Tak przygotowana pierś z kurczaka jest bardzo uniwersalna. Może być podstawą dania głównego, można użyć jej do sałatki lub jako wędlinę do kanapek. U nas tym
kuchnia doskiKupiłam główkę brokuła i chwila namysłu… Co z niego przyrządzić? Wpadłam na pomysł zapiekanki ryżowej z kilkoma rodzajami serów, której bohaterem był właśnie brokuł. Jest to potrawa bez mięsa, ale uwierzcie – bardzo sycąca. Polecam na obiad czy kolację. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do mięs czy ryb. Dodatek ostrego selera naciowego, rozpływającej się w ustach cukinii i kremowego(...)sosu beszamel sprawi, że to danie zapadnie Wam w pamięci na długo. Zapraszam! Zapiekanka ryżowa z brokułami, cukinią i selerem naciowym pod sosem beszamel porcja dla 4 – 5 osób Składniki: 1 szklanka ryżu białego 1/2 szklanki ryżu brązowego ( można zastąpić białym ) 1,5 szklanki tartych serów ( użyłam mozarelli, cheddara, gouda i parmezanu) 0,5 litra mleka 5 łyżek mąki
JaglusiaNigdy wcześniej nie jadłam zupy ogórkowej z ryżem i zrobiłam ją tylko dlatego, że nie miałam akurat w domu ani ziemniaków ani makaronu. Okazało się, że
kuchnia doskiZapiekanka nelsońska to połączenie jajek, boczku, ziemniaków i śmietanowego sosu. Jak większość zapiekanek jest łatwa do zrobienia i całkiem przyjemnie się prezentuje:). Jest także bardzo sycąca, można nią zapełnić wiele głodnych brzuchów. 1 kg ziemniaków 2 cebule 300g pieczarek 200g boczku 150ml śmietany 18% 5 jajek 150 startej mozzarelli sól, biały pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, gałka
Szefowa kuchniPolędwiczki wieprzowe już wielokrotnie pojawiały się na moim blogu i zapewniam, że jeszcze nie raz się pojawią :) Bardzo lubię przyrządzać to mięso na różne sposoby. Tym
kuchnia doskiPełna witamin surówka z kapusty pekińskiej i papryki to doskonały dodatek do dań obiadowych. Jest pyszna, a dodatkowo błyskawiczna w przygotowaniu. Jeśli nie macie pomysłu na
kuchnia doskiTe niepozorne, małe kapustki to prawdziwa bomba witaminowa. Jest to skarbnica wielu składników mineralnych i witamin. Brukselka jest bogata w magnez, wapń, potas, sód, mangan, żelazo
kuchnia doskiZamiast tradycyjnych gołąbków proponuję gołąbki w formie zapiekanki. Warstwy kapusty przełożone warstwą mięsa z ryżem. Smak gołąbkowy tylko inna forma podania 😉 Składniki: ok. 1 kg białej kapusty 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 jajek 250 ml śmietany 30% 3 torebki ryżu 3 łyżki zarodków pszennych lub otrębów sól, pieprz słodka papryka mielona ostra papryka
Kuchnia MagdaLenyTen przepis znalazłam na blogu kuchnia wegAnki , ale nam niestety w wersji wegańskiej nie posmakowała i dodałam jogurt naturalny. Dzięki jogurtowi nabrała takiego smaku jaki
kuchnia doskiJeśli znudziły Wam się ziemniaki z wody, polecam pyszne ziemniaczki pieczone z koperkiem i czosnkiem. Zamiast masła można użyć również oleju, ale przyznaję, że masło tutaj
kuchnia doskiwpasowuje się w to hasło. Ugotowany makaron wymieszany z sosem ze słodkiej śmietanki wraz z szynką, cebulą, żółtym serem i konserwowym groszkiem, zapieczony pod pierzynką z goudy smakuje wybornie. Zapiekanka jest bardzo sycąca i trzeba przyznać, że do potraw dietetycznych nie należy, ale kto by się tym przejmował o tej porze roku ;) Składniki: 350 g makaronu (u mnie świderki(...)Wierzch posypujemy resztą żółtego sera oraz słodka papryką. Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok. 10 minut, aby ser się rozpuścił i nabrał złotego koloru. Zapiekanka świetnie smakuje podana z sałatą polaną sosem vinegret. Smacznego
MyCookBook.pltostów, grzanek, zapiekanek. Wyjątkowo smaczny w kolorze jesiennych liści za sprawą dyni a mąka z pszenicy durum wzmocniła kolor i sprawiła, że tosty czy zapiekanki są bardziej chrupiące. Polecam tym bardziej, że chleb tuż po wystudzeniu można pokroić w kromki i zamrozić. Ja nie zdążyłam bo został zjedzony w ciągu 3 dni :) Suszone i zmiksowane pestki dyni, jak pisałam
Leśny ZakątekKurczak w sosie curry to od jakiegoś czasu ulubione danie moich dzieci. Sama też bardzo lubię i naprawdę bardzo często je przyrządzam. Danie jest szybkie i
kuchnia doskiZnacie zapewne zapiekanki z wykorzystaniem makaronu przypominającego rurki zwane cannelloni. Moje cannelloni zrobiłam z płatów makaronu w kształcie prostokątów. Płaty posmarowałam przygotowanym farszem, polałam sosem pomidorowym i wszystko zapiekłam pod pysznym beszamelem. W ten sposób uzyskałam inną wersję cannelloni z mięsem i.... Składniki: 11 -12 płatów lazanii 250 g cielęciny 250 g mięsa wieprzowego (np. schab) 150 g wątróbki(...)naczynia do zapiekania, polałam sosem beszamelowym, okrasiłam sosem pomidorowym i posypałam startym serem. Naczynie wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Kiedy skórka na powierzchni mojej zapiekanki się zarumieniła wyjęłam ją z piekarnika. Koniecznie zróbcie taką wersję cannelloni. Nie trzeba się trudzić przy napełnianiu rurek cannelloni a smakują .... wyjątkowo. Zachęciłam Was? Zróbcie dla samych siebie, dla dzieci
Kuchnia u KrysiSkładniki: 80 dkg ziemniaków 1 duża marchewka 15 dkg wędzonego boczku 2 cebule 1 czerwona papryka 4 łyżki oleju sól pieprz 2 łyżki siekanej natki pietruszki
Przepisy kulinarne babci Antoniny