Naturalny dżem z jabłek i mirabelek - tego nie kupisz w sklepie

Naturalny dżem z jabłek i mirabelek - tego nie kupisz w sklepie

Naturalny dżem z jabłek i mirabelek - tego nie kupisz w sklepie

Przepis na : śniadanie

Mamy sezon na mirabelki, które same w sobie dają dość kwaśny smak przetworom, ale pasują do wielu owoców. Dlaczego nie połączyć ich z jabłkami, które w sadach zaczynają opadać? Dla mnie prywatnie to połączeni, a do tego ciasto drożdżowe, przypomina niedzielne i świąteczne poranki w pewnym miejscu.   Składniki : 2,5 kg mirabelek i jabłek (po obraniu i usunięciu pestek) ok. 0,5 kg cukru Nad kształtem mirabelek po usunięciu pestek nie należy się przejmować, bo i tak się rozgotują. Jabłka pokroić na cząstki. Mo... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Weekendy w domu i ogrodzie

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.