słoik - 12348 przepisów (strona:173/824)

Ogórki w zalewie curry 313

ogórki oraz cebulę czerwoną Ilość dowolna, z tym, że cebula nie powinna zdominować smaku ogórków.  Ogórki kroimy w plasterki wraz ze skórką, cebulę w grubsze krążki. Na dno słoików wsypujemy kilka ziaren gorczycy i pieprzu. Układamy na przemian do słoików ogórki z cebulą. Uzupełniamy zalewą. Pasteryzujemy 15 minut. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Kulinarne przemyslenia
Przecier z pomidorów z ziołami. 146

jakiś czas mieszając.Pomidory gotujemy tak długo aż się rozgotują, około godzinki.Przecier przecieramy przez sito a następnie przelewamy do wyparzonych i suchych słoiczków. Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wkładamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości.Gotujemy na małym ogniu, od chwili zagotowania wody gotujemy około 25 minut. Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego :) Asia

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z ogórków w pomidorowo- paprykowej zalewie na ostro 525

Gotową mieszanką zalewamy ogórki i wszystko razem mieszamy. Ja zrobiłam to rękoma aby było prościej. Odstawiamy ogórki w zalewie na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie wkładamy do słoików, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 -13 minut Z przepisu wyszło mi z pięć słoików wielkości widocznej jak na obrazu. Warto również kosztować ogórki po przyprawieniu aby w razie czego

W Moim Magicznym Domu
KORECZKI OGÓRKOWE Z KOLENDRĄ 194

połączyć składniki i zagotować,odstawić by ostygła. Paprykę oczyścić i pokroić w większą kostkę bądź paski. Po 3 godzinach odcedzić ogórki z cebulą i wymieszać z papryką.Nakładać do słoików i zalać ostudzoną zalewą,zakręcić i pasteryzować ok 10-15 minut.    Przepis pochodzi ze zbiorów s Anastazji. Według jej przepisu cukru dodaje się 4 szklanki - ja daję(...)szklanki,ale każdy musi spróbować sam,dać tyle ile mu pasuje.Ogórki wychodzą smaczne i chrupiące. Z tej ilości otrzymacie ok 8-9 słoików

Niespełnione zdolności kulinarne
SEROWIEC ZAWIJANY Z WIŚNIAMI 129

pudru 60 dag mąki pszennej 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek mleka 12 łyżek oleju   Budyń wiśniowy: 2 budynie bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 słoiki wiśni w syropie ( u mnie 0,5l)   Posypka:   10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła   Ciasto:   Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać(...)złoty kolor. Wierzch  ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać uprażoną posypką. Piec w piekarniku przez ok 45-50 min w 180st.C. Tutaj mój przepis na najlepsze wiśnie w słoiku http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/wisnie-w-syropie.html

Niespełnione zdolności kulinarne
Sałatka ogórkowa na zimę 12872

Sezon ogórkowy w pełni, dlatego też prezentuję przepis na pyszną sałatkę ogórkową z cebulą i marchewką. Sałatka jest bardzo łatwa do przygotowania. Warto zapełnić półki w spiżarni słoikami w tą pyszną sałatką. Z podanego przepisu wychodzi około 15-17 słoiczków o pojemności 1/2 litra. SKŁADNIKI: 4 kg ogórków, 1 kg marchewki, 1 kg cebuli, ½ łyżki soli, 1 szklanka octu(...)olej oraz cukier. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Sałatkę odstawiam na 3 godziny w chłodne miejsce. 3. Po upływie 3 godzin sałatkę mieszam. Sałatkę razem z zalewą przekładam do słoiczków. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 15 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pizza z kurczakiem, pieczarkami i warzywami 182

szklanki, oliwa z oliwek 5 łyżek, drożdże suche 2 łyżeczki, woda  ciepła 1,5 szklanki, sól 1 płaska łyżka, nadzienie: pieczarki 350 g, oliwki czarne 1 mały słoik, papryka czerwona 1 szt, cebula czerwona pół szt, kukurydza konserwowa pół puszki, suszone pomidory 1 mały słoik, pierś z kurczaka 3 szt+olej do smażenia+sól,pieprz,papryka słodka, ser mozzarella

kulinarne odsłony pati
Sałatka śledziowa z tuńczykiem, łososiem, czarną fasolą i selerem 149

sklepu, powstała z tego, co miałam w zapasie. Zaręczam, że jest wyjątkowa i pyszna. Kryje w sobie moje ulubione smaki. Wędzonego łososia na przykład. Składniki seler sałatka duży słoik (  Orzech  ) puszka kukurydzy puszka czarnego groszku puszka groszku pół czerwonej cebuli 4 jaja filety a la'matjas – ile chcecie łosoś sałatkowy wędzony puszka tuńczyka w zalewie majonez świeży koperek(...)świeży majeranek sól i pieprz do smaku ogórek kiszony u mnie słoik Filety przepłucz w zimnej wodzie, osusz na ściereczce, pokrój w paseczki i wrzuć do miski. Wszystkie puszki pootwieraj i odlej zalewę, wsyp di śledzi. Cebulę pokrój w kosteczkę, dodaj do całości. Jaja ugotowane na twardo pokrój w kostkę, to samo zrób z ogórkiem kiszonym. Seler sałatkowy odsącz

Z Kuchni Do Kuchni
Ogóreczki w chilli i czosnku-do słoików 542

Kolejny pomysł na ogóreczki do słoików,tym razem w chilli i czosnku-lekko pikantne,lekko słodkie-pyszne!!   Składniki: 2,5 kg ogórków  3 łyżki soli Na zalewę: 500g cukru  350 ml octu 10 %  3 łyżeczki chilli(w proszku) 2 główki czosnku 8 łyżek oleju Przygotowanie: Ogórki umyć i pokroić w ćwiartki(jak są dłuższe(...)łyżkami soli i odstawiamy na 6 godzin. Gotujemy zalewę:cukier z octem zagotowujemy dodajemy chili i olej i czosnek obrany i pokrojony w plasterki. Ogórki odcedzamy i wkładamy do słoików i zalewamy zalewą razem z czosnkiem.Zakręcamy i pasteryzujemy

Swojskie jedzonko
Dżem z czerwonej porzeczki z cukrem żelującym Diamant 162

Pozostawiamy do wystygnięcia.  Do zimnego dżemu dodajemy cukier żelujący i ponownie gotujemy do zgęstnienia i rozpuszczenia cukru, dość często mieszając. Gorący dżem przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i obracamy do góry dnem. Słoiki pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia najlepiej przykryte bawełnianą ściereczką lub jakimś kocykiem

Życie zaczyna się w kuchni
Burger wołowy z jalapeño, buraczkami zasmażanymi, rukolą i sałatą strzępiastą 129

przygotować ciekawe połączenia składników, dzięki czemu burgery wcale się nie nudzą. Tym razem postanowiłem zrobić pikantne burgery wołowe dodając do nich dodatkowo buraczki zasmażane kupione w sklepie (dostępne w słoikach), rukolę oraz sałatę strzępistą. Całość została zamknięta w wiejskiej bułce. Co ciekawe do ich przygotowania nie użyłem żadnego sosu, a smakowały rewelacyjnie. Pikantne mięso oraz rukola doskonale łączą się(...)spróbować takiej kompozycji koniecznie musicie ją sprawdzić. Składniki Bułki wiejskie (oczywiście można wybrać inne) Mielone mięso wołowe (jeden burger około 200 g) Jalapeño (papryka chilli) Buraczki zasmażane (babcine, w słoiku) Sałata strzępiasta Rukola Sól, pieprz Przygotowanie Jalapeño siekamy bardzo drobno i łączymy z wołowym mięsem mielonym oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ilość jalapeño zależy od tego jak ostre jedzenie lubicie

Programista w kuchni
Hiszpańska zupa rybna z krewetkami i pieczoną papryką 200

papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 – 200°C i piec tak długo, aż brzegi papryk sczernieją (około 20 minut). Upieczone papryki od razu przełożyć do większego słoika, zamknąć i odstawić na 15 – 20 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i usunąć pestki, zachowując sok z wnętrza (obrane pomidory należy przekroić na pół w poprzek, nad sitkiem umieszczonym(...)pomidorów, bulion/wodę, dodać szafran i doprowadzić do wrzenia na maksymalnym ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie zmniejszyć ogień do minimum i gotować 10 minut. Papryki wyjąć ze słoika i obrać ze skórki, pokroić na małe paseczki. Rybę pokroić w około 2 – 3 cm kostkę. Do gotującej się zupy dodać pokrojoną paprykę oraz krewetki, gotować 2 minuty, następnie dodać kawałki

Even Better Food
Ogóreczki do wódeczki-do słoików 470

paseczki dodać sól i wymieszać,odstawić na 2 godz. Po tym czasie dodać pieprz,paprykę,curry,gorczycę,wymieszać i odstawić znowu na 1 godz. Po tym czasie wkładamy do słoików razem z powstałą wodą, zagotowujemy składniki zalewy i uzupełniamy nią jeszcze słoiki. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 min Smacznego

Swojskie jedzonko
Ogórki w musztardzie francuskiej 480

schrupania;) sami spróbujcie. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 4 szklanki wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli 5 łyżek musztardy francuskiej czosnek ( po ząbku na każdy słoik) ziele angielskie liść laurowy Przygotowanie: 1. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy na cztery części. 2. Wodę wraz z octem, cukrem, sola, musztardą, zielem angielskim i liściem laurowym zagotowujemy. Zostawiamy(...)przestudzenia. 3. Do słoików wkładamy po ząbku czosnku, liściu laurowym oraz ziele angielskie, Wkładamy ogórki i dodajemy zalewę. 4. Pasteryzujemy 7 minut ( od momentu zagotowania). I gotowe:) Hasta Luego

la cuchara
Konfitura z moreli 136

czasie owoce jeszcze zmiękną).Ponownie doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy około 45 minut na małym ogniu, często mieszając. Konfitura powinna zgęstnieć. Dodajemy miód. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików. Słoiki mocno zakręcamy, odwracamy do góry dnem do wystudzenia

Qchnia po prostu