słoik - 12348 przepisów (strona:168/824)

Sos po grecku 644

resztę składników (koncentrat, czosnek, natkę, sól, cukier, pieprz, paprykę ostrą, oregano, bazylię i maggi). Wszystko razem gotować ok. 20 minut na wolnym ogniu. Gorący sos wlewać do wyparzonych słoików. Pasteryzować 15 minut. * Do sosu po grecku użyłam litrowych słoików, ale świetnie sprawdzą się też niezbyt duże, podobne do TYCH-KLIK. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Rolada z salami 227

wygodna w konsumpcji oraz przygotujesz ją szybko. Wystarczy, że masz pod ręką: kilkanaście plasterków cienko pokrojonego salami 2 opakowania serka naturalnego kanapkowego szczypiorek lub bazylia (opcjonalnie) tarty chrzan ze słoika do smaku Plastry salami ułożyć tak, aby na siebie nachodziły. Na ich powierzchni rozsmarować serek i posypać szczypiorkiem (lub bazylią). Całość zwinąć w roladę i ściśle okręcić w folię. Schłodzić(...)lodówce 2-3 h. Serek można uprzednio zmieszać z odrobiną tartego chrzanu ze słoika, wtedy roladki mają bardziej wyrazisty smak. Przy krojeniu rolady za każdym razem wycieram nóż, by nie pozostawiał serka na roladkach i by wyglądy bardziej estetycznie. Pozdrawiam

Mojewlasne.pl
Jak zrobić klasyczny sos pomidorowy? 166

Doskonale pasuje do grillowanych warzyw, owoców morza, mięsa, makaronów czy pizzy. Kiedy opanujesz jego przygotowanie do perfekcji, będziesz w stanie dopasować go do wielu potraw. Można go przechowywać w słoikach i kiedy najdzie ochota, wykorzystać z takimi składnikami, jakie akurat masz pod ręką. Klasyczny sos pomidorowy: Składniki Świeże pomidory – 1 kg ( opcjonalnie pomidory z puszki ) 1 duża czerwona cebula(...)bulionową. Gotujemy przez 20-30 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy sos solą, pieprzem, wrzucamy świeżą bazylię i jeśli zajdzie potrzeba miksujemy. Gotowy sos pomidorowy można przechowywać w słoikach. Wystarczy do tego 30 minutowa pasteryzacja w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni Smacznego! Sprawdź również ten przepis – pasta paprykowa .   Artykuł Jak zrobić klasyczny sos pomidorowy? pochodzi z serwisu Blog

ale Pysznie
Marynowane kurki 121

lasach teraz jest dużo kurek, więc warto je zamrozić i zamknąć w słoikach. Można je wykorzystać później na wiele sposobów. SKŁADNIKI: 0,5kg kurek 2 marchewki 1 cebula NA ZALEWĘ: 2 szkl. wody 0,5 szkl. octu 10% 2 łyżki cukru 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżki soli 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu kolorowego WYKONANIE: przygotować(...)marchewkę w plastrach, kurki oczyścić, umyć, gotować 10 min w wodzie z dodatkiem soli, odsączyć, przelać zimną wodą, na dno słoiczka włożyć cebulę, następnie kurki, zalać gorącą zalewą, słoiki gotować

Kuchnia Beaty
Passata pomidorowa 130

mnie było to 3 godziny (wszystko zależy od rodzaju pomidorów, im bardziej wodniste tym czas gotowania będzie dłuższy). Gorącą passatę przelać do butelek lub słoików i szczelnie zakręcić. Odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Krok po kroku: 1. Przygotować zalewę 2. Obrać pomidory 3. Pokroić cebulę oraz

KuchniaWeDwoje.pl
Sałatka z ogórków i fasolki szparagowej 238

godziny, w międzyczasie przemieszać 2-3 razy. Potem sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoiczków. Dobrze zakręcić. Słoiczki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 10 słoików o pojemności

Monia miesza i gotuje
Dżem brzoskwiniowo-truskawkowy 149

sokiem na mus. Wstawiamy owoce na gaz i zagotowujemy. Następnie wsypujemy konfiturex i gotujemy razem przez 1 minutę cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 5 minut. Z podanych składników wyszły mi 3 słoiki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Nalewka z mirabelek 348

domowe nalewki. Są najlepsze na świecie. Nalewka z mirabelek 1 kg mirabelek 0,5 kg cukru 0,5 l wódki 0,25 l spirytusu Mirabelki umyć, osuszyć, przesypać do słoika i zalać wódką i spirytusem. Odstawić na miesiąc w ciemne miejsce ( chowam do szafki). Po upływie miesiąca zlać alkohol do słoika, a mirabelki zasypać cukrem i odstawić

Pieguskowa Kuchnia
Utopence, czyli czeska przekąska do piwa. 807

liść laurowy, oliwę z oliwek. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Wystudzić. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plastry, paprykę na mniejsze kawałki. Do słoika na dno ułożyć ok. 1 cm warstwę cebuli, następnie umieścić w miarę ciasno parówki (większe pokroić uprzednio na mniejsze kawałki), pomiędzy powtykać plastry czosnku i kawałki papryki. Na wierzch ułożyć(...)znowu warstwę cebuli. Całość zalać przestudzoną zalewą. Słoik zakręcić. Pierwszą noc pozostawić w temperaturze pokojowej, następnie przechowywać w lodówce. Gotowe po tygodniu

zadanie-gotowanie
Sałatka szwedzka 223

cukier i sól, wlać ocet, olej, wymieszać, zostawić na parę godz,(najlepiej na 12 godz.), następnie wodę z ogórków odcisnąć, dolać ocet, wodę, wsypać cukier, zagotować, ogórki włożyć do słoików, zalać zagotowaną zalewą,  w dużym garnku zagotować wodę, włożyć słoiki, gotować 6-8 minut, wyjąć na blat, przykryć ręcznikiem do wystudzenia

Kuchnia Beaty
Sałatka z ogórków na zimę 319

marchewki i natki pietruszki idealnie pasuje do obiadu. Wykonanie jest prosta i raczej mało czasochłonne jak na sałatkę na zimę, więc każdy może się skusić na wykonanie. Składniki: (8 słoików 900 ml) 5 kg ogórków gruntowych 1/2 kg marchwi 1/2 kg cebuli 2 główki czosnku garść posiekanej natki pietruszki 3 łyżki soli kilka ziaren pieprzu czarnego oraz: 1 szklanka cukru(...)pokrojony czosnek, pieprz, cukier, olej i ocet dodać do warzyw i ponownie wymieszać. Tak przygotowaną sałatkę pozostawić na 2 godziny lub dłużej, żeby się przegryzła. Następnie rozkładamy do wyparzonych słoików i uzupełniamy powstałym sokiem. Pasteryzować około 15 minut. Życzę Smacznego

talerz przyjemności
Sałatka z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem 184

Sałatkę z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem przygotowuje się błyskawicznie. Jedynie dłuższą chwilę zajmuje pokrojenie i podsmażenie kurczaka oraz starcie sera, pozostałe produkty są z puszki czy słoika. Z ilości tych składników, które podałam, wyjdzie porcja dla około 10 osób – choć wiadomo, że zależne jest też o przepustowości Waszych żołądków – u niektórych starczy zaledwie na 5 porcji(...)serem feta Przepis na sałatkę z kurczakiem i ananasem Drukuj przepis Porcji: 10 Czas gotowania: 15 minut Składniki 500 g piersi z kurczaka puszka kukurydzy puszka krojonego ananasa słoik selera w zalewie 150 g żółtego sera 3-4 łyżki majonezu łyżeczka słodkiej papryki ząbek czosnku sól i pieprz do smaku olej do smażenia kurczaka Przepis 1 Pierś z kurczaka kroimy

Kuchnia Bazylii
Tort czekoladowy z wiśniami i dekoracją z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej 242

serka mascarpone, schłodzonego 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 1 - 2 łyżki cukru pudru Wykonanie : Wiśnie w alkoholu : Wiśnie ( mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać ) przełożyć do słoika i zasypać cukrem. Odstawić na 1 godzinę do puszczenia soku ( mrożone na 2 godziny ), następnie zalać je alkoholem. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Tę czynność wykonać co najmniej 24 godziny

Opowieści z piekarnika
Ogórki małosolne 203

średniej wielkości, 5 ząbków czosnku, kawałek chrzanu i liści chrzanu, pęczek koperku, 2 łyżki soli, około 800 ml ciepłej wody. Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy. Wodę mieszamy z solą. Do słoika na dno wkładamy(też dobrze umyte!) liście chrzanu i 1/2 pęczka koperku. Wkładamy kilka ogórków na zmianę dodając czosnek, koperek. Wszystko zalewamy ciepłą wodą. Słoik przykrywamy talerzem. Odstawiamy w ciepłe

Lena Gotuje
Ogórki w zalewie musztardowej 233

Fajne, słodko - musztardowe ogórki. Do kanapki, dodatek do obiadu, na grilla ... Zalewa może nie wygląda zachęcająco - ale ogórki są PYSZNE!!! Składniki: na 2 duże słoiki: 10-12 dużych ogórków 500 ml wody, ok 100 -120 ml octu, 3/4 szklanki cukru łyżka musztardy łyżeczka soli, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, kilka ziaren czarnego pieprzu Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy. Kroimy(...)części. Wodę zagotowujemy z solą, cukrem, musztardą, octem. Studzimy. Ogórki układamy ciasno w słoikach, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Zalewamy zimną zalewą. Pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania. inspiracja

Lena Gotuje