słoik - 12348 przepisów (strona:153/824)

Domowe przetwory. Dżem morelowy z migdałami. 101

dżem morelowy jest tak cudowny, że naprawdę trzeba się mocno powstrzymywać żeby nie wyjeść całego z garnka zanim trafi do słoików. Na razie schowałam go głęboko bo jak znam życie to Żarłoczek jadłby słoik za słoikiem. Szkoda, że nie miałam więcej moreli do przerobienia, ale w przyszłym roku zrobię go duuuużo ! Morele to nie tylko owoce do deserów. Można

Smaczna Pyza
Dżem truskawkowy 287

godzin, po tym czasie zdjęłam go z palnika i pozwoliłam mu ostygnąć, dzięki temu po ostygnięciu zobaczyłam, jaką konsystencję będzie miał produkt końcowy, czyli zimny dżem wyjęty ze słoika - konsystencję dżemu można również sprawdzić z użyciem talerzyka, który należy porządnie schłodzić (w lodówce lub zamrażarce), następnie wyłożyć na zimny talerzyk niewielką ilość dżemu, który pod wpływem zimna zastygnie do konsystencji(...)całkowitym ostygnięciu dżemu (jak u mnie) lub na zimnym talerzyku jest zadowalająca, a dżem się nie rozpływa, należy zdjąć garnek i gorący dżem przełożyć do umytych i wyparzonych słoiczków - słoiki oraz pokrywki należy przed powyższym etapem umyć w wodzie z płynem, sparzyć wrzącą wodą i osuszyć - dżem należy nałożyć prawie do pełna, pozostawiając wolny górny brzeg, na który nakładamy pokrywkę

Smakołyki Bereniki
Frużelina truskawkowa z wanilią i cytryną 160

cytryny starta skórka z 1/2 cytryny 2 łyżeczki pasty waniliowej - można zastąpić dużym cukrem waniliowym 32g (wtedy o tyle mniej normalnego cukru) 3 łyżki mąki ziemniaczanej Słoiki wyparzyć w dużym garnku wraz z wieczkami. Wyjmować na ściereczkę kuchenną i dokładnie osuszyć. Wieczka oraz brzegi słoików można dodatkowo przetrzeć spirytusem lub wódką - dla pewności iż wybiło się wszystkie bakterie . Truskawki dokładnie(...)wypełniając je do pełna. Wytrzeć i osuszyć ewentualne pobrudzone brzegi. Mocno zakręcić wieczka. Odstawić na ściereczkę kuchenną do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia - można zostawić na noc. Słoiki nakryć małym kocem, w ten sposób wolniej stygną i dokładniej się wekują.   Tak przygotowana frużelina nie wymagają już dodatkowej pasteryzacji. Przechowywać w spiżarni - u mnie jest to piwnica

Grunt to przepis!
W jakie przepisy klikamy najczęściej? 170

jakoś tak wyszło, że przegapiłam ten moment. Tortu nie ma ale będzie podsumowanie - wpisy po które najczęściej sięgacie - moje top 10!  10 980 wejść  Oooooostre papryczki w słoiku   Będąc na bazarku zauważyłam miłego Pana z ziemniakami, cukiniami, pomidorami, ogórkami... i! ostrymi papryczkami (8zł za 1 kg!) - od razu kupiłam kilogram. Potem chwila w internecie, znalazłam przepis(...)dalej jazda! Krojenie papryczek - tragedia, po 1/3 zastanawiałam się czy nie włożyć ich całych do słoika. Końcowo uznałam, że pokrojone wyglądają lepiej i dzielnie dobrnęłam do końca z pomocą M. 9 1047 wejść Wciąż zamykam lato w słoikach - kac pomidor! Gdy już zakręciłam ostatnie wieczko, sięgnęłam dalej... do przepisu, litewskiego. Pomidory przepyszne do obiadu, można też z nich zrobić przecier

Brzuszki Łakomczuszki
Jabłka prażone do szarlotki 137

Zamykacie jabłka w słoikach? Jeśli nie, to zacznijcie: bardzo fajny sposób na jeszcze szybsze zrobienie szarlotki. Ostatnio np. wykorzystałam je do szarlotki jesiennej z tego przepisu.  Składniki: /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent(...)kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cukier, podlać wodą i prażyć na małym ogniu przez 10-15 minut. Na koniec dodać cynamon i wymieszać. Gorące jabłka przełożyć do wyparzonych litrowych słoików. Zakręcać i odstawić do góry dnem. Z podanych proporcji wychodzi 4 słoiki jabłek

Pasja Smaku
Ogórki małosolne 280

mnie zrobione już po raz trzeci. Szybko znikają, ale cóż się dziwić jak są smaczne. Pierwsze robiłam tak na bardzo szybko, więc poodcinałam końcówki. W kolejnych już wrzucałam do słoika całe ogórki. Wybierzcie sposób który Wam pasuje i smakuje! Składniki na słoik 4 litrowy : * 2 kg ogórków gruntowych * pół pęczka kopru do kiszenia ogórków * 4 ząbki czosnku * 2 litry wody(...)daję pół na pół wrzątek z zimną przegotowaną wodą  * 2 łyżki soli Przygotowanie : Ogórki umyć, odciąć bądź nie odcinać końcówek. Włożyć do dużego słoika. Dodać koper oraz czosnek. Wodę wymieszać z solą, zalać ogórki. Po 3-4 dniach są idealne do zjedzenia

Magiczne Życie Marty
Jak zrobić domowy kefir? 173

więc ja nie będę rozpisywać się na ten temat, opiszę tylko w jaki sposób ja przygotowuję swój domowy kefir. Do przygotowania kefiru wykorzystuję: – wyparzone metalowe sito, – wyparzony słoik o pojemności 1 litra, gaza, gumka – silikonowa łopatkę do mieszania, – plastikowy pojemnik, a właściwie litrowa miarka do przechowywania kefiru w lodówce. – oczywiście grzybki kefirowe i mleko(...)obecnych wysokich temperaturach kefir powstaje szybciej. A moje grzybki w tej temperaturze pięknie się namnażają. Gdy będę musiała wyjechać odcedzę grzybki, przepłuczę je wodą lub mlekiem, włożę je do słoika z niewielką ilością mleka, zakręcę i wstawię słoik do lodówki. Nic im się nie stanie w lodówce, będą sobie leżakować aż wrócę i stwierdzę, że mam ochotę na nową porcję

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Fasolka szparagowa z marchewką na zimę 178

Fasolkę szparagową oczyścić i umyć. Marchewki oczyścić i pokroić w cieńsze słupki. Zalać wodą, dodać pół łyżeczki soli i gotować około 15 min do miękkości. Odcedzić i powkładać do słoików. Dodać do każdego słoika po 2-3 plasterki cebuli i zalać gorącą zalewą.Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 min. Zalewa; ocet, cukier, goździki i liść laurowy podgrzać do rozpuszczenia

Ala piecze i gotuje
Gruszki w octowej zalewie 153

zimę robię kilka słoików gruszek w occie. Są świetnym dodatkiem  do pieczonego mięsa, wędlin ale również jako przekąska.  Składniki: 2 kg twardych gruszek 1,5 szk cukru 2 szk wody 1 szk octu 10 % Jamar 4 goździki kawałek laski cynamonu Przygotowanie:   Gruszki obrać z skórki, pokroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Wodę, cukier, goździki, ocet zagotować(...)włożyć gruszki i na małym ogniu gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Gorącymi gruszkami napełnić słoiki. Zalewę ponownie doprowadzić do wrzenia i gorącą zalać gruszki. Słoiki szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia. Gruszki po obraniu wkładać do wody z octem żeby nie ściemniały

Ala piecze i gotuje
Brzoskwinie w syropie 146

kilka  słoików brzoskwiń w syropie warto się zaopatrzyć na zimę. W smaku bardzo przypominają brzoskwinie z puszki. Wykorzystuję je do wypieku ciast i jako dodatek do deserów. Składniki: brzoskwinie świeże dowolna ilość 1 l wody 0,5 kg cukru 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie:   Brzoskwinie obrać z skórki, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę. Połówki brzoskwiń powkładać dosyć(...)ciasno do słoików. Wodę zagotować z cukrem, zdjąć z pieca dodać sok z cytryny i ciepłą zalewą zalać brzoskwinie. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 min.  Ja wybieram brzoskwinie twarde, miękkie po zagotowaniu mogą być za miękkie i się rozpadać

Ala piecze i gotuje
Passata czyli sos pomidorowy po włosku 201

Niemal w każdym włoskim domu, od rana w wielkich garach, bulgoczą hektolitry czerwonego sosu. A po poludniu już  przeciśnięty przez maszynkę sok ląduje w setkach butelek i słoików. Strasznie blado wypadam z moimi potrzebami, rozmiarami kuchni i skromnymi 20 kg pomidorów, na tle “przemyslowej produkcji” moich sasiadów. Choć z drugiej strony, te 19 słoiczków pysznego przecieru( passata) wystarczy(...)wstawiamy do tego samego wielkiego garnka( ja zmieściłam 16 słoiczków 0,5 l), tym razem wyłożonego ściereczkami i napełnionego zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 30 minut. Wyjmujemy słoiki z garnka i odstawiamy do ostygnięcia i zassania. Analogicznie postępujemy z pomidorami przetwarzanymi bez warzyw. W ten sposób otrzymamy wyjątkowo gęsty sos, nadający się zarówo na spód pizzy

Mia Cucina Sofieta
Domowy jogurt naturalny 154

gazie. Przelać do dzbanka. Metodą na palec sprawdzić temperaturę czyli włożyć palec do dzbanka i odczekać 10 sekund. Jeśli nie parzy i wytrzymaliśmy tą temperaturę - mleko jest idealne. Do słoika przekładamy jogurt, dolewamy stopniowo mleko i mieszamy. Słoik zakręcamy. Owijamy w ręcznik, szczelnie. Ja włożyłam jeszcze w bawełnianą torbę. Całość owinęłam w koc. I włożyłam pod kołdrę. Można też rozgrzać(...)piekarnik do maksymalnie 50 stopni i tam wstawić słoik z jogurtem. U mnie sprawdziła się kołdra :) Czekamy teraz minimum 6 godzin na nasz jogurt. Po czym wstawiamy go do lodówki

Magiczne Życie Marty
Domowy jogurt grecki 152

gazie. Przelać do dzbanka. Metodą na palec sprawdzić temperaturę czyli włożyć palec do dzbanka i odczekać 10 sekund. Jeśli nie parzy i wytrzymaliśmy tą temperaturę - mleko jest idealne. Do słoika przekładamy jogurt, dolewamy stopniowo mleko i mieszamy. Słoik zakręcamy. Owijamy w ręcznik, szczelnie. Ja włożyłam jeszcze w bawełnianą torbę. Całość owinęłam w koc. I włożyłam pod kołdrę. Można też rozgrzać(...)piekarnik do maksymalnie 50 stopni i tam wstawić słoik z jogurtem. U mnie sprawdziła się kołdra :) Czekamy teraz minimum 6 godzin na nasz jogurt. Po czym wstawiamy go do lodówki na godzinę. Na sitku układamy gazę i przelewamy nasz jogurt. Zostawiamy na minimum 12 godzin. Przekładamy gęsty jogurt grecki do pojemnika

Magiczne Życie Marty
Wiśniowe szaleństwo. 160

kolejną. Chowam w fartuszku, biegnę do kuchni...   WIŚNIE DO CIAST. dojrzałe wiśnie cukier  (po 4 łyżki na słoiczek) Wiśnie umyłam, wydrylowałam, odstawiłam, by puściły sok. Wyparzyłam kilka słoików o pojemności ok. 300ml. Każdy wypełniłam owocami, przesypując warstwy cukrem. Dolałam do pełna soku, mocno zakręciłam. Wstawiłam słoiki do garnka z gotującą wodą, gotowałam ok. 15 minut. Słoiki odstawiłam

W kuchni Karmel-itki
Bo idą już święta... Musztardowe śledzie na bogato. 218

kuchni rzecz jasna. Uwielbiam sałatki śledziowe. Przedstawiam Wam moją propozycję śledzikowej. Może się ktoś skusi? MUSZTARDOWE ŚLEDZIE NA BOGATO. (przepis inspirowany pewną sałatką śledziową z gazety;) na 1 słoik pod gumę: 4 płaty solonych śledzi 1 duża cebula 3 połówki marynowanej papryki 3-4 korniszonów 1 słoiczek musztardy delikatesowej 4 łyżki miodu 3 łyżki oleju lnianego 4 goździki 3 liście(...)średniej grubości paski. Warzywa w paseczki, cebulę w półtalarki, które rozdzieliłam na paseczki. Musztardę wymieszałam z miodem i olejem - gęsta konsystencja. Można ją rozrzedzic, dodając oliwy z oliwek. W słoiku układałam warstwami śledzie, cebulę, ogórki, paprykę, w między warstwy wkładając liście laurowe oraz goździki i smarując musztardowym sosem. Słoik zakryłam szklanym wiekiem i odstawiłam na 2 dni do lodówki

W kuchni Karmel-itki