Uwielbiam zbierać grzyby, ale w tym roku trudno było je zebrać! Najpierw mało deszczu, potem zimno! Udało się jednak trochę skraść tych skarbów lasu i zamknąć ich smak w słoiczkach. Oczywiście suszonych i zamrożonych też nie brakuje! Jakaż byłaby Wigilia bez ich smaku. SKŁADNIKI: 1 kg. świeżych grzybów: podgrzybki, borowiki, maślaki 1 mała cebule 1,5 łyżeczki soli 1,5 l wody 1/2 szkl. octu ZALEWA: 1 szkl. octu 10% 3 szkl. wody 4 łyżki miodu 4 łyżki cukru 1 łyżka soli 2 małe cebule gorczyca (2 łyżeczki gorczycy na... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...