Jak uratować konfitury, dżemy na których pojawiła się pleśń.

Jak uratować konfitury, dżemy na których pojawiła się pleśń.

Jak uratować konfitury, dżemy na których pojawiła się pleśń.

Gdy czasem pojawi się na naszych konfiturach lub dżemach pleśń możemy je jeszcze uratować. Należy wtedy zdjąć z nich wierzchnią powierzchnię , a resztę wyłożyć do rondla, zalać wodą z dodatkiem cukru i odrobiną sody oczyszczonej ( na kilogram konfitury : 1 szklanka wody, 50 dkg cukru, łyżeczka sody ) i gotować kilka minut. Następnie ponownie napełnić nimi wyparzone słoiki, zamknąć nowymi wieczkami i pasteryzować 10-15 minut. Tak postępujemy gdy popsuje nam się większa ilość słoiczków z konfiturą lub dżemem... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy i porady kulinarne

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.