Właściwie wyszedł dżem pomarańczowy ponieważ smaku dyni nie czuć w ogóle. Bardzo fajny, aromatyczny i lekki dżemik. Ja robię w wersji niskosłodzonej ale jeśli ktoś woli zawsze można zrobić słodszy. Składniki: 2,5 kg obranej dyni 1,5 kg pomarańczy 3 opakowania cukru żelującego niskosłodzonego (3:1) 2 szklanki wody Dynię pokroić w kostkę - im mniejsza tym krócej będzie się gotowała. Ważne aby kostki były mniej więcej takiej samej wielkości, żeby równo się gotowały. Wrzucić dynię do dużego garnka i dodać dwie ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Pasjonatka eksperymentów kulinarnych z powodzeniem testowanych na mężu i córce. Oboje dzielnie znoszą kolejne testy smaków:-)
Moim obszarem jest kuchnia bezglutenowa. Stawiam na przepisy proste, szybkie i łatwe w wykonaniu ale jednocześnie dające radość podniebieniu.
Pozdrawiam:-)