Sos słodko-kwaśny z cukinii i papryki do słoików Składniki: ● 1 kg czerwonej papryki ● 1 kg cebuli ● 3 kg cukinii ● 1,5 szkl. octu ● 1 kg cukru ● 4 słoiczki koncentratu pomidorowego ● 1 łyżka słodkiej papryki ● 1 łyżka ostrej papryki ● 1 łyżka curry ● sól ● pieprz ● 2 łyżki przyprawy do spaghetti ● 1 łyżka bazylii Sposób przygotowania 1. Paprykę i cukinię myjemy, z papryk usuwamy gniazda nasienne, cebule obieramy. Warzywa kroimy (cukinię ze skórką) w dużą kostkę, posypujemy 1,5 łyżki soli i odstawiamy na n... czytaj dalej...
Najlepsza receptura na sos czosnkowy! Jedyny w swoim rodzaju!
Czytaj dalej...Wiele osób zapewne słyszało o tym sosie i zastanawiało się, jak się go robi, z czego on jest i z czym się go podaje.
Czytaj dalej...Zasmażka jest podstawą wszelkich sosów, zup lub też do szparagów czy fasolki szparagowej. Często się ją stosuje nie tyle by zagęścić jakieś danie ale też by wzbogacić jego smak. Często pojawiają się problemy z zasmażką.
Czytaj dalej...Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...