Ogórki do słoika słodko-ostre z chili

Ogórki do słoika słodko-ostre z chili

Ogórki do słoika słodko-ostre z chili

Bosko smakują na świeżym chlebie ze smalcem, wspaniale komponują się z obiadem i są tak dobre, że możemy wyjadać je widelczykiem prosto ze słoika. Składniki: (na 2kg ogórków) 2 szklanki octu 8 łyżek oleju 1,5 szklanki cukru 4 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego chili sól Ogórki kroimy na cieniutkie plasterki, posypujemy je solą i odstawiamy na 2 godziny. Wylewamy powstały sok, myjemy ogórki z nadmiaru soli. Czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy 1,5 łyżeczki chili i mieszamy z pociętymi ogórkami. Słoiczki napełni... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Gotowanie i blogowanie

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.