Kolejna dyniowa propozycja na zimę. Obok konfitury dyniowej, dyni na słodko, dyni wytrawnie ... dziś dynia na półsłodko w occie. Składniki: 1 kg oczyszczonej dyni 1 szklanka octu 1 łyżeczka mielonego imbiru 6-8 goździków ½ szklanki wody szczypta soli Wykonanie: Dynię obrać, wyjąć pestki i pokroić w kostkę. Zagotować ocet z cukrem, solą i wodą. Włożyć dynię i chwilę podgotować z przyprawami. Gorąca dynię przełożyć do wyparzonych słoików z zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut. Następnie przestudzić, przen... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Mam na imię Kaśka i jestem 27- letnią amatorką kuchni polskiej, choć także lubię poeksperymentować z kuchnią europejską (francuską, węgierską, niemiecką), a nawet azjatycką czy amerykańską.
Dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, zatem wychowana byłam na tradycyjnej, niskobudżetowej kuchni wschodniej, ocierającej się o kuchnię Kresową. Mój styl gotowania jest poniekąd hołdem dla tych tradycyjnych korzeni.
Nigdy nie miałam profesjonalnych lekcji gotowania, a moją jedyną kwalifikacją jest to, co pochodzi z miłości do dobrego jedzenia oraz doświadczenie wynikające z gotowania w domu na co dzień. Nauczyłam się gotować poprzez czytanie starych książek kucharskich, które wyszukuje na pchlich targach i w antykwariatach.
Ciągle się uczę i zdobywam doświadczenie metodą prób i błędów.
ZAPRASZAM NA MÓJ KULINARNY BLOG
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com