Paprykę i cebulę szatkujemy na wiórki, papryczkę kroimy bardzo drobno. Warzywa łączymy ze sobą dodając gorczycę, ocet, cukier. Wszystkie składniki z sałatką dokładnie mieszamy i wsadzamy do słoików zalewając pozostałą zalewą jaka została. Słoiki pasteryzujemy przez 15- 20 minut i studzimy Smaczna i szybka do zrobienia
W Moim Magicznym DomuPyszny przepis mojej mamy-robimy go od lat jest niezwykły pełny warzyw i smaku.Idealny pomysł dla zapracowanych bo wystarczy podsmażyć w zimie np mięsko mielone i dodać sos ze słoika i gotowy bardzo smaczny obiad w 5 min. Warto się zaopatrzyć w taki sosik szczególnie teraz kiedy warzywa są tanie lub we własnym ogrodzie-i do tego najpyszniejsze-polecam gorąco(...)cukier,olej,gotować na małym ogniu ok 30 min.(tym razem już przykrywamy bo będzie trochę chlapać). Dodajemy czosnek,sól i ocet i gotujemy jeszcze 15 min. Przelewamy do słoików i pasteryzujemy
Swojskie jedzonkoBuraczki tradycyjne z cebulką najlepsze do obiadku,odkręcamy słoik i gotowe-warto je zrobić właśnie teraz kiedy buraczki są jeszcze młode i nie za wielki bo będą za to pyszne i słodkie ,szybko się ugotują i skórka prawie sama z nich zejdzie polecam Składniki: 3 kg buraczków 1 kg cebuli pół szkl. octu pół szkl. oleju pół szkl. cukru sól(...)dużym garnku rozgrzewamy olej wrzucamy na niego cebulkę i lekko podsmażamy.Dodajemy buraczki,ocet i cukier i gotujemy jeszcze ok 10 min.(co jakiś czas mieszając). Gorące wkładamy do słoików ,mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia przykryte ściereczką. Smacznego
Swojskie jedzonkoziołami OLE - 1 słoiczek 305ml pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól i świeżo mielony pieprz do smaku Pasta pietruszkowo-pomidorowa z chilli: 1 słoik suszonych pomidorów OLE z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami 1 mała świeża papryczka chilli duży pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól i świeżo mielony pieprz(...)sito. Aby poszło Ci to sprytnie, sito połóż na garnek/miskę, nakładaj porcjami owocowy krem i sosjerką lub inną dużą łychą skrupulatnie przecieraj. Gotowe, pakuj do słoika, wekuj albo schłódź. Polej sosem mięso. Dodatki - morele przekrój na pół, wyjmij pestki. Gruszkę pokrój w grube plastry i wyjmij nasionka. Przypiecz je solidnie na grillu
Spektrum Smakuodstawiamy na 2 godziny. Krok 2. W ciągu tych 2 godzin ogórki oraz cebula puszczą wodę i powstanie sporo płynu. Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do czystych i wyparzonych słoików zakręcamy pasteryzujemy około 15 minut. Gorące słoiki z sałatką odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Sałatkę przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego
Moja Książka Kucharskadodać cukier, zagotować. Zdjąć białe szumy. Do czystego soku wlać rozmieszany proszek żelfiks. Żelfiks rozmieszać w soku i odrobinie zimnej wody. Gotować cały czas szybko mieszając 3 minuty. Słoiki umyć i wyparzyć w gotującej się wodzie. Natychmiast wlać sok i zakręcić. Słoiki przykryć grubym ręcznikiem i tak zostawić aż całkowicie ostygną
Kuchnia PokoleńPyszny sposób ,żeby zimą cieszyć się dalej smakiem cukinii i pomidorów-potem tylko otwieramy słoik podsmażymy mięsko i sos do makaronu gotowy,można również dodać do gulaszu czy ryżu-polecam ten słodko-kwaśny dodatek do dań Składniki: 1,5 kg cukinii(waga już bez nasion ) 500 g czerwonej cebuli 1 łyżka soli(u mnie czubata) 1/2 łyżki słodkiej papryki(...)obrane ze skórki pomidory pokrojone w większe kawałki,mieszamy i dodajemy zmieszany ocet z cukrem ,przecierem i przyprawami,mieszamy i dusimy jeszcze 20 min ,potem gorące dajemy szybciutko do słoików i odwracamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Smacznego
Swojskie jedzonkodniach. Są one blado żółte, a w środku prawie jak świeże ogórki. Takie ogórasy znikają u mnie w mgnieniu oka! Podjadamy je do grilla, ale i prosto ze słoika. Każda polska gospodyni ma swój sposób na przetwory z ogórków. Nie jestem fanką sałatek z ogórków ale ogórki małosolne i kiszone uwielbiam, więc skupiam się na tych dwóch zaprawach. Wybieram ogórki(...)nasionami korzeń i liście chrzanu czosnek Zalewa 1 łyżka soli na 1 litr przegotowanej wody Warzywa i przyprawy powinnyy być świeże i umyte. Do kiszenia można użyć dowolnej wielkości słoiki lub kamionki. Naczynia powinny być czyste, bez uszczerbków, przykrywki bez odprysków i śladów rdzy. Do kiszenia można dodać młode liście dębu. The post Ogórki – Jak przyrządzić ogórki appeared
codojedzeniaogniu gotujemy około 30 minut, sos ma być lekko gęstawy. Słoiczki wyparzamy i wycieramy do sucha, następnie napełniamy je sosem i dobrze zakręcamy. Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wkładamy słoiki i zalewamy wodą do 3/4 wysokości.Gotujemy pod przykryciem od zagotowania wody około 25 minut. Wyjmujemy słoiki i przechowujemy w chłodnym miejscu. Powiem szczerze że taki sos może również służyć
Sama słodycz i szczypta chiliogórki oraz cebulę czerwoną Ilość dowolna, z tym, że cebula nie powinna zdominować smaku ogórków. Ogórki kroimy w plasterki wraz ze skórką, cebulę w grubsze krążki. Na dno słoików wsypujemy kilka ziaren gorczycy i pieprzu. Układamy na przemian do słoików ogórki z cebulą. Uzupełniamy zalewą. Pasteryzujemy 15 minut. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Kulinarne przemysleniajakiś czas mieszając.Pomidory gotujemy tak długo aż się rozgotują, około godzinki.Przecier przecieramy przez sito a następnie przelewamy do wyparzonych i suchych słoiczków. Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wkładamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości.Gotujemy na małym ogniu, od chwili zagotowania wody gotujemy około 25 minut. Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego :) Asia
Sama słodycz i szczypta chiliGotową mieszanką zalewamy ogórki i wszystko razem mieszamy. Ja zrobiłam to rękoma aby było prościej. Odstawiamy ogórki w zalewie na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie wkładamy do słoików, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 -13 minut Z przepisu wyszło mi z pięć słoików wielkości widocznej jak na obrazu. Warto również kosztować ogórki po przyprawieniu aby w razie czego
W Moim Magicznym Domupołączyć składniki i zagotować,odstawić by ostygła. Paprykę oczyścić i pokroić w większą kostkę bądź paski. Po 3 godzinach odcedzić ogórki z cebulą i wymieszać z papryką.Nakładać do słoików i zalać ostudzoną zalewą,zakręcić i pasteryzować ok 10-15 minut. Przepis pochodzi ze zbiorów s Anastazji. Według jej przepisu cukru dodaje się 4 szklanki - ja daję(...)szklanki,ale każdy musi spróbować sam,dać tyle ile mu pasuje.Ogórki wychodzą smaczne i chrupiące. Z tej ilości otrzymacie ok 8-9 słoików
Niespełnione zdolności kulinarnepudru 60 dag mąki pszennej 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek mleka 12 łyżek oleju Budyń wiśniowy: 2 budynie bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 słoiki wiśni w syropie ( u mnie 0,5l) Posypka: 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać(...)złoty kolor. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać uprażoną posypką. Piec w piekarniku przez ok 45-50 min w 180st.C. Tutaj mój przepis na najlepsze wiśnie w słoiku http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/wisnie-w-syropie.html
Niespełnione zdolności kulinarneSezon ogórkowy w pełni, dlatego też prezentuję przepis na pyszną sałatkę ogórkową z cebulą i marchewką. Sałatka jest bardzo łatwa do przygotowania. Warto zapełnić półki w spiżarni słoikami w tą pyszną sałatką. Z podanego przepisu wychodzi około 15-17 słoiczków o pojemności 1/2 litra. SKŁADNIKI: 4 kg ogórków, 1 kg marchewki, 1 kg cebuli, ½ łyżki soli, 1 szklanka octu(...)olej oraz cukier. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Sałatkę odstawiam na 3 godziny w chłodne miejsce. 3. Po upływie 3 godzin sałatkę mieszam. Sałatkę razem z zalewą przekładam do słoiczków. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 15 minut
Tradycyjna kuchnia Kasi