DOMOWY ZAKWAS NA ŚLĄSKI ŻUR

DOMOWY ZAKWAS NA ŚLĄSKI ŻUR

DOMOWY ZAKWAS NA ŚLĄSKI ŻUR

Obiecałam Wam jeszcze przez weekend wstawić ten przepis, więc szybciutko spiszę, co dostałam od mojej mamy :)) Składniki na 1 litr zakwasu: - mąka żytnia (można kupić taka oznaczoną jako żurkowa) - 4 łyżki, - mąka pszenna - 1 łyżka, - 1 płaska łyżeczka soli, - szczypta pieprzu, - 5-6 rozgniecionych ząbków czosnku, - 1 mała kromka lub "piętka" chleba, i wszystko to w słoiku lub garnku zalać 1 litrem LETNIEJ wody (nie gorącej, nie zimnej, takiej przestudzonej przegotowanej), roztrzepać dobrze trzepaczką czy innym... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.