Ostatnio w grupach o gotowaniu zauważyłam wieelki bum na syrop/miód z mniszka zwanego mleczem. Nazywają go różnie (nawet miód majowy), choć moim zdaniem miód to robią właśnie pszczoły na jakiś mniszkowych polach ;) Miód podobno jest dużo zdrowszy. Syrop z mniszka ma dużo właściwości leczniczych m. in. przeciwzapalne i pomaga w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych. Przed burzą (z gradem!) udało mi się zebrać tylko 400 sztuk (300 g). Tak. Naprawdę je liczyłam, a potem z ciekawości zważyła... czytaj dalej...
Nasza dieta podczas zimy powinna skupiać się nie tylko na tym, by zrzucić zbędne kilogramy, lecz także utrzymać odpowiednią odporność organizmu.
Czytaj dalej...Cebula ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych pomaga prawie z każdym schorzeniem i wspomaga pracę naszego organizmu.
Czytaj dalej...Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.
Czytaj dalej...