Kompot truskawkowy z agrestem, czyli lato w słoiku

Kompot truskawkowy z agrestem, czyli lato w słoiku

Kompot truskawkowy z agrestem, czyli lato w słoiku

W moim rodzinnym domu kompoty z tą właśnie mieszanką owoców wypełniały w dużej części naszą piwniczkę i nigdy nie udało się aby dotrwały do wiosny. Jesteśmy kompociarzami i wolę ten smak dużo bardziej od soków do rozpuszczania. Dla mnie kompozycja truskawek i agrestu to idealny duet.... Składniki: - truskawki - agrest - cukier Ważne jest aby słoje były wyparzone, a zakrętki nowe. Zawsze gotowuję wodę przed zalaniem owoców.  1. Truskawki i agrest dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą, obieramy z szyp... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Apetyczna babeczka

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.