Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki

Lipiec to czas dżemów. Zapraszam na pyszny dżem z czarnej porzeczki. 2 kg czarnej porzeczki 25 dag cukru Porzeczki smażyć przez 30 minut, dodać cukier smażyć przez kolejnych 30 minut. Słoiki wyparzyć przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 120 C przez 20 minut. Do gorących słoików wkładamy gorący dżem. Zakręcamy i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 C. Studzimy w piekarniku i wkładamy do piwnicy albo w przypadku szczęściarzy schowków przykuchennych ;-)  ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Humanistka w kuchni

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.