kilka słoików brzoskwiń w syropie warto się zaopatrzyć na zimę. W smaku bardzo przypominają brzoskwinie z puszki. Wykorzystuję je do wypieku ciast i jako dodatek do deserów. Składniki: brzoskwinie świeże dowolna ilość 1 l wody 0,5 kg cukru 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Brzoskwinie obrać z skórki, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę. Połówki brzoskwiń powkładać dosyć(...)ciasno do słoików. Wodę zagotować z cukrem, zdjąć z pieca dodać sok z cytryny i ciepłą zalewą zalać brzoskwinie. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 min. Ja wybieram brzoskwinie twarde, miękkie po zagotowaniu mogą być za miękkie i się rozpadać
Ala piecze i gotujeNiemal w każdym włoskim domu, od rana w wielkich garach, bulgoczą hektolitry czerwonego sosu. A po poludniu już przeciśnięty przez maszynkę sok ląduje w setkach butelek i słoików. Strasznie blado wypadam z moimi potrzebami, rozmiarami kuchni i skromnymi 20 kg pomidorów, na tle “przemyslowej produkcji” moich sasiadów. Choć z drugiej strony, te 19 słoiczków pysznego przecieru( passata) wystarczy(...)wstawiamy do tego samego wielkiego garnka( ja zmieściłam 16 słoiczków 0,5 l), tym razem wyłożonego ściereczkami i napełnionego zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 30 minut. Wyjmujemy słoiki z garnka i odstawiamy do ostygnięcia i zassania. Analogicznie postępujemy z pomidorami przetwarzanymi bez warzyw. W ten sposób otrzymamy wyjątkowo gęsty sos, nadający się zarówo na spód pizzy
Mia Cucina Sofietagazie. Przelać do dzbanka. Metodą na palec sprawdzić temperaturę czyli włożyć palec do dzbanka i odczekać 10 sekund. Jeśli nie parzy i wytrzymaliśmy tą temperaturę - mleko jest idealne. Do słoika przekładamy jogurt, dolewamy stopniowo mleko i mieszamy. Słoik zakręcamy. Owijamy w ręcznik, szczelnie. Ja włożyłam jeszcze w bawełnianą torbę. Całość owinęłam w koc. I włożyłam pod kołdrę. Można też rozgrzać(...)piekarnik do maksymalnie 50 stopni i tam wstawić słoik z jogurtem. U mnie sprawdziła się kołdra :) Czekamy teraz minimum 6 godzin na nasz jogurt. Po czym wstawiamy go do lodówki
Magiczne Życie Martygazie. Przelać do dzbanka. Metodą na palec sprawdzić temperaturę czyli włożyć palec do dzbanka i odczekać 10 sekund. Jeśli nie parzy i wytrzymaliśmy tą temperaturę - mleko jest idealne. Do słoika przekładamy jogurt, dolewamy stopniowo mleko i mieszamy. Słoik zakręcamy. Owijamy w ręcznik, szczelnie. Ja włożyłam jeszcze w bawełnianą torbę. Całość owinęłam w koc. I włożyłam pod kołdrę. Można też rozgrzać(...)piekarnik do maksymalnie 50 stopni i tam wstawić słoik z jogurtem. U mnie sprawdziła się kołdra :) Czekamy teraz minimum 6 godzin na nasz jogurt. Po czym wstawiamy go do lodówki na godzinę. Na sitku układamy gazę i przelewamy nasz jogurt. Zostawiamy na minimum 12 godzin. Przekładamy gęsty jogurt grecki do pojemnika
Magiczne Życie Martykolejną. Chowam w fartuszku, biegnę do kuchni... WIŚNIE DO CIAST. dojrzałe wiśnie cukier (po 4 łyżki na słoiczek) Wiśnie umyłam, wydrylowałam, odstawiłam, by puściły sok. Wyparzyłam kilka słoików o pojemności ok. 300ml. Każdy wypełniłam owocami, przesypując warstwy cukrem. Dolałam do pełna soku, mocno zakręciłam. Wstawiłam słoiki do garnka z gotującą wodą, gotowałam ok. 15 minut. Słoiki odstawiłam
W kuchni Karmel-itkikuchni rzecz jasna. Uwielbiam sałatki śledziowe. Przedstawiam Wam moją propozycję śledzikowej. Może się ktoś skusi? MUSZTARDOWE ŚLEDZIE NA BOGATO. (przepis inspirowany pewną sałatką śledziową z gazety;) na 1 słoik pod gumę: 4 płaty solonych śledzi 1 duża cebula 3 połówki marynowanej papryki 3-4 korniszonów 1 słoiczek musztardy delikatesowej 4 łyżki miodu 3 łyżki oleju lnianego 4 goździki 3 liście(...)średniej grubości paski. Warzywa w paseczki, cebulę w półtalarki, które rozdzieliłam na paseczki. Musztardę wymieszałam z miodem i olejem - gęsta konsystencja. Można ją rozrzedzic, dodając oliwy z oliwek. W słoiku układałam warstwami śledzie, cebulę, ogórki, paprykę, w między warstwy wkładając liście laurowe oraz goździki i smarując musztardowym sosem. Słoik zakryłam szklanym wiekiem i odstawiłam na 2 dni do lodówki
W kuchni Karmel-itkiroku nie zaszaleję. I co? Guzik. Zawsze wychodzi o połowę więcej niżeli się spodziewam. RYBA PO JAPOŃSKU. / od kilku lat na wigilijnym stole; / 1kg filetów rybnych (np. mintaj, miruna) słoik papryki konserwowej słoik ogórków warszawskich słoik pieczarek marynowanych 4-5 dużych cebul mąka bułka tarta kilka jaj przyprawa do ryb sok z cytryny zalewa: ( robię ją na smak, często zmieniam
W kuchni Karmel-itkijutrem. Na twarzach błyszczące maski, co skrywają prawdziwe "ja" tancerzy. Tańczmy, bawmy się, to karnawał! Korzystajmy póki starczy sił! PULPECIKI W OCCIE MOJEJ MAMY. /od Mamy;/ na ok. 2 słoiki o objętości 1 litra 1,2 kg mięsa mielonego z przyprawami (lub kiełbasowego) 4 średnie białe cebule proporcje zalewy: szklanka octu 2,5 szklanki wody liść laurowy 3 ziela angielskie(...)zacznie bulgotać, wrzucam cebulę i pulpeciki. Gotuję do momentu, aż wypłyną, zmienią kolor na szary i w środku, po sprawdzeniu, będą już dostatecznie ugotowane. Po wystudzeniu przelewam do słoika i zakręcam. Nie zagotowuję. Tak przygotowane pulpeciki można trzymać w lodówce maksymalnie dwa tygodnie. Można je również spasteryzować. Uwaga! Kiedy w słoiku pulpety chwilę odstoją i ostygną, na wierzchu
W kuchni Karmel-itkimiskę lub pojemnik. Wlewamy jogurt. Odstawiamy w zimne miejsce (chłodnej śpiżarni lub lodówki) na 3 dni, aż cały płyn odsączy się, a w gazie pozostanie gęsty ser. Do litrowego słoika wlewamy olej rzepakowy i dosypujemy ziarna czarnuszki, pieprzu, kolendry i ziela. Możemy dodać też ulubione suszone zioła: np. zioła prowansalskie lub bazylię. Ręce natłuszczamy olejem i toczymy z serka niewielkie(...)kulki (kształt nie musi być idealny). Wrzucamy do słoika. Dodajemy rozmaryn i chili. Słoik zakręcamy i ponownie wstawiamy do chłodnego miejsca na ok. 4-5 dni. Po tym czasie olej wchłonie przyprawy i kuleczki można już jeść. Domowy ser jogurtowy możemy przechowywać w takich warunkach przez ok. miesiąc czasu. Post Domowy ser marynowany w aromatycznym oleju rzepakowym pochodzi z bloga
Poezja smakuJednak dla mnie truskawki smażone tak długo tracą swój kolor, a ja wolę czerwoniutki pachnący swój dżem dla leniuchów takich jak ja, tłumaczących się brakiem czasu :) Składniki na 2 słoiki po 500 ml: 1 kg truskawek 0,5 kg cukru 1 torebka żelfix, konfiturex lub dżemix 2:1 Wykonanie: Z truskawek usuwam szypułki, płuczę i odsączam na durszlaku. Swoją konfiturę(...)między czasie mieszam i obieram resztę truskawek, bo zawsze mam ich kilkanaście kilogramów i tak sobie smażę partiami. Jak już truskawki będą usmażone, przekładam je do wyparzonych wcześniej słoików, po czym zakręcam i szybciutko odwracam je do góry nogami i ustawiam na rozłożonej ściereczce. Jak wystygną wtedy odwracam je ponownie. No i tak jak widzicie tempo przygotowania ekspresowe, kolor
Blondynka Gotujeskończyła i reszta poszła ze skórką. Efekt: od tej pory ten dżem będę robiła co rok i nie wiem czy nie pobiegnę po więcej tych owoców :) Składniki na 1 słoik 500 ml: 1 kg moreli cukier Wykonanie: Morele myjemy, osuszamy, pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Jedną czwartą część tych owoców odkładamy i kroimy w drobną kosteczkę.Ćwiartki owoców wrzuciłam(...)smażenia dosypywałam cukier.Próbowałam i dosypywałam cukier do smaku. Po tym czasie wrzuciłam odłożone owoce pokrojone w kostkę i smażyłam jeszcze około 15-20 minut.Gorący przełożyłam do wyparzonego słoika, zakręciłam najmocniej jak tylko potrafiłam i szybko odwróciłam do góry nogami i postawiłam tak na ściereczce. Z tego przepisu wychodzi jeden słoik o pojemności 500 ml i 4 łyżki :) Jest
Blondynka GotujeSkładniki na 1 słoik 500 ml: 1 litr czarnej porzeczki ( ok.540 g) cukier (znowu na oko, do smaku) Wykonanie: Porzeczkę opłukałam, pozbawiłam łodyżek. Smażyłam około 2 godziny, w trakcie smażenia dosypywałam cukier do smaku. Na koniec, jak już skórki porzeczek były miękkie przełożyłam dżem do słoika 500 ml, zakręciłam i położyłam słoik wieczkiem do dołu i pozostawiłam do przestygnięcia
Blondynka Gotujenajważniejsze pozostają mniej naruszone :) Sposób na czyste palce przy drylowaniu możecie zobaczyć na Fan Page`u Blondynka Gotuje na Facebook`u - ZAPRASZAM do lajkowania :) Składniki na 2 słoiki 500 ml: 1 kg wiśni wydrylowanych 500 g cukru 1 torebka żelfix lub konfiturex Wykonanie: Oczywiście wiśnie płuczemy, drylujemy. Delikatnie odciskamy z soku i wkładamy do garnka(...)takich celów używam woka z teflonową powłoką. Zasypujemy cukrem i Żelfixem i smażymy kilkanaście minut. Ciepły przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i układamy na ściereczce dnem do dołu.Jak słoiki już będą zimne, wynosimy do spiżarni, piwnicy i czekamy na zimę :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujewiele. Śledźcie bloga na bieżąco, będziemy odkrywać do czego może pasować idealnie.... A do tego czasu idźcie do sklepu po brzoskwinie i róbcie mus - naprawdę warto! Składniki na 2 słoiki 500 ml: 1 kg brzoskwiń obranych ze skórki i pozbawionych pestek cukier 1/2 torebki żelfix 2:1 Wykonanie: Brzoskwinie obieramy ze skórki, usuwamy pestki. Ja robiłam na dwa sposoby(...)cząstki i smażyłam dosyć długo, w trakcie smażenia dodawałam cukier do smaku. Następnie gorące owoce zmiksowałam blenderem i smażyłam jeszcze chwilę dodając połowę torebki żelfixu. Gorący mus przełożyłam do słoików, po zakręceniu ich odwróciłam do góry dnem i w takiej pozycji pozostawiłam do wystygnięcia. Sposób II: Za drugim razem najpierw zmiksowałam owoce, które potem smażyłam, dosładzając w trakcie smażenia
Blondynka Gotuje