Połącz obie mąki (po pół szklanki każdej(...)biszkopt będzie gotowy, gdy zanurzony cienki, zaostrzony patyczek nie będzie się obklejał ciastem. Upieczony placek wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Gdy biszkopt będzie się studził, przygotuj wiśnie. Słoik kompotu otwórz. Do garnka przelej kompot i wymieszaj go z dobrą łyżką mąki ziemniaczanej. Całość podgrzewaj do momentu, gdy masa zgęstnieje. Do powstałego kisielu dodaj owoce z kompotu. Masę wiśniową
blog.moje-pasje.infosolonymi i marynowanymi. Obie są dobre. Ja jednak wolę wersję przygotowaną ze śledzi marynowanych. Rolmopsy z nadzieniem grzybowym Przygotuj garnek, miseczkę, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, łyżeczkę, wykałaczki, słoik lub inny zamykany pojemnik. Przygotuj składniki: 5-6 płatów solonych lub marynowanych śledzi, 1 cebulę kilka suszonych grzybów, ogórek konserwowy, 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, majeranek, olej, cukier(...)kolejno na desce lub na innej płaskiej powierzchni. Na każdym połóż niewielką ilość farszu i zwiń w rolmopsa. Każdego rolmopsa zabezpiecz przed rozwinięciem wykałaczką. Gotowe śledziki ułóż ściśle w słoiku lub innym zamykanym naczyniu, zalej olejem i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin
blog.moje-pasje.infonóż i deskę do krojenia, wagę kuchenną, widelec, łyżkę, szklankę, papierowe ręczniki, łopatki do obracania Przygotuj składniki (20 porcji): 1 kg filetów z dowolnej ryby, 2 duże cebule, 1 słoik ogórków konserwowych, 1 słoik papryki konserwowej, przyprawę warzywną, mąkę, bułkę tartą, 3 jajka, olej, Zalewa: 2 szklanki wody, 1/2 szklanki oleju, mały koncentrat pomidorowy, 4 łyżki ketchupu, 4 łyżki cukru
blog.moje-pasje.infobardziej "śledziowe" ale nadal bardzo smaczne. Przepis zaczerpnęłam ze strony mojegotowanie.pl Śledzie w oleju z cebulą, porem i marynowanymi pieczarkami Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, durszlak, łyżkę, słoik, półmisek lub dekoracyjną miskę, kubek. Przygotuj składniki: 5 solonych filetów śledziowych, 2 cebule, białą część dużego pora, marynowane pieczarki (po pokrojeniu powinno ich być ok. ½ szklanki), sól, pieprz czarny mielony(...)niezbyt grube półplasterki. Pieczarki odsącz z zalewy i drobno posiekaj. Cebulę i pora przełóż na durszlak i sparz wrzątkiem. Kiedy przestygną, wymieszaj je z odrobiną soli i pieprzu. W słoiku, mice lub na półmisku układaj warstwami pora wymieszanego z cebulą, grzyby i śledzie. Każdą warstwę śledzi oprósz pieprzem. Całość zalej olejem wymieszanym z zalewą z pieczarek
blog.moje-pasje.infobardziej "śledziowe" ale nadal bardzo smaczne. Przepis zaczerpnęłam ze strony mojegotowanie.pl Śledzie w oleju z cebulą, porem i marynowanymi pieczarkami Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, durszlak, łyżkę, słoik, półmisek lub dekoracyjną miskę, kubek. Przygotuj składniki: 5 solonych filetów śledziowych, 2 cebule, białą część dużego pora, marynowane pieczarki (po pokrojeniu powinno ich być ok. ½ szklanki), sól, pieprz czarny mielony(...)niezbyt grube półplasterki. Pieczarki odsącz z zalewy i drobno posiekaj. Cebulę i pora przełóż na durszlak i sparz wrzątkiem. Kiedy przestygną, wymieszaj je z odrobiną soli i pieprzu. W słoiku, mice lub na półmisku układaj warstwami pora wymieszanego z cebulą, grzyby i śledzie. Każdą warstwę śledzi oprósz pieprzem. Całość zalej olejem wymieszanym z zalewą z pieczarek
blog.moje-pasje.infoJestem fanką wszelkiego rodzaju sałatek. Ostatnio na topie są u mnie selerowe. Dziś przepis na seler ze słoika. Sałatka jest przepyszna a nie jest pracochłonna tak więc do dzieła. 1 słoik selera konserwowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 3 jajka 1 średni por sól, pieprz majonez Selera wyłożyć na sito
Jadło i czytadłoteż kiszenie topinamburu w serwatce tak jak w Water&Wine, ale nie udało mi się wysępić od nich przepisu, więc muszę trochę poeksperymentować. Składniki na 2 średnie słoiki: solanka: litr wody i łyżka soli kilo bulw topinambura – umytego i wyszorowanego szczotką do warzyw 4 ząbki czosnku korzeń chrzanu obrany i pokrojony na pół 2 listki laurowe(...)ukisić topinambur? Do każdego wyparzonego słoika wrzucamy po 2 ząbki czosnku, listek laurowy i kawałek korzenia chrzanu. Dodajemy bulwy topinambura i zalewamy posoloną wodą. Odstawiamy na co najmniej tydzień. Artykuł Kiszony topinambur pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanełyżeczka gorczycy sól kolorowy pieprz Przygotowanie: 1. Pomidory myjemy i nakłuwamy wykałaczką 2. Zagotowujemy wodę, dodajemy sól (ok 3 łyżki na 1.5 l wody), wodę studzimy 3. Sterylizujemy słoik w temperaturze ok 120 stopni przez ok 20 min 4. Czosnek i chrzan obieramy, chrzan kroimy wzdłuż na mniejsze części 5. Na dno słoika układamy zwinięte łodygi kopru, układamy pomidory, chrzan
Słodki Kompromisprzecedzamy smalec przez sito i dokładnie zalewamy nim kawałeczki mięsa, odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, najlepiej na noc 8. Rillettes doskonale się przechowuje w lodówce w słoiku 9. Podajemy z chlebem na zakwasie i ogórkiem kiszonym *pozostały smalec zlewamy do słoika i przechowujemy w lodówce, świetnie nadaje się do pieczenia ziemniaków
Słodki Kompromiszdolnościom dobrych ludzi i siły woli udało się odzyskać wszystkie zapisane, a nie zarchiwizowane dane z karty. Granola to dla mnie hit domowych śniadań, nie mając zapełnionego po brzegi słoika w kuchennej szafce czuję się nieswojo, Klasyczna granola wymaga wypiekania w piekarniku, przepis omija ten etap przenosząc granolę na patelnię, przygotowanie zabiera jakieś 10 minut waszego cennego czasu. Ja dodaję(...)dobrze mieszamy, żeby wszystkie składniki się połączyły, zdejmujemy z ognia 2. Wysypujemy granolę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiamy do wystudzenia, można jeść od razu lub przechowywać w słoiku 3 Podajemy z jogurtem i owocami
Słodki Kompromisrodzimym olejem lnianym zamiast oliwy z oliwek, smakuje obłędnie wzbogacone prażonymi nasionami lnu. Prażone siemię lniane to przepyszny i zdrowy składnik mojej diety, zawsze robię zapas i przechowuję w słoiku, dodaję do koktajli, oprószam sałatki i kanapki, dodaje do musli i owsianek. Len ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy, jeśli jeszcze się z nim nie zaprzyjaźniliście to może zaczniecie(...)wsypujemy do moździerza i ucieramy z dużą szczyptą soli, część nasion powinna pozostać w całości, nie ucieramy całości na pył, jeśli nie zużyjemy całości, przechowujemy w słoiku 5. Marchewki podajemy z pesto i oprószamy prażonym lnem
Słodki Kompromistylko , fajny sposób na zapoznanie się z nowymi smakami dla dzieci , takie koreczki można komponować na różne sposoby , oraz świetna zabawa dla całej rodziny . Składniki słoik pieczarek marynowanych słoik oliwek zielonych twardy ser żółty cienka kiełbasa ( według uznania ) długie wykałaczki do szaszłyków pół cebuli parę ziarenek czarnego pieprzu Wykonanie Wszystkie składniki
Mój Smakzimą. W sezonie dodajemy świeże zielone szparagi (obrane gotujemy ok. 1o minut w wodzie z solą i kostką cukru . Składniki mała główka sałaty frisee 3 serca karczochów (ze słoika) 6 jaj przepiórczych 6 pomidorków czereśniowych 1 marchewka zielone szparagi ( ze słoika ) gruszka z octu kiełki słonecznika szczypiorek pęczek rzodkiewki oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz cukier
R'n'G Kitchenwiem czy mieliście ostatnio w rękach seler w paskach ze słoika. To się nazywa seler wyborny i jest w zalewie octowej. Bardzo wyrafinowany składnik sałatek w latach ‘90. Ponieważ na co dzień nie jadło się wtedy zbyt dużo półproduktów, warzywa w puszce były bardzo eleganckimi produktami, które podawało się gościom. Czyli raczej odwrotnie niż teraz, ale jeśli Wasze dzieciństwo przypadło(...)tamte czasy, to będzie wam bardzo smakować. Ten przepis mam od Natalii, jest pyszny. Składniki: słoik selera w paskach puszka ananasa puszka czerwonej fasoli garść posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki majonezu (lub majonez pół na pół majonez z jogurtem naturalnym w tej samej ilości) Jak przygotować sałatkę z selera? Warzywa odsączamy. Fasolę przelewamy lekko wodą. Ananasa kroimy
Ugotowane pozamiatane