Pigwa, pigwowiec w syropie na zimę

Pigwa, pigwowiec w syropie na zimę

Pigwa, pigwowiec w syropie na zimę

Pigwowiec ma bardzo dużo witaminy C i najbardziej by się chciało w ogóle go nie przetwarzać, bo wiadomo, że tak najzdrowiej ale czasem tylko w taki sposób można go przechowywać. Robiłam też wersje zasypywaną cukrem, a potem słoiki do lodówki ale to tylko na krótką metę się sprawdza. Jeśli chcemy w zimie wypić herbatę z pigwą to wymaga to niestety pasteryzacji. Łatwy i bardzo szybki przepis, który pozwoli nam się ciszyć tym zacnym owocem do następnego lata. Składniki: - 1 kg pigwowca lub pigwy - 1 szklanka cukr... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Apetyczna babeczka

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.