Dżem z mirabelek z amaretto

Dżem z mirabelek z amaretto

Dżem z mirabelek z amaretto

Mirabelki są bardzo niedocenianym owocem, nie znajdziemy go na żadnym targowisku czy warzywniaku ale za to możemy nazrywać go na rodzinnym spacerze po polach i łąkach.  Jeśli już staniemy się szczęśliwym posiadaczem tych niepozornych śliwek proponuje zamknąć ich cudowny smak i bursztynowy kolor w słoiczku. Kwaskowy dżem z dodatkiem migdałowego amaretto jest naprawdę wyborny. Gorąco polecam!   SKŁADNIKI: 1,5g mirabelek (pozbawionych pestek) 600g cukru 50 ml amaretto WYKONANIE: Słoiki sterylizujemy przez ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Pyry na Gaz

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.