Kiszenie zakwasu orkiszowego na biały barszcz wielkanocny

Kiszenie zakwasu orkiszowego na biały barszcz wielkanocny

Kiszenie zakwasu orkiszowego na biały barszcz wielkanocny

Na barszcz biały potrzebny jest zakwas. Jest on inny niż na żurek. Na żurek przygotowuje się zakwas na bazie mąki żytniej razowej, na barszcz biały na bazie mąki pszennej razowej. Wykorzystałam do zakwsu makę pszenną, ale orkiszową z otrębami. Pewnie teraz zastanawiasz się jaka jest właściwie różnica między żurkiem, a białym barszczem. Użycie mąki pszennej czyni barszcz subtelniejszą i delikatniejszą wersją żurku. To jego świąteczna i bardziej arystokratyczna odmiana, ponieważ zakwas powstał z luksusowej mą... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.