słoik - 12348 przepisów (strona:171/824)

Ogórki w zalewie musztardowej 205

Fajne, słodko - musztardowe ogórki. Do kanapki, dodatek do obiadu, na grilla ... Zalewa może nie wygląda zachęcająco - ale ogórki są PYSZNE!!! Składniki: na 2 duże słoiki: 10-12 dużych ogórków 500 ml wody, ok 100 -120 ml octu, 3/4 szklanki cukru łyżka musztardy łyżeczka soli, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, kilka ziaren czarnego pieprzu Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy. Kroimy(...)części. Wodę zagotowujemy z solą, cukrem, musztardą, octem. Studzimy. Ogórki układamy ciasno w słoikach, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Zalewamy zimną zalewą. Pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania. inspiracja

Lena Gotuje
Ogórki curry na zimę 228

szczypta kurkumy, 5 łyżek octu jabłkowego, kilka ziaren pieprzu czarnego, kilka ziaren gorczycy, szczypta soli i cukru Przygotowanie: Ogórki bardzo dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Cebulę w piórka. Słoiki myjemy i dokładnie suszymy. na dno wsypujemy po kilka ziaren gorczycy i pieprzu. Układamy ciasno ogórki wraz z cebulą. Pozostałe składniki zalewy zagotowujemy. Zalewamy ogórki gorącą zalewą, zakręcamy mocno słoik

Lena Gotuje
Rewelacyjny ketchup z cukinii 97

trochę sceptycznie nastawiona byłam na smak tego ketchupu. Ale po spróbowaniu stwierdziłam, że najlepszy jaki jadłam ! Koniecznie spróbujcie ! A nie zawiedziecie się! Składniki (z tych proporcji wyszły mi 4 słoiki po 330 ml): 800 g cukinii bez skóry i pestek 1 cebula 1 płaska łyżeczka soli 1  nie pełna szklanka cukru ( dałam jakieś 3/4 szklanki cukru) 1 łyżeczka papryki(...)ketchup nie przypalił się. Na koniec dodajemy ocet. Mieszamy i gorący wlewamy do słoiczków wcześniej wyparzonych. Zakręcamy i stawiamy nakrętką do dołu. I tak trzymamy aż ketchup w słoiku przestygnie

Gotuj z Mąką
Kulki rybne w zalewie octowej 216

pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Z farszu formujemy kuli wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor, wystudzić. Kulki rybne przekładamy do słoika i zalewamy letnią zalewą. Zakręcamy słoiki i wkładamy do lodówki

magiczna kuchnia Kasi
Papryka w musztardzie po chorwacku 18881

jeszcze 5 min. Paprykę odcedzamy i studzimy (Zalewę wylewamy) Musztardę mieszamy z olejem za pomocą trzepaczki. Wystudzoną paprykę przekładamy do musztardy z olejem i mieszamy. Masę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Nie trzeba pasteryzować !!! Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Papryka przetrzyma całą zimę. Idealny dodatek do wszelkich kanapek, jajek, wędlin na zimno itp. Z tej porcji wyszły(...)słoiki po ok. 330ml

Swojskie jedzonko
Sos z pomidorów,papryki i cukinii 119

przetworów na jesień i zimę nadeszła i prace nad nimi wrą pełną parą. Chcemy na dłużej zachować smak i aromat świeżych letnich owoców i warzyw dlatego zamykamy je w słoiku. Sos ze słodkich czerwonych pomidorów, soczystych, kolorowych papryk i cukinii będzie idealnym dodatkiem do dań z makaronu, kasz i ryżu lub po prostu do kanapek. #MyVictorinox SOS z POMIDORÓW, PAPRYKI(...)będzie miękka dodajemy cukinię, a potem pomidory. Kiedy warzywa zmiękną wyjmujemy liście laurowe i całość lekko miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku oregano, solą i pieprzem. Gorący sos nakładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami  i odstawiamy do wystygnięcia

Bon appetit mon amie
Nagietki - kwiaty słońca (suszenie, olejek nagietkowy) 164

przygotowywania odwarów, naparów i herbatek Przygotowanie olejku nagietkowego: wyskubane płatki z kwiatów nagietka pozostawiamy na 1 dzień, by przewiędły w celu pozbycia się nadmiaru wody, następnie umieszczamy w wyparzonym słoiku i zalewamy olejem (np. z pestek winogron, słonecznikowym, rzepakowym) tak, by przykryły kwiaty. Słoik z maceratem umieścić w słonecznym miejscu i potrząsać codziennie zawartością. Odczekać, aż kwiaty puszczą kolor

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jaki powinien być dobry ketchup? 108

lubię, a co dla mnie najważniejsze nie czuję octowego smaku. Jest gęstawy, ale nie do przesady o ładnym kolorku za sprawą naturalnego barwnika. Do gustu przypadło mi również opakowanie. Słoik z szeroką zakrętką, a nie plastikowa tubka. Dzięki temu mogę wyjeść go dosłownie do samego dna. Ps…Do wszystkich kulinarnych, kształt słoika też jest ciekawy:D wykorzystam

Rusty Fork
Sałatka z kapusty jak u "chińczyka" 3052

dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i opcjonalnie dla zaostrzenia smaku musztardę.  Gorącą zalewą polewamy kapustę, mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia.  Ostudzoną kapustę z sosem przekładamy do słoików. Słoiki pasteryzujemy około 20 minut od zagotowania wody. #MyVictorinox

Bon appetit mon amie
Babeczki czekoladowo- orzechowe z wiśniami 145

jednej, to jeszcze robi się je szybko. Teraz żal nie skorzystać ze świeżych owoców, ale pyszne muffinki przygotujesz także zimą czy wiosną. Wtedy fajnie wykorzystać nasze lato zamknięte w słoiku, dżemy, konfitury czy po prostu udekorować owocami z syropu wierzch naszego smakołyka. Możliwości jest wiele! Składniki na 12 sztuk: 2 jajka 200g jogurtu naturalnego gęstego ½ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru(...)deserowej ½ szklanki oleju rzepakowego ½ szklanki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej Lukier wiśniowy: 4 łyżki soku wiśniowego ½ szklanki cukru pudru Dodatkowo: Wiśnie deserowe ze słoika Sposób przygotowania w Tefal Companion: Wszystkie składniki przekładamy do misy urządzenia. Zamykamy pokrywę i ustawiamy prędkość 7, a czas 2 minuty. Gotowe ciasto nakładamy do ⅔ wysokości papilotek. Wkładamy do piekarnika

Kuchnia w czekoladzie
Ogórki na ostro 468

dokładnie myjemy, kroimy w łódki i zasypujemy solą, odstawiamy na noc. Ogórki odcedzamy z nadmiaru soku, mieszamy z pokrojonym czosnkiem i ostrą papryką w proszku. Wkładamy ciasno ogórki do słoików i zalewamy chłodną zalewą. Pasteryzujemy słoiki przez 10 minut

W Moim Magicznym Domu
Ogórki koperkowo-ziołowe do słoików 367

ogórków wsypać cukier, dodać ocet, koperek, olej, pieprz i sos koperkowo-ziołowy (proszek). Całość wymieszać i odstawić na 10 minut. Sałatkę wraz z zalewą przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików. Zakręcić i pasteryzować 10 minut od momentu zawrzenia wody. 3. Po dwóch dniach sałatka jest gotowa do degustacji. Z podanej porcji wyszło mi 11 słoików po dżemach. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pomidory w kawałkach do słoików na zimę, najprostsze 166

koncentratu robić mi się nie chciało, a ten przepis to najłatwiejszy i najszybszy sposób na Polskie pyszne pomidory w środku zimy.  Z tej porcji wychodzi ok. 13 litrowych słoików. Składniki: - 10 kg pomidorów - 3 litry wody - sok z 4 cytryn - 4 łyżki sody, niejodowanej, ja dałam morską - opakowanie suszonej bazyli Dodatkowo: - wrząca woda do parzenia pomidorów 1. Nacinamy skórkę(...)dużego garnka, gdy wszystkie są obrane i pokrojone dodajemy sól, sok z cytryny i bazylię, dolewamy 3 litry wody i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 10 minut. Wyparzone słoiki napełniamy pomidorami i powstałym sosem, zamykamy i pasteryzujemy ok. 15-20 minut w kąpieli wodnej

Apetyczna babeczka
Galaretka z czarnego bzu 127

mniej lub bardziej kwaśne. Wsypać żelfix i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze 1 minutę. Jak dosypiecie żelfix to najlepiej wymieszajcie za pomocą blendera. Trzeba być pewnym że nie powstaną grudki. Słoiki wyparzyć we wrzątku, następnie wlać do tak przygotowanych słoików. Zakręcić i przykryć grubym ręcznikiem. Zostawić tak aż ostygnie. Galaretka wyszła gęsta. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Pikle z okry 138

Okrę dokładnie umyłem, odciąłem końcówki. Zalewa : połączyłem 3 szklanki octu jabłkowego, szklankę wody, płatki chilli, nasiona kopru włoskiego i gorczycy, półtora łyżki soli, 1 łyżkę cukru. Okrę włożyłem do słoików, zalałem marynatą. Do każdego słoika dodałem ząbek czosnku. Po trzech dniach pikle można konsumować

R'n'G Kitchen