Marmolada z derenia i pigwowców do słoików

Marmolada z derenia i pigwowców do słoików

Marmolada z derenia i pigwowców do słoików

Kilka razy w roku potrzebuję do wypieków twardej marmolady, która nie wycieka z ciastek lub bułeczek podczas pieczenia. Stosowanej kupnej mnie przeraża (czego w niej nie ma?!). Dlatego od lat robię marmoladę z pigwowców z przepisu, który dostałam wiele lat temu od Pawła Ochmana. W tym roku postanowiłam część tych bogatych w pektyny owoców zmieszać z dereniem, z którego dotychczas robiłam dereniówkę . To był strzał w dziesiątkę! Marmolada nabrała nowego koloru, a smak lekko złagodniał. Pyszotka 😋 Składniki (na pr... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Weekendy w domu i ogrodzie

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.