świeża mięta. Jeśli korzystamy z mięty z ogródka, pamiętajmy że liście zrywamy przed zakwitnięciem. Gdy mięta zakwitnie to traci dużo z walorów smakowych i zapachowych. Mięte przełóżmy do litrowego słoika i zalejmy spirytusem. Zakręcamy szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce (np. do jakiejś szafki) na minimum 10 dni. Optymalnie 14 dni. Po dwóch tygodniach zawartość słoika delikatnie przelejmy przez gęstą
ProstePesto.plsię ukisiła. Raz na 3 dni należy zebrać mgiełkę, która zbiera się u góry beczki. Po 3 tygodniach kapusta prawdopodobnie będzie już ukiszona, można przełożyć ją do czystych, wyparzonych słoików, zakręcić szczelnie i przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy, podobnie jak ogórki kiszone. Nie ma konieczności trzymania w lodówce, póki słoik z kapustą nie zostanie otwarty. Taka
moj przepis naugotowany ryż, dokładnie mieszamy. W razie konieczności doprawiamy i podlewamy gorącą wodą. Na koniec dodajemy upieczoną i rozdrobnioną rybę, mieszamy i zdejmujemy z palnika. Paprykarz możemy przełożyć do słoików. Na wierzch każdego wlewamy odrobinę oleju, zakręcamy słoik i pasteryzujemy. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! W przepisie pojawia się kilka składników, które nie są dostępne w każdym sklepie. Ryż jaśminowy
Tajemnice Smakudanie główne obiadowe. Jednocześnie idealnie smakuje również na zimno jako smaczna przystawka. Do przygotowania schabu wykorzystałam produkty OLE!, HELIO Natura oraz ePrezenty Składniki: 1,20 kg schabu bez kości słoik suszonych pomidorów Ole Pół słoika czarnych oliwek Ole lub mix oliwek Ole! marynata: olej z suszonych pomidorów Ole 2 łyżki miodu Stovit 2 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku papryka mielona
Podróż w kulinariaprzygotowana nalewka powinna leżakować minimum 2 tygodnie, aby dojrzała. Krok po kroku: 1. Wyszorować owoce 2. Sparzyć cytrusy wrzątkiem 3. Pokroić pomarańcze w plastry 4. Wrzucić plastry do słoika 5. Dodać 100 g cukru 6. Prażyć ziarna kawy przez 10 minut na małym ogniu 7. Ostudzić i wsypać uprażone ziarna do słoika 8. Zalać całość 0,5 l wódki
KuchniaWeDwoje.plsałatkę gyros , a ja postanowiłam zrobić tym razem sałatkę gyros ze śledziem i muszę przyznać, że jestem zadowolona. Składniki: 4-5 płatów śledzia 1/2 puszki kukurydzy około 1/2 słoika papryki konserwowej około 1/2 słoika ogórków konserwowych 1 cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa Śledzie namoczyć w wodzie około 2 godzin. Cebulę obrać i pokroić
talerz przyjemnościprzy tym. Domowy cukier waniliowy zachowuje długo świeżość. Można powiedzieć, iż wysiłek niewielki, a jakie korzyści dla zdrowia. Składniki: 440 g cukru białego 1 laska wanilii Cukier umieszczamy w słoiku. Laskę wanilii przecinamy na pół. Wyjmujemy nasiona. Do cukru dodajemy nasiona i laskę wanilii. Zamykamy szczelnie. Potrząsamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Odstawiamy na 2 tygodnie( od czasu(...)czasu potrząsając słoikiem
Ciasta z tradycjamipieczonej ciecierzycy. Kilka kroków do uzyskania perfekcyjnej chrupkości Oprócz opisanej powyżej czynności warto jeszcze zastosować przy przygotowywaniu chrupek poniższe punkty aby otrzymać idealnie upieczoną cieciorkę: Ugotowaną ciecierzycę (lub ze słoika, w ostateczności z puszki) należy dokładnie wypłukać a następnie wysuszyć. Ja płuczą ją kilka razy w zimnej wodzie po czym pozwalam jej odcieknąć na sitku przez kilka minut(...)dołącz do mnie na Facebooku i przypnij pina na Pintereście ! Pieczona ciecierzyca Drukuj Porcje: 200g Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 250g ugotowanej ciecierzycy (może być też w zalewie ze słoika lub puszki) 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki suszonej cebuli (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Ciecierzycę dokładnie płuczę
Book of spellsreceptury nie raz. Pomyślałam, że przyda się Wam sprawdzony przepis na śledzie w zalewie octowej szczególnie teraz przed Świętami. Można przygotować je wcześniej i przechowywać w zakręconym słoiku w lodówce. Jeżeli lubicie śledzie to polecam Wam również inne wypróbowane przepisy na śledzie . Zachęcam do wypróbowania przepisów, a za ten dziękuję mojej teściowej. Śledzie marynowane domowe 1 kg świeżych, wypatroszonych małych(...)kręgosłup lekko pociągając żeby wyjąć kręgosłup. Nie jest to trudna czynność gdyż od zamarynowanych śledzi kręgosłup odchodzi bez problemu. Przekroić filety wzdłuż na pół i zwinąć w roladkę. W słoiku wykładać warstwami pokrojoną w kosteczką cebulę i roladki ze śledzi. Warstwę cebuli nieco posolić, popieprzyć i ukruszyć na wierzch nieco liścia laurowego i dodać kulkę ziela angielskiego. Nie przesadzajcie
Pieguskowa Kuchniaszarlotek, babeczek, kruchych ciast i innych słodkości. Ja dziś polecam Wam najprostszą wersję, która umili każdą chwilę. Spróbujcie. Przepis na prażone jabłka z cynamonem: Składniki na 1 litrowy słoik: 1 i 1/2 kg jabłek sok z 1 ctryny około 1/3 szklanki wody około 1/3 szklanki cukru (w zależności od użytych jabłek) 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżka masła Przygotowanie: Jabłka obieramy(...)zmięknięcia. Jabłka są gotowe (można je od razu użyć np. do wspomnianego deseru). Jeśli jabłka chcemy zawekować zdejmujemy je chwilę wcześniej z palnika, zanim całkowicie zmiękną. Przekładamy do słoika i pasteryzujemy. A wracając do przepisu na deser: Cynamonowy deser chia z prażonymi jabłkami Składniki: 180 g naturalnego jogurtu (zimny, prosto z lodówki) 3 łyżki prażonych jabłek z cynamonem około
Słodkie okruszkiczarny pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Śledzie moczę w wodzie przez około 1-2 godziny. Tak wypłukaną rybę kroję na mniejsze kawałki. Cebulę zaś kroję w krążki. Do wyparzonego wrzątkiem słoika wkładam warstwami: śledzie, cebulę, odrobina octu, pieprz, szczypta chilli i olej rydzowy, i tak na zmianę do końca. Dolewam oleju tyle, aby zakrył wszystkie śledzie. Zakręcam słoik pokrywką. Tak przygotowane
Kuchnia co dniaprzypraw tylko wielki słój majonezu i noc do przegryzienia się smaków. Niestety, nie wygląda ona tak jak to sobie wyobraziłam, ale smakuje zaskakująco i bardzo ją polecam :-) * * * Składniki: 1 słoik selera konserwowanego 4 jajka ugotowane na twardo 4 jabłka 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy kilka plastrów szynki 1 por 1 duży słoik majonezu Wykonanie: 1. Na dno szklanej miski
Kawa z mlekiempyszne. Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 3-4 Składniki: 3- 4 placki do tortilli (występują w różnych wielkościach) Opakowanie szpinaku mrożonego (zazwyczaj 450g) 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ słoika suszonych pomidorów w oleju z pieprzem marynowanym (polecamy firmy Ole! ) ½ opakowania fety Przyprawy: świeżo mielony pieprz Rozgrzewamy patelnię wraz z olejem ze słoika z suszonymi pomidorami. Cebulę kroimy
Kolizje Smakówtarce produkty i chili .Kleik dokładnie mieszamy. Rzodkiew i marchewkę tniemy w paseczki julienne. Dodajemy do kapusty. Wlewamy kleik i mieszamy. Do czystego słoika partiami wkładamy kapustę . Każdą partię dokładnie ubijamy drewnianą pałką. Następnie odstawiamy w ciemne miejsce na 2 dni w temperaturze pokojowej, po czym czasie powkładamy jeszcze na kilka(...)lodówki. Słoik nakryłam pokrywką ale jej nie dokręcałam
AZgotuj!przypadkach pomiń w przepisie podaną jedną łyżeczkę soli. Przygotuj w miseczce wszystkie przyprawy. W garnuszku zagotuj wodę z octem i cukrem – tylko do rozpuszczenia się cukru. W słoiku układaj warstwami: cebulę i koper, śledzie, przyprawy itd. Zalej marynatą, zamknij szczelnie słoik i wstaw do lodówki na minimum 4 dni (jeśli wytrwasz tyle). Smacznego
Garniec Magalie