Dżem truskawkowo – agrestowy z kwiatem czarnego bzu

Dżem truskawkowo – agrestowy z kwiatem czarnego bzu

Dżem truskawkowo – agrestowy z kwiatem czarnego bzu

Uwielbiam ten aromat kwiatu czarnego bzu, nie dałam go dużo. Mimo to jest wyczuwalny. Cukru można dodać mniej lub więcej. Zależy to jak kwaśne są owoce. Agrest obrać i przekroić na pół, truskawki oczyścić z szypułek. Kwiat białego bzu obskubać z kwiatków. Do garnka wrzucić agrest i gotować mieszając aż prawie się rozgotuje. Dodać truskawki, kwiaty czarnego bzu i gotować aż truskawki się rozgotują. Teraz już dodać cukier i gotować aż nadmiar płynu wyparuje. Trwa to dość długo i pryska, więc dobrze jest użyć wys... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kuchnia Pokoleń

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Czego jeszcze nie wiesz o truskawkach, ciekawostki, kalorie i przepisy!

Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.