tego odrobiny wytopionego naszego smalcu. Tak zeszkloną cebulkę i czosnek wrzucamy do wytopionego gotowego smalcu, dodajemy wszystkie przyprawy według własnego uznania. Dokładnie mieszamy. Wytopiony gotowy smalec przelewamy do słoika lub innych naczyń co jakiś czas mieszaj i potrząsaj słoikiem w czasie gdy będzie zastygać skwarki i cebulka aby nie opadły na dno. Gdy smalczyk zacznie zastygać wkładamy do lodówki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.cukru i dokładnie wymieszać, wygnieść rękoma - pozostawić na 2 godz. Składniki na zalewę zagotować i wlać ją do miski z kapustą, wymieszać ostrożnie- bo zalewa gorąca Do przygotowanych, czystych słoików wkładać zmacerowaną kapustę i ugniatać ostrożnie drewnianym tłuczkiem, zalać jeśli trzeba wytworzonym sokiem jaki powstał Kapustę wkładać do samego brzegu słoika, zakrywać dekielkami Sałatki nie gotujemy, w ciemnym, chłodnym może
Proste Potrawygoździków 7 cm kawałek świeżego imbiru Sposób przygotowania: Cytrynę wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem, pokroić na plasterki tak samo obrany imbir, ułożyć warstwę cytryn i imbiru w czystym słoiku zalać miodem posypać goździkami i tak do skończenia, ostatnią warstwą powinien być miód, słoik zamknąć włożyć do lodówki od czasu do czasu lekko potrząsnąć aby składniki się przemieszały. Syrop
Wanilia i Kardamonmaliny i pożywne śniadanie gotowe. Składniki: szkl. mleka krowiego lub roślinnego 1/2 szkl. płatków owsianych lub orkiszowych łyżka nasion chia łyżeczka gorzkiego kakao miód do smaku ulubione owoce Do słoika wsypać płatki, chia, kakao. Wlać mleko i miód. Zamieszać i zakręcić słoik. Wstawić do lodówki na całą noc. Rano dodać do owsianki np. maliny i śniadanie gotowe
wyzwania kuchenneSKŁADNIKI I MATERIAŁY POMOCNICZE -słonina cienka -czosnek dobrej jakości -pieprz biały -sól morska 20-25 g/kg -ugotowane zmielone skórki wieprzowe(wędzone) -słoiczki -szybkowar WYKONANIE Cienką słoninę dopasowujemy do danego słoika. Następnie dodajemy resztę składników i ciasno zwijamy, pakujemy do słoika i odstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie sterylizujemy 80 min. Gdy słoiczki przestygną chowamy do lodówki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Dlaczego ekspresowa? Bo jej wykonanie zajmie Wam dosłownie chwilę...pod warunkiem, że macie pod ręką prażone jabłka w słoiku :). A jeśli kruche ciasto przygotujecie wieczór wcześniej, jak ja ;), to cała praca z tą pyszną szarlotką będzie naprawdę ekspresowa. Użyłam prażonych jabłek domowej roboty, ale te kupione w sklepie również nie będą gorsze ( trzeba jednak zawsze czytać listę składników na produkcie(...)smalcu, zimnego 2 żółtka 100 g cukru pudru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Ponadto: jabłka prażone ze słoika - około 1500 g cynamon do smaku Wykonanie: Kruche ciasto: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę pszenną, wymieszać ją z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać pokrojone w kostkę
Opowieści z piekarnikakromek) warstwa tuńczykowa: 2 jajka ugotowane na twardo i obrane puszka tuńczyka w oliwie (dobrej jakości) pół cebuli – pokrojona drobno i oprószona szczyptą soli 6 czarnych oliwek ze słoika łyżka kaparów ze słoika sok z połowy cytryny świeżo zmielony pieprz pół pęczka koperku warstwa sardynkowa: puszka sardynek razem z olejem (lub inne rybki z puszki) 2 jajka ugotowane
Ugotowane pozamiatanezeszklenia się cebuli. -- Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, podlewamy trochę wodą i dalej dusimy 5-10 min. W tym czasie przygotowujemy śmietanę, dodając musztardę i łyżeczkę przyprawy. Potem do słoika nalewamy 200 ml wody, wsypujemy łyżkę mąki i wymieszaną śmietanę, zakręcamy słoik i porządnie mieszamy, po wymieszaniu dodajemy wszystko na patelnię. Dalej przesmażamy, żeby mąka się przegotowała
chleba naszegoSKŁADNIKI Na jeden słoik 800 mil potrzebujemy: -cukinia najlepsza młoda nie za duża chodź duża też się nadaje -2-3 ząbki czosnku -22 g soli nie jodowanej mniej więcej jedna łyżka -1/2 łyżeczki gorczycy -2 liście laurowe -liść porzeczki,wiśni można liść dębu -kawałek korzenia chrzanu lub liść chrzanu -kwiat kopru z kawałkiem łodygi -woda Można też dodać susz(...)taką mieszankę które można kupić w sklepach. WYKONANIE 1.Słoiki i pokrywki dobrze umyć (wyparzyć). 2.Cukinie umyć obrać i pozbawić gniazd nasiennych ułożyć w słoju. 3.Dodać nasze składniki. 4.Zalewamy zimną wodą zakręcamy. 5.Trząchamy słojem,aż sól się rozpuści. 6.Przechowujemy najlepiej w chłodnym ciemnym miejscu. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.krok po kroku. Niezwykle łatwa w przygotowaniu, przepyszna surówka z kapusty, którą z powodzeniem możecie przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Z tej ilości składników wyjdzie ok. 4 litrowe słoiki sałatki. Przepis sprawdzony, sałatka robiona już kilkukrotnie, pięknie Wam polecam, korzystajcie z przepisu. Pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: 1 duża biała kapusta, poszatkowana 1 marchew starta na tarce 1 papryka, pokrojona(...)PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Wszystkie składniki umieszczamy w większym naczyniu i odstawiamy na 24 godziny - w tym czasie kilkakrotnie mieszamy warzywa. Krok 2. Następnie surówkę umieszczamy w czystych i wyparzonych słoikach, szczelnie zakręcamy i gotowe. Sałatka jest już właściwie gotowa do spożycia. Przechowujemy ją w lodówce, zawsze pod ręką :) Smacznego :) Zobacz także inne przepisy na surówki obiadowe
Moja Książka Kucharskanaleśników. Wbrew pozorom nie jest trudny do przygotowania 😀 Wystarczy wszystkie składniki przełożyć do rondelka i gotować na małym ogniu, aż do lekkiego zagęszczenia. Składniki na 1 mały słoik: 1 szklanka wody 0,5 szklanki zwykłego cukru (100 g) 150 g upieczonej dynii hokkaido (waga bez skórki!) 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki startego imbiru 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego(...)syropu dodać puree z dyni. Całość dokładnie zmiksować. Masę ponownie zagotować, jeśli będzie zbyt gęsta to dolać 1/4 szklanki wody i ponownie zagotować. Przygotowany syrop przelać do małego słoika i przechowywać w lodówce. Woda z przyprawami oraz z cukrem przed i w trakcie gotowania Od lewej strony: syrop przed i po zmiksowaniu Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćdomowe nalewki. Są najlepsze na świecie. Nalewka z mirabelek 1 kg mirabelek 0,5 kg cukru 0,5 l wódki 0,25 l spirytusu Mirabelki umyć, osuszyć, przesypać do słoika i zalać wódką i spirytusem. Odstawić na miesiąc w ciemne miejsce ( chowam do szafki). Po upływie miesiąca zlać alkohol do słoika, a mirabelki zasypać cukrem i odstawić
Pieguskowa Kuchniadzieciom, które skończyły 2 rok życia i dorosłym. Podajemy 3 łyżki dziennie do godziny 16:00. Potrzebna nam będzie duża biała cebula, którą kroimy w plastry. Wkładamy do słoika przesypując cukrem. Odstawiamy zakręcony słoik w ciepłe miejsce w domu, tak aby cebula puściła soki. Na następny dzień zawsze robię świeży sok. Sok z czarnego bzu S ok z owoców
Kurnikowopasieki) Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę lub piórka. Czosnek kroimy w plasterki. Cytrynę obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Imbir obieramy i trzemy na tarce. Układamy w litrowym słoiku: 1/2 cebuli 1/2 czosnku 1/2 imbiru 2 łyżeczki miodu cytryny 1/2 cebuli 1/2 czosnku 1/2 imbiru 2 łyżeczki miodu Słoik zakręcamy i potrząsamy. Odstawiamy na noc. Następnego dnia otrzymany
Szkrab Je SamSałatka z konserwowym selerem to szybki i smaczny pomysł na imprezę. Składniki: słoik selera w zalewie 5 plastrów ananasa, może być świeży, może być w puszki 3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 jaja ugotowane na twardo pół szklanki soku z ananasa 3 łyżki majonezu sól, pieprz 150 g żółtego sera pokrojonego w kostkę 150 g wędliny pokrojonej w kostkę Przygotowanie: selera(...)wyjmujemy ze słoika, odsączamy ananasa kroimy z małe cząstki jajko kroimy w kostkę wszystkie składniki mieszamy ze sobą gotowe Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotuje