Murzynek 127biszkopt z truskawkami – tort czekoladowy z owocami – sernik z borówkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – sernik z kajmakiem – blok czekoladowy MURZYNEK Przygotowanie: 1 h 10 minut Składniki: 250 g masła 360 g cukru 3 łyżki kakao 225 g mąki pszennej + odrobina do formy
nietylkopasta.pl
Szarlotka (apple pie) z kajmakiem 121Szarlotka (Apple pie) z kajmakiem 🍎Zjedzona w godzinę. Obłędnie cynamonowa, słodka, chrupiąca i bardzo uzależniająca. Robi się ją bardzo szybko i zdecydowanie warto wypróbować ten przepis! Skrada serca :) Składniki na formę ok. 32 cm: 2,5 szkl. mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 jajko 2 łyżki cukru/erytrolu/ksylitolu 1 łyżka śmietany ok. 1 kg jabłek 1 łyżka cynamonu
Czarnawisienka
Kawa kokosowa. 155kokosa . Kawa , która nie tylko dobrze smakuje ale także doda nam energii gdy opadamy z sił. Tej mocy zdecydowanie trzeba spróbować! Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu
Zdrowy Styl Joanny
SZARLOTKA JAPOŃSKA 144Znana szarlotka japońska w kakaowej polewie z jabłkowymi dekoracjami. Pasuje nawet na świąteczny stół. Ciasto : 4 jajka jabłka 300 g mak mielony 150 g cukier puder 200 g margaryna 125 g grysik, semolina 5 łyżek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia orzechy włoskie 25-30 g jagody goji 20 g Lustrzana polewa : margaryna 125 g cukier 110 g kakao
Smaczne moje
CYTRYNOWIEC Z SEREM I JABŁKAMI 141DOMOWA CYTRYNOWA SZARLOTKA Z SEREM. Wszystkie smaki doskonale się łączą. Ciasto :mąka pszenna 500 g margaryna 250 g 1 jajko drobny cukier 110 g śmietana 18 % 5 łyżek proszek do pieczenia 2 łyżeczki ( 10 g ) szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny Masa jabłkowa : jabłka kwaskowe 1400 g ( obrane ) masło 20 g cynamon 1 łyżeczka Masa serowa : twaróg z wiaderka
Smaczne moje
Biszkoptowa rolada z jabłkami 107Najprostszy z wypieków, w dodatku daje nam gwarancję, że zjedzony zostanie za pierwszym podejściem. Wystarczy przy stole rozmieścić cztery osoby lubujące się w szarlotkach. Albo omletach, bo w zasadzie można potraktować ten wypiek jako słodki podwieczorek. Tak delikatny i lekki, że możemy zapomnieć o zasadzie odczekiwania okrutnych kilku godzin od ostatniego posiłku, by spokojnie zapadanie w sen rozpocząć
Kronika Piekarnika
Ciasto kruche z masa serową i owocami 116urodziny zadedykowane było, czemu nie było tortem ? Jubilat jest wielbicielem prostoty w najbardziej klasycznym wydaniu - kruche z dżemem, sernik z polewą kakaową z twarogu mielonego trzy razy i szarlotka na ciepło. Zakopiańska. Dogodzenie wielbicielowi klasyki "lubimy to co znamy" nie jest proste. Ten placek dał radę. Przepis na każdą porę roku, bo do masy serowej możemy włożyć zarówno świeże
Kronika Piekarnika
Drożdżowy placek z jabłkami i kruszonką 109ważności święto. Więc wspominaliśmy, otwieraliśmy drzwi wrzeszczącym dzieciakom domagającym się słodyczy. Ale dyniowego ciasta nie było na naszym stole. Na talerzu w kształcie szczerbatej dyni położono drożdżową szarlotkę i była obłędna. Dziś starałam się upiec podobną. Efekt zbliżony. Co ciekawe, w ocenach innych - lepszy od pierwowzoru. W mojej ocenie niekoniecznie. Ale - placek jest pyszny. Zagniata się bez konieczności długiego wyrabiania
Kronika Piekarnika
Szarlotka orzechowa z biszkoptami i masą mascarpone 115trudny, wyczerpujący emocjonalnie maraton tego typu spotkań. Takich, których nie zaciera w naszych wspomnieniach ani czas, ani kolejne rozdziały, te zupełnie nowe. A ciasto ( bo przecież ma być o szarlotce to moje klikanie ) upiekłam, by osłodzić jeden z etapów tego maratonu. Etapu, z kategorii spotkań przy ciachu pożegnalnym. A powodów tak wiele, by dziękować Tym, z którymi pożegnać się musiałam
Kronika Piekarnika
Ciasto piaskowe z kosteczkami jabłek 121dodawania składników. Jabłka nadają wypiekowi zarówno wilgotności jak i subtelnego aromatu. Kosteczki owoców nie opadają na dno, dzięki gęstości ciasta rozkładają się równomiernie na całej powierzchni. Można upiec tą szarlotkę w tortownicy, by kroić w eleganckie trójkąty, można w kwadratowej blaszce. Nie wymaga posypywania cukrem, polewania lukrem - jest idealnie słodka, najlepsza w wersji nieudoskonalanej. Składniki: 10 dag masła 3 łyżki
Kronika Piekarnika
Babeczki plenerowe cytrynowe 114wierzchu pozostają chrupiące, a wnętrze pod papilotką delikatne. Wykorzystałam je jako dopełnienie urodzinowego tortu konsumowanego w czasie imprezy pod chmurką - stąd zdjęcia na trawiastym łonie natury. Dla wielbicieli szarlotek i ciast sezonowych z owocami - część jabłkowa będzie atrakcyjniejsza. Niestety goście nie dzielą się równo, pół na pół pod kątem zamiłowań kulinarnych. Szybciej zabrakło tych bez jabłek :) Życzę smacznego
Kronika Piekarnika
Wysoki, ucierany placek z jabłkami 115się o swe prawa - do laurek z zapewnieniami o miłości bezgranicznej. Zbliża się ten czas. Przepis znalazłam na jednej z rosyjskich stron kulinarnych, troszkę zmodyfikowałam. Miałam nadać wypiekowi miano szarlotki rosyjskiej, ale tak enigmatyczna nazwa, nie pokusiłaby Was o kliknięcie w tą propozycję. Ciasto jest wysokie, miękkie, subtelnie waniliowe, rewelacyjne w smaku. Wykorzystacie zapewne ten przepis wielokrotnie tym sezonie. Każdy
Kronika Piekarnika
Tarta z kruchego, maślanego ciasta z jabłkowym wnętrzem 118Przepis na szarlotkę - obowiązkowy punkt zakładek z deserami w restauracyjnych i kawiarnianych kartach z menu. Maślana, na samych żółtkach, z mąką krupczatką - ma tu zatem co chrupać. Jabłkowe nadzienie, pachnące cynamonem i wanilią. To ten jabłecznik, który zamawia się na ciepło, z dodatkiem gałki rozpływającego się zbyt szybko waniliowego loda, lub sosem waniliowym, a optymalnie z jednym i drugim. Prosta
Kronika Piekarnika
Kakaowe ciasto ucierane z jabłkami, budyniem czekoladowym i kruszonką 139Polecam zastosować do tego przepisu wszelkie odmiany śliwek, bo oczywistym jest, że z czekoladą im po drodze. A mój, prezentowany Wam wypiek, upycham w kategorię szarlotek, wyjątkowo cennych w tym sezonie. Składniki: na formę 22 cm /23 cm lub długą foremkę keksową 13 cm / 40 cm 250 gram mąki pszennej ( w tym 100 gram krupczatki ) 200 gram
Kronika Piekarnika
Jabłko w rustykalnej oprawie 121jabłkiem. Bez wyciągania foremek. Szybko, na podwieczorek, z kawałkiem loda. Kawałkiem - nie gałką, bo w zamrażarki tyłach leżały tylko dwa rożki - karmelowe. Może do duetu z szarlotką karmel wpiszę już nierozerwalnie? Całkiem dobrze sie dopasowali :). Składniki: 250 gram mąki pszennej 50 gram mąki orkiszowej 100 gram zimnego masła 3 łyżki zimnej wody 1 jajko 2 pełne
Kronika Piekarnika