słoik - 12348 przepisów (strona:163/824)

Nalewka świąteczna-bożonarodzeniowa 6621

skórką 2 łyżki miodu rzepakowego Miody Wileńskich 500 ml wódki Przygotowanie: Pomarańczę umyć, sparzyć, pokroić w 0,5 cm plastry i pokroić na cztery. Wszystkie składniki włożyć do słoika. Wlać wódkę i mieszać do rozpuszczenia się miodu. Słoik zakręcić, odstawić w chłodne i ciemne miejsce. Przed samymi świętami nalewkę zlać do ozdobnej karafki lub  butelki. W wersji mocniejszej wlać

Ala piecze i gotuje
Śledzie z cebulką i żurawiną 150

będzie miękka to wylać wodę. Śledzie umyć i zalać zimną wodą. Odstawić na kilka minut. Następnie wyjąć i osuszyć. Śledzie pokroić na ukos na mniejsze kawałki. Na dno słoika nakładać warstwami: śledzie, cebulę, żurawinę i przyprawy (goździka, listek laurowy, ziele angielskie, kolorowy pieprz i ewentualnie szczyptę soli). Powinny utworzyć się 2-3 warstwy. Na sam koniec, wierzch zalać olejem. Przygotowany(...)słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Przygotowane śledzie najlepiej smakują na drugi, trzeci dzień po przyrządzeniu (smaki muszą się ze sobą "przegryźć").  Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
JAK ZROBIĆ NATURALNY ZAKWAS BURACZANY DO BARSZCZU 151

też do barszczu z uszkami.Polecam.Przepis jest bardzo prosty i najlepiej go zrobić więcej ( może stać w lodówce ) .Napój bardzo orzeżwiający , dodający fajnego animuszu. Garnek kamionka lub słoiki 2kg.obranych i pokrojonych w kawałki buraki kilka gałązek koperku Kilka dużych ząbków(12) czosnku 1-2 kromki chleba żytniego Baza i sznurek 2 litry wody 2 łyżki soli ******************************* Do wyparzonego garnka z kamionki(...)przykryć gazą zawiązując sznurkiem.). Wówczas nic nie będzie wystawało, a po 5-7 dniach stania w cieple, zakwas buraczany będzie idealny. Na koniec przecedzamy wszystko, wlewamy do słoików i wstawiamy do lodówki. Zakwas buraczany jest gotowy do wypicia.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 186

aromacie. Dzięki niewielkiej modyfikacji mojego wypróbowanego przepisu żurawina do mięsa, serów i nie tylko   udało mi się uzyskać zupełnie nowy smak. Własnoręcznie przygotowana żurawina do mięsa zapasteryzowana w słoikach na zimę to gwarancja, że nie będziemy zmuszeni kupować w sklepach gotowych przetworów, często wzbogaconych chemicznymi, zbędnymi dla naszego organizmu, "dodatkami" Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów(...)minut mieszając i delikatnie ugniatając żurawinę, po czym dodać pozostałe owoce i wiśniówkę i gotować kolejne 10-15 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Gorącą konfiturę z żurawiny przełożyć do słoików i od razu odwrócić do góry dnem. Ewentualnie można dodatkowo pasteryzować 10 - 15 minut, ale nie jest to konieczne. Uwaga - podczas gotowania żurawina może pryskać. Można dodać całość żurawiny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Śniadanie w słoiku 128

Najszybsze zdrowe i kolorowe śniadanie, gdy brakuje nam czasu, a jednocześnie bardzo efektowne i apetyczne. Składniki możemy zmieniać w zależności od upodobań. Jeżeli przygotujemy je w zakręcanym słoiku to śmiało możemy zabrać ze sobą np. na piknik :) Składniki: ulubione owoce np. maliny jogurt naturalny musli lub granola miód - ewentualnie Owoce umyć. Jogurt dosłodzić ewentualnie miodem. W słoiku lub szklance ułożyć

wyzwania kuchenne
Sałatka z marynowanego selera z ananasem, kukurydzą, szynką konserwową 130

Dzisiaj zapraszam na sałatkę z selera marynowanego lub konserwowego. Seler ze słoika, sam w sobie jest nieco mdły ,ale w tej sałatce sprawdza się doskonale. Ten rodzaj sałatki jest bardzo popularny w wielu domach i różni się dodatkami. Ja dzisiaj proponuję Wam mój wariant tej sałatki. Sałatka jest idealna na rodzinne spotkania, święta wszelkiego rodzaju, czy jako samodzielne danie(...)kawa\u0142ki.\r","Dodajemy jogurt i majonez. \r","Doprawiamy do smaku i mieszamy."]} Drukuj Sałatka z marynowanego selera z ananasem, kukurydzą, szynką konserwową Składniki 2 jajka na twardo 1 słoik selera marynowanego 1 puszka kukurydzy 150 g szynki konserwowej 150 g sera żółtego twardego 1 średni por 1/2 puszki ananasów (3 plastry) Sól, pieprz 2 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu

Mieszam w Garnku
Puree z dyni 93

Moja ulubiona to Hokkaido, która ma intensywny pomarańczowy kolor skórki i miąższu i nie trzeba jej obierać. Gotowe puree, którego nie będziemy od razu wykorzystywać, można przełożyć do zamykanego słoika lub pojemnika i przechowywać w lodówce max. przez 4 dni albo zamrozić w woreczkach. Składniki: dowolna dynia ;) Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Dynie umyć i przekroić. Miękki środek wydrążyć(...)skóry. (oprócz hokkaido, której nie trzeba obierać). Następnie rozdrobnić miąższ widelcem lub zblendować na gładko.  Gotowe puree, którego nie będziemy od razu wykorzystywać, można przełożyć do zamykanego słoika lub pojemnika i przechowywać w lodówce max. przez około 4-5 dni albo zamrozić

wyzwania kuchenne
Pesto z papryki, bakłażana i pomidorów 175

Zrobiłam sobie takie pesto w sporej ilości do słoików latem ale już zniknęło więc czas robić następne. Zniknęło bo jest pyszne i zajadamy do chleba. Można niedużą ilość zrobić, przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce, albo zapasteryzować i przechowywać w piwnicy. Tak czy owak, pesto jest pyszne nie tylko jako dodatek do dań ale również jako smarowidło do chleba

Moje Małe Czarowanie
Szarlotka w słoiku.Deser jabłkowy bez pieczenia. 224

czasie moją kuchnię opanowały cudowne, sezonowe jabłka. Pieczone, miksowane, świeże… a tym razem w formie mini deseru, który przygotowuje się błyskawicznie, a wygląda i smakuje obłędnie. Szarlotki w słoiku to połączenie chrupiących, maślanych herbatników oraz słodko kwaskowatych, karmelizowanych jabłek, które dzięki użyciu cukru trzcinowego są jeszcze bardziej aromatyczne. Całości dopełnia delikatny, cynamonowy krem z bitej śmietany i serka mascarpone(...)ciepło od razu po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce (jeżeli chcecie podać później to krem nałożyć na wystudzone jabłka, żeby się nie rozpuścił). #cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant Artykuł Szarlotka w słoiku.Deser jabłkowy bez pieczenia. pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Swojski smalczyk ze skwarkami 189

tego odrobiny wytopionego naszego smalcu. Tak zeszkloną cebulkę i czosnek wrzucamy do wytopionego gotowego smalcu, dodajemy wszystkie przyprawy według własnego uznania. Dokładnie mieszamy. Wytopiony gotowy smalec przelewamy do słoika lub innych naczyń co jakiś czas mieszaj i potrząsaj słoikiem w czasie gdy będzie zastygać  skwarki i cebulka aby nie opadły na dno. Gdy smalczyk zacznie zastygać wkładamy do lodówki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Sałatka z kapusty białej do słoików 196

cukru i dokładnie wymieszać, wygnieść rękoma - pozostawić na 2 godz. Składniki na zalewę zagotować i wlać ją do miski z kapustą, wymieszać ostrożnie- bo zalewa gorąca Do przygotowanych, czystych słoików wkładać zmacerowaną kapustę i ugniatać ostrożnie drewnianym tłuczkiem, zalać jeśli trzeba wytworzonym sokiem jaki powstał Kapustę wkładać do samego brzegu słoika, zakrywać dekielkami Sałatki nie gotujemy, w ciemnym, chłodnym może

Proste Potrawy
Syrop cytrynowo-miodowy 179

goździków 7 cm kawałek  świeżego imbiru Sposób przygotowania: Cytrynę wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem, pokroić na plasterki tak samo obrany  imbir, ułożyć warstwę cytryn i imbiru w czystym słoiku zalać miodem posypać goździkami i tak do skończenia, ostatnią warstwą powinien być miód, słoik zamknąć włożyć do lodówki od czasu do czasu lekko potrząsnąć aby składniki się przemieszały.  Syrop

Wanilia i Kardamon
Nocna owsianka kakaowa 93

maliny i pożywne śniadanie gotowe. Składniki: szkl. mleka krowiego lub roślinnego 1/2 szkl. płatków owsianych lub orkiszowych łyżka nasion chia łyżeczka gorzkiego kakao miód do smaku ulubione owoce Do słoika wsypać płatki, chia, kakao. Wlać mleko i miód.  Zamieszać i zakręcić słoik. Wstawić do lodówki na całą noc. Rano dodać do owsianki np. maliny i śniadanie gotowe

wyzwania kuchenne
Słonina konserwowa czosnkowa z nutą dymu 195

SKŁADNIKI I MATERIAŁY POMOCNICZE -słonina cienka -czosnek dobrej jakości -pieprz biały -sól morska 20-25 g/kg -ugotowane zmielone skórki wieprzowe(wędzone) -słoiczki -szybkowar WYKONANIE Cienką słoninę dopasowujemy do danego słoika. Następnie dodajemy resztę składników i ciasno zwijamy, pakujemy do słoika i odstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie sterylizujemy 80 min. Gdy słoiczki przestygną chowamy do lodówki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szarlotka ekspresowa 639

Dlaczego ekspresowa? Bo jej wykonanie zajmie Wam dosłownie chwilę...pod warunkiem, że macie pod ręką prażone jabłka w słoiku :). A jeśli kruche ciasto przygotujecie wieczór wcześniej, jak ja ;), to cała praca z tą pyszną szarlotką będzie naprawdę ekspresowa. Użyłam prażonych jabłek domowej roboty, ale te kupione w sklepie również nie będą gorsze ( trzeba jednak zawsze czytać listę składników na produkcie(...)smalcu, zimnego 2 żółtka 100 g cukru pudru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta soli  Ponadto: jabłka prażone ze słoika - około 1500 g cynamon do smaku Wykonanie:  Kruche ciasto: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę pszenną, wymieszać ją z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać pokrojone w kostkę

Opowieści z piekarnika