słoik - 12348 przepisów (strona:162/824)

Cynamonowy deser z chia + przepis na prażone jabłka z cynamonem 126

szarlotek, babeczek, kruchych ciast i innych słodkości. Ja dziś polecam Wam najprostszą wersję, która umili każdą chwilę. Spróbujcie. Przepis na prażone jabłka z cynamonem: Składniki na 1 litrowy słoik: 1 i 1/2 kg jabłek sok z 1 ctryny około 1/3 szklanki wody około 1/3 szklanki cukru (w zależności od użytych jabłek) 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżka masła Przygotowanie: Jabłka obieramy(...)zmięknięcia. Jabłka są gotowe (można je od razu użyć np. do wspomnianego deseru). Jeśli jabłka chcemy zawekować zdejmujemy je chwilę wcześniej z palnika, zanim całkowicie zmiękną. Przekładamy do słoika i pasteryzujemy. A wracając do przepisu na deser: Cynamonowy deser chia z prażonymi jabłkami Składniki: 180 g naturalnego jogurtu (zimny, prosto z lodówki) 3 łyżki prażonych jabłek z cynamonem około

Słodkie okruszki
Śledzie w oleju rydzowym z chilli 198

czarny pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Śledzie moczę w wodzie przez około 1-2 godziny. Tak wypłukaną rybę kroję na mniejsze kawałki. Cebulę zaś kroję w krążki. Do wyparzonego wrzątkiem słoika wkładam warstwami: śledzie, cebulę, odrobina octu, pieprz, szczypta chilli i olej rydzowy, i tak na zmianę do końca. Dolewam oleju tyle, aby zakrył wszystkie śledzie. Zakręcam słoik pokrywką. Tak przygotowane

Kuchnia co dnia
Śląska sałatka warstwowa (bezglutenowa) 173

przypraw tylko wielki słój majonezu i noc do przegryzienia się smaków. Niestety, nie wygląda ona tak jak to sobie wyobraziłam, ale smakuje zaskakująco i bardzo ją polecam :-) * * * Składniki: 1 słoik selera konserwowanego 4 jajka ugotowane na twardo 4 jabłka 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy kilka plastrów szynki 1 por 1 duży słoik majonezu Wykonanie: 1. Na dno szklanej miski

Kawa z mlekiem
Tortille ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 166

pyszne. Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 3-4 Składniki: 3- 4 placki do tortilli (występują w różnych wielkościach) Opakowanie szpinaku mrożonego (zazwyczaj 450g) 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ słoika suszonych pomidorów w oleju z pieprzem marynowanym (polecamy firmy Ole! ) ½ opakowania fety Przyprawy: świeżo mielony pieprz Rozgrzewamy patelnię wraz z  olejem ze słoika z suszonymi pomidorami. Cebulę kroimy

Kolizje Smaków
Kimchi z czerwonej kapusty pekińskiej 140

tarce produkty  i chili .Kleik dokładnie mieszamy.  Rzodkiew i marchewkę tniemy w  paseczki julienne.  Dodajemy do kapusty. Wlewamy kleik i  mieszamy.  Do czystego słoika partiami wkładamy kapustę . Każdą partię dokładnie ubijamy drewnianą pałką. Następnie odstawiamy w ciemne miejsce na 2 dni  w temperaturze pokojowej, po czym czasie powkładamy jeszcze na kilka(...)lodówki.  Słoik nakryłam  pokrywką ale jej nie dokręcałam

AZgotuj!
Śledzie po skandynawsku 3033

przypadkach pomiń w przepisie podaną jedną łyżeczkę soli. Przygotuj w miseczce wszystkie przyprawy. W garnuszku zagotuj wodę z octem i cukrem – tylko do rozpuszczenia się cukru. W słoiku układaj warstwami: cebulę i koper, śledzie, przyprawy itd. Zalej marynatą, zamknij szczelnie słoik i wstaw do lodówki na minimum 4 dni (jeśli wytrwasz tyle). Smacznego

Garniec Magalie
Nalewka świąteczna-bożonarodzeniowa 6633

skórką 2 łyżki miodu rzepakowego Miody Wileńskich 500 ml wódki Przygotowanie: Pomarańczę umyć, sparzyć, pokroić w 0,5 cm plastry i pokroić na cztery. Wszystkie składniki włożyć do słoika. Wlać wódkę i mieszać do rozpuszczenia się miodu. Słoik zakręcić, odstawić w chłodne i ciemne miejsce. Przed samymi świętami nalewkę zlać do ozdobnej karafki lub  butelki. W wersji mocniejszej wlać

Ala piecze i gotuje
Śledzie z cebulką i żurawiną 154

będzie miękka to wylać wodę. Śledzie umyć i zalać zimną wodą. Odstawić na kilka minut. Następnie wyjąć i osuszyć. Śledzie pokroić na ukos na mniejsze kawałki. Na dno słoika nakładać warstwami: śledzie, cebulę, żurawinę i przyprawy (goździka, listek laurowy, ziele angielskie, kolorowy pieprz i ewentualnie szczyptę soli). Powinny utworzyć się 2-3 warstwy. Na sam koniec, wierzch zalać olejem. Przygotowany(...)słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Przygotowane śledzie najlepiej smakują na drugi, trzeci dzień po przyrządzeniu (smaki muszą się ze sobą "przegryźć").  Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
JAK ZROBIĆ NATURALNY ZAKWAS BURACZANY DO BARSZCZU 159

też do barszczu z uszkami.Polecam.Przepis jest bardzo prosty i najlepiej go zrobić więcej ( może stać w lodówce ) .Napój bardzo orzeżwiający , dodający fajnego animuszu. Garnek kamionka lub słoiki 2kg.obranych i pokrojonych w kawałki buraki kilka gałązek koperku Kilka dużych ząbków(12) czosnku 1-2 kromki chleba żytniego Baza i sznurek 2 litry wody 2 łyżki soli ******************************* Do wyparzonego garnka z kamionki(...)przykryć gazą zawiązując sznurkiem.). Wówczas nic nie będzie wystawało, a po 5-7 dniach stania w cieple, zakwas buraczany będzie idealny. Na koniec przecedzamy wszystko, wlewamy do słoików i wstawiamy do lodówki. Zakwas buraczany jest gotowy do wypicia.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 197

aromacie. Dzięki niewielkiej modyfikacji mojego wypróbowanego przepisu żurawina do mięsa, serów i nie tylko   udało mi się uzyskać zupełnie nowy smak. Własnoręcznie przygotowana żurawina do mięsa zapasteryzowana w słoikach na zimę to gwarancja, że nie będziemy zmuszeni kupować w sklepach gotowych przetworów, często wzbogaconych chemicznymi, zbędnymi dla naszego organizmu, "dodatkami" Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów(...)minut mieszając i delikatnie ugniatając żurawinę, po czym dodać pozostałe owoce i wiśniówkę i gotować kolejne 10-15 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Gorącą konfiturę z żurawiny przełożyć do słoików i od razu odwrócić do góry dnem. Ewentualnie można dodatkowo pasteryzować 10 - 15 minut, ale nie jest to konieczne. Uwaga - podczas gotowania żurawina może pryskać. Można dodać całość żurawiny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Śniadanie w słoiku 134

Najszybsze zdrowe i kolorowe śniadanie, gdy brakuje nam czasu, a jednocześnie bardzo efektowne i apetyczne. Składniki możemy zmieniać w zależności od upodobań. Jeżeli przygotujemy je w zakręcanym słoiku to śmiało możemy zabrać ze sobą np. na piknik :) Składniki: ulubione owoce np. maliny jogurt naturalny musli lub granola miód - ewentualnie Owoce umyć. Jogurt dosłodzić ewentualnie miodem. W słoiku lub szklance ułożyć

wyzwania kuchenne
Sałatka z marynowanego selera z ananasem, kukurydzą, szynką konserwową 136

Dzisiaj zapraszam na sałatkę z selera marynowanego lub konserwowego. Seler ze słoika, sam w sobie jest nieco mdły ,ale w tej sałatce sprawdza się doskonale. Ten rodzaj sałatki jest bardzo popularny w wielu domach i różni się dodatkami. Ja dzisiaj proponuję Wam mój wariant tej sałatki. Sałatka jest idealna na rodzinne spotkania, święta wszelkiego rodzaju, czy jako samodzielne danie(...)kawa\u0142ki.\r","Dodajemy jogurt i majonez. \r","Doprawiamy do smaku i mieszamy."]} Drukuj Sałatka z marynowanego selera z ananasem, kukurydzą, szynką konserwową Składniki 2 jajka na twardo 1 słoik selera marynowanego 1 puszka kukurydzy 150 g szynki konserwowej 150 g sera żółtego twardego 1 średni por 1/2 puszki ananasów (3 plastry) Sól, pieprz 2 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu

Mieszam w Garnku
Puree z dyni 98

Moja ulubiona to Hokkaido, która ma intensywny pomarańczowy kolor skórki i miąższu i nie trzeba jej obierać. Gotowe puree, którego nie będziemy od razu wykorzystywać, można przełożyć do zamykanego słoika lub pojemnika i przechowywać w lodówce max. przez 4 dni albo zamrozić w woreczkach. Składniki: dowolna dynia ;) Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Dynie umyć i przekroić. Miękki środek wydrążyć(...)skóry. (oprócz hokkaido, której nie trzeba obierać). Następnie rozdrobnić miąższ widelcem lub zblendować na gładko.  Gotowe puree, którego nie będziemy od razu wykorzystywać, można przełożyć do zamykanego słoika lub pojemnika i przechowywać w lodówce max. przez około 4-5 dni albo zamrozić

wyzwania kuchenne
Pesto z papryki, bakłażana i pomidorów 179

Zrobiłam sobie takie pesto w sporej ilości do słoików latem ale już zniknęło więc czas robić następne. Zniknęło bo jest pyszne i zajadamy do chleba. Można niedużą ilość zrobić, przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce, albo zapasteryzować i przechowywać w piwnicy. Tak czy owak, pesto jest pyszne nie tylko jako dodatek do dań ale również jako smarowidło do chleba

Moje Małe Czarowanie
Szarlotka w słoiku.Deser jabłkowy bez pieczenia. 229

czasie moją kuchnię opanowały cudowne, sezonowe jabłka. Pieczone, miksowane, świeże… a tym razem w formie mini deseru, który przygotowuje się błyskawicznie, a wygląda i smakuje obłędnie. Szarlotki w słoiku to połączenie chrupiących, maślanych herbatników oraz słodko kwaskowatych, karmelizowanych jabłek, które dzięki użyciu cukru trzcinowego są jeszcze bardziej aromatyczne. Całości dopełnia delikatny, cynamonowy krem z bitej śmietany i serka mascarpone(...)ciepło od razu po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce (jeżeli chcecie podać później to krem nałożyć na wystudzone jabłka, żeby się nie rozpuścił). #cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant Artykuł Szarlotka w słoiku.Deser jabłkowy bez pieczenia. pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me