Cukinia marynowana do idealny dodatek do wielu potraw. Składniki: 6 młodej cukinii 2 białe cebule 8 ząbków czosnku 8 listków laurowych gorczyca pieprz ziarnisty ziele angielskie Składniki na zalewę: 6 szklanek wody 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki octu 3 łyżki soli szczypta ostrej mielonej papryki Wykonanie: Cukinię dokładnie umyć i pokroić w grubą kostkę, a cebule w plastry. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików, dodać pokrojony czosnek i przyprawy. Z podanych składników zagotować zalewę, zalać cu... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Mam na imię Kaśka i jestem 27- letnią amatorką kuchni polskiej, choć także lubię poeksperymentować z kuchnią europejską (francuską, węgierską, niemiecką), a nawet azjatycką czy amerykańską.
Dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, zatem wychowana byłam na tradycyjnej, niskobudżetowej kuchni wschodniej, ocierającej się o kuchnię Kresową. Mój styl gotowania jest poniekąd hołdem dla tych tradycyjnych korzeni.
Nigdy nie miałam profesjonalnych lekcji gotowania, a moją jedyną kwalifikacją jest to, co pochodzi z miłości do dobrego jedzenia oraz doświadczenie wynikające z gotowania w domu na co dzień. Nauczyłam się gotować poprzez czytanie starych książek kucharskich, które wyszukuje na pchlich targach i w antykwariatach.
Ciągle się uczę i zdobywam doświadczenie metodą prób i błędów.
ZAPRASZAM NA MÓJ KULINARNY BLOG
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com