Moich dżemowych eksperymentów z truskawkami ciąg dalszy. Dziś dżem z dodatkiem kwiatów czarnego bzu. 1 kg umytych i oczyszczonych truskawek 5 kwiatów czarnego bzu sok z jednej cytryny 300 g cukru 1 op Dżemixu 3:1 Truskawki podzielić na połówki bądź ćwiartki w zależności jakie mamy duże (ja użyłam małych więc dzieliłam na pół),włożyć do garnka z grubym dnem,wymieszać z dżemixem,cukrem i sokiem z cytryny. Nożyczkami poodcinać wprost do garnka same kwiatki z baldachów,łodyżki wyrzucić. Wymieszać z resztą skła... czytaj dalej...
Coraz częściej mówi się o szerokim zastosowaniu czarnego bzu.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...