słoik - 12348 przepisów (strona:168/824)

Leczo z kabaczkiem, kiełbasą i boczkiem 218

Leczo będzie gotowe, gdy kabaczek zmięknie i utworzy się warzywny sos. Na sam koniec dodać przecier pomidorowy. Posmakować i ewentualnie doprawić. Całość jeszcze chwilę gotować. Gotowe leczo przelać do słoików, zakręcić pokrywki i postawić słoiki do góry dnem (aż do wystudzenia). Na sam koniec schować w chłodne miejsce, np. do lodówki. Od lewej strony: podsmażanie boczku, cebuli i kiełbasy

Ugotować
Śledzie z cebulką w oleju lnianym 101

oleju lnianego Płaty śledziowe moczyć w wodzie 0,5 h. Następnie zlać wodę i pokroić je na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Układać w dużym słoiku (0,9 l) na przemian warstwami, raz śledzie, raz cebulka, aż do zapełnienia. Całość zalać olejem lnianym. Słoik mocno zakręcić i odstawić do lodówki na 3 dni, żeby smaki się połączyły

Krokusowy Dom
Domowy zakwas buraczany 135

Czosnek, ziele angielskie i liście laurowe ułożyć na dnie dużego słoja Na to wszystko włożyć kawałki buraków. Wodę wymieszać z solą i opcjonalnie z sokiem z ogórków z 1 słoika litrowego. Mieszając do rozpuszczenia soli. Gotową zalewą zalać buraki,tak aby były przykryte . Przykryć naczynie gazą ,lub lnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5- 7 dni. Jeżeli(...)utworzy się piana należy ją zebrać czystą łyżką. Zakwas jest gotowy gdy będzie miał ciemną barwę. Gotowy zakwas przecedzić przez sitko wyłożone gazą, a następnie zlać do wyparzonych butelek,słoików. Zakwas buraczany ratuje nas przed anemią, bo przyczynia się do produkcji czerwonych ciałek krwi (wspomaga leczenie białaczki), oczyszcza organizm, odbudowuje dobrą florę bakteryjną . Dlatego zamiast aptecznych leków osłonowych można

w mojej kuchni
Sok z aronii z dodatkiem czerwonej porzeczki 377

smak przełamuję niewielkim dodatkiem czerwonej porzeczki czy jabłek. Dzisiaj zapraszam na pyszny soczek, a już niebawem, na dżemik i nalewkę z tych pysznych owoców. Składniki na  5 litrowych słoików: 5 kg aroni 0,5 kg czerwonej porzeczki 2 kg cukru Sposób przygotowania: Na dno garnka o grubym dnie wlać szklankę wody, wsypać umyte owoce i cukier.Gotować na małym(...)ogniu przez 60-70 minut, od czasu do czasu mieszając. Zlać sok przez sito, a następnie odcisnąć owoce. Gorący sok przelewać do słoików i ustawiać do góry dnem, żeby pokrywka się zassała. Jeśli chcecie wykorzystać pozostałą po soku pulpę np na dżem nie odciskajcie całego soku. Ja tego nie robiłam, a jedynie przelałam przez sito gorącą wodę i otrzymałam pyszny

Gosia gotuje
Marynowane maślaki 87

ponownego zawrzenia. Wyjąłem grzyby cedzakową łyżką, włożyłem do wrzącego octu z wodą, solą i cukrem, zagotowałem. Cebulę również wyjąłem i po ostudzeniu włożyłem wraz z odcedzonymi maślakami, do wyparzonych słoików, do każdego dodałem listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego. Zalałem wrzącą zalewą. Szczelnie zakręciłem pokrywkami. Postawiłem do góry dnem. Jeśli chcecie być pewni, że słoiki zassały

R'n'G Kitchen
jabłecznik z budyniową pianką 878

mnie zaględziła ale dobrze, że uległam. Bo ciasto wyszło takie pyszne, że na gorąco zjadłyśmy po dwa kawałki. Poszłam trochę na łatwiznę i z braku czasu użyłam jabłek ze słoika ale można przesmażyć świeże owoce z cynamonem i cukrem.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 2,5 szklanki mąki 5 żółtek 2 łyżki cukru pudru 200 g masła(...)smalcu szczypta soli na nadzienie: słoik jabłek prażonych (użyłam Stovit) 5 białek  1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju Składniki ciasta zagnieść, owinąć folią i wstawić go lodówki, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części- mniejszą i większą. Większą wylepić dno blaszki wyścielonej papierem, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Borowiki w occie winnym 173

Czas na grzyby! Z wyprawy do lasu prosto do słoika, bogactwa które dała nam natura nie sposób przecenić, borowiki w occie winnym wcale nie są trudne do zrobienie, wręcz łatwe, a smak…przekonaj się sam. Rewelacyjne zimą jako przekąska. 1 kg małych borowików Zalewa: 1,5 szklanki octu winnego białego 1,5 szklanki wody 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziaren(...)winnym ?  Grzyby oczyścić z igliwia, większe sztuki przekroić, opłukać, wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować 15 minut, odcedzić na durszlaku. Cebulę pokroić na piórka ułożyć na dnie każdego słoika wsypać obgotowane borowiki do ¾ objętości. W garnku zagotować wodę z octem, czosnkiem, solą oraz pozostałymi przyprawami, zestawić z ognia, wymieszać z miodem, gorącą zalewą zalewać borowiki, dobrze zakręcić.  Pasteryzować

Wanilia i Kardamon
domowa wegetta 161

sprawdzamy czy odpowiada nam konsystencja zmielone warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy sól i dokładnie mieszamy odstawiamy na min 40 min  warzywa przekładamy do umytych słoików - razem z powstałą wodą, starannie ubijamy i mocno zakręcamy Co ważne - nie trzeba pasteryzować, sól dobrze zakonserwuje nam wszystko. Otwarty słoik spokojnie ok 2 tyg w lodówce - więcej nie stał bo został zużyty

Gotowanie z pasją
Marmolada z derenia i pigwowców do słoików 162

się marszczyć. To dobry moment na sprawdzenie, czy marmolada jest gotowa - na łyżeczkę wlać jej odrobinę i ostudzić. Jeśli marmolada nie będzie spływać od razu, czas ją włożyć do słoików. Przelewać gorącą marmoladę do słoików. Szczelnie zamknąć i odstawić do schłodzenia. Marmolada z pigwowców doskonale się przechowuje nawet kilka

Weekendy w domu i ogrodzie
ZUPA ZE ŚLIWEK CIOCI MARYSI B. 141

jesienno-zimowe ochłody gotuję zawsze coś pysznego.Takim przepisem jest zupa ze śliwek suszonych lub ze słoika z migdałami.Poprawia humor i daje pozytywne wibracje.Jest pyszna i pożywna.   1 paczka śliwek suszonych lub ze słoika 5  goździków 0.5 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 duża łyżka z mąki rozrobiona w 100ml.wody

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka grzybowa czy może tort warzywny? 1060

cukru, bez ciasta, bez kremów - warzywno-białkowy idealny również, dla tych którzy stosują dietę niskowęglowodanową, lub liczą kalorie, na pewno będzie ich tu mniej... Składniki: duży słoik pieczarek 1 puszka groszku konserwowego 1 mała pierś z kurczaka (ok. 400g) 3 średnie marchewki 4 jajka słoik papryki konserwowej (ok. 400g) 200g sera żółtego pęczek szczypiorku pęczek koperku majonez czosnek granulowany sól

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sałatka z cukinii i papryki z koperkiem 178

Łagodna sałatka do słoików na zimę ,doskonała do obiadu.   Składniki: 3 kg cukinii,  10 cebul,  3 łyżki soli, 8 papryk (różne kolory),  duży pęk kopru, zalewa,  1 szklanka octu jabłkowego, 1/3 szklanki oleju, 1/3 szklanki wody,  1/4 szklanki octu 10%  1 szklanka cukru. Sposób przygotowania przepisu: 1.  Cukinię pokroić w kostkę, (kroiłam(...)dałam 3 płaskie łyżki soli). 2.  Zagotować wszystkie składniki zalewy. Wlać do warzyw. Dobrze razem wszystko wymieszać, przykryć  folią i zostawić na noc. Następnego dnia włożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować

W królestwie smaków Beaty
Ogórki po Żydowsku 121

Składniki -2 kg ogórków -1 szkl. octu -1 szkl. cukru -4 szkl. wody -1 łyżka soli -koper -czosnek -marchew -cebula Przygotowanie Ogórki obrać i pokroić wzdłuż. Ułożyć pionowo w słoikach. Do słoików dodać koper, czosnek, marchew i cebulę. Przygotować zalewę. Zalać ogórki. Wekować ok. 5 minut

Zielona Kuchnia
Sos pomidorowo - paprykowy 138

ziemniaków prawie zawsze dodaję paprykę, to taki nierozerwalny element w mojej kuchni. Zabierając się za przetwory pomyślałam, że poszukam w sieci podobnego sosu aby można go było zamknąć w słoiku i znalazłam na blogu Filizofia Smaku , postanowiłam zaczerpnąć sporej inspiracji bo skład odpowiadał mi w pełni. Z podanej proporcji powstało około 2 litrów pysznego sosu ( takich słoiczków jak ze zdjęcia(...)przyprawiamy go solą, pieprzem, oregano, paprykami, bazylią, gałką muszkatołową, octem i cukrem. Gotujemy około 30 minut lub dłużej do uzyskania idealnej dla nas konsystencji. Gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania wody. Wyjmujemy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia

Życie zaczyna się w kuchni
Paprykarz domowy 169

smak paprykarza szczecińskiego? Jak nie, to proponuję zrobić domowy i na pewno od razu  zakochamy się w jego smaku. Doskonała przekąska z warzyw, ryb i ryżu zamknięta w słoikach.  Po jego zrobieniu, a z porcji wychodzi dużo słoiczków i tak zaczniecie drugie podejście, bowiem ten domowy wyrób rozpływa się w ustach, i bardzo szybko znika. Przepis dostałam(...)odpowiada dodajemy jeszcze przypraw. Do wszystkiego dodajemy surowy ryż, przecier i olej. Jeszcze raz mieszamy. Cała filozofia tego przepisu polega na tym, że surowe składniki nakładamy do słoików i gotujemy 3,5 godziny. Farsz jest rzadki, ale w trakcie gotowania wszystko wchłoną surowe produkty. Podczas długiego gotowania można dolewać do garnka gorącą wodę. Tak przygotowany paprykarz możemy przechowywać w spiżarce

W kuchennym oknie Ewy