Przełom września i października to ostatni dobry moment na zbiory owoców czarnego bzu. W mojej kuchni rozgościł się na dobre :) A niezwykłe siły drzemią w tych czarnych kiściach pełnych malutkich owoców! Otóż sok z owoców czarnego bzu zawiera dużo witaminy C i prowitaminy A, sole mineralne, w tym żelazo, wapń, glin, sód i potas oraz kilka innych ważnych dla nas związków. W przeziębieniu pomoże uporać się z kaszlem i zadziała uodporniająco. Te małe, czarne kuleczki należą również do tzw: środków oczyszczających k... czytaj dalej...
Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.
Czytaj dalej...Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.
Czytaj dalej...Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.
Czytaj dalej...Coraz częściej mówi się o szerokim zastosowaniu czarnego bzu.
Czytaj dalej...Uwielbiam gotować i eksperymentować z nowymi smakami. Jestem zwolenniczką naturalnych produktów, ziół i kwiatów oraz dzikich owoców (np: dzika róża, czarny bez) na talerzach, pasjonuję się również fotografią kulinarną :) Jestem absolwentką Slawistyki na UŁ, miłośniczką zwierząt, natury i rękodzieła. A kiedyś...będę miała własny ogród :)