Powidła z moreli i "Ognisty bóg"

Powidła z moreli i

Powidła z moreli i "Ognisty bóg"

Na bazarze nareszcie można kupić morele w przystępnej cenie :) Bardzo lubię te owoce zarówno na surowo, jak i przetworzone. Dlatego postanowiłam "schować" trochę na zimę do naleśników, ciast i kanapek z serem. Składniki (na 7 słoików o pojemności 240 ml): 1,5 kg moreli (masa przed wypestkowaniem) 400 g cukru Morele dokładnie umyć, przepołowić i usunąć pestki. Połówki owoców wrzucić do szerokiego garnka z grubym dnem. Wlać ok. 150 ml wody i zagotować pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę i pogotować ok. 10 minut na p... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Weekendy w domu i ogrodzie

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Autor

Badylarka

gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

jabłka, śledź, naleśniki, słoik, kanapki, ciasto na naleśniki, naleśnik, francuskie, szarlotka, ciasto, wegańskie, przetwory, szarlotka z jabłkami, ciasta z masa, łatwe ciasto, ciasto z połówkami jabłek, ciasta z jabłkami, śledź w cieście, owoce morza, szybkie ciasto, ciasto z ciasta francuskiego, ciasto francuskie, ciasto francuskie

Inne przepisy z Weekendy w domu i ogrodzie

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.