Filet z indyka zapiekany z warzywami to mój kolejny przepis na zapiekankę z gatunku tych zdrowszych i mniej kalorycznych. Danie takie możemy przygotowywać tak naprawdę z warzyw, które mamy akurat pod ręką. Ja do dzisiejszej mojej zapiekanki użyłam batata (możecie go zastąpić ziemniakami), kalafiora, brokuła i marchewki. Jest ona smaczna na ciepło, ale możecie ją także zabrać w pudełeczko
Danka PichciWitam i zapraszam na pyszną zapiekankę Mięsną z pieczarkami oraz makaronem w pysznym sosie pomidorowym ;) Robi się ją szybko i smakuje bardzo fajnie ;) Idealna propozycja na obiad czy kolację ;) Wszystkie przyprawy znajdziecie jak zawsze w Sklepie Skworcu Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na Facebooku gotowaniepatki ❤ Gotowanie Patki Składniki dla 4 osób: Mięso(...)zapiekania przekładam odcedzamy makaron. Następnie mięso i pieczarki. Przecież pomidorowy przelewem do garnka ,doprawiam przyprawami,dodaję cebulkę prażoną. Gotuję ok 5 minut aż sos lekko zgęstnieje. Następnie polewam sosem zapiekankę. Na wierzch daję porwany ser mozzarellą. Piekę ok 35 min w 180 stopniach . Smacznego
Gotowanie Patkilepszego w jesienne i ponure dni jak pyszna i sycąca zapiekanka. Uwielbiam wszystkie zapiekanki ale te, na bazie puree ziemniaczanego najbardziej, bo są lekkie, puszyste i rozpływające się w ustach. Składniki dzisiejszego dania: 1 kg ziemniaków 8 łyżek gorącego mleka 4 łyżki masła 1 drobno posiekana cebula gałka muszkatołowa sól pieprz 500 g fasolki szparagowej zielonej 1 pętko kiełbasy Morlińskiej
Kasia i jej kobiecy światZapiekanka ziemniaczana z łososiem – szybka i prosta, a taka pyszna, że hej! :) Pomysł na ten szybki obiad wpadł mi do głowy całkiem przypadkowo, gdy miałam leniwy dzień i nie chciało mi się zbytnio stać przy garach i wymyślać skomplikowane dan The post Zapiekanka ziemniaczana z łososiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDzisiaj pomysł na krwiście czerwoną zapiekankę makaronową. Lazania jak z horroru, ale bez mięsa. Krwiście czerwony kolor nadają jej pomidory, a mięso zastępuje świetnie czerwona soczewica. Udanego Halloween. LAZANIA z SOCZEWICĄ I CUKINIĄ Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 1 duża cukinia 100 g sera mozzarella 1 pomidor świeży sos: 3/4 szkl. czerwonej soczewicy 1 mała cebula 2 ząbki(...)nakładamy cienką warstwę sosu, przykrywamy ją 2 płatami makaronu lasagne, na nim układamy plasterki cukinii,które posypujemy lekko mozzarellą. Powtarzamy czynności: sos,makaron,cukinia,ser. Na koniec zapiekankę polewamy sosem z soczewicą, a na wierzchu układamy plasterki świeżego pomidora. Wierzch posypujemy też lekko startą mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut
Bon appetit mon amieboczku i ziemniaków chociaż proste i trochę pospolite i przyznacie sami - genialne w smaku, a jak dodamy do tego śmietanę i pory i zapieczemy... nie może być tu skuchy. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i porami po prostu musi dobrze smakować. I tak jest:) To danie w charakterze jest dość zimowe - ciężkie i pożywne ale jak dodacie do tego miskę sałaty(...)razu zrobi się lżej i bardziej wiosennie. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i porami 1 i 1/2 kg ziemniaków 1 łyżeczka masła kawałek wędzonego boczu ( ok 250 g) 2 pory 3 ząbki czosnku 4 łyżki kwaśnej śmietany (18%) ¾ szklanki mleka 2 jajka sól, pieprz 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 łyżeczki masła Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki (najlepiej mandoliną). W duzym
Smaczny zeszytZapiekanka makaronowa to zawsze dobry pomysł na obiad. Tym bardziej kiedy makaron zmieszamy z sosem mięsno-pomidorowym i mozzarellą i całość owiniemy w grillowanego bakłażana. To po prostu musi smakować. Przyznaję trochę z tym owijaniem w bakłażana jest zabawy, ale efekt murowany. Pyszne i efektowne. Ważne, żeby całość przestudzić przed pokrojeniem na porcje, inaczej może się rozpadać. Zapiekanka makaronowa
Smaczny zeszytdrugiej połowie sierpnia, mimo że lato w pełni, ciepło i słońce, już pod skórą czuję nadchodzącą jesień. Więc cieszcie się latem ale zbierajcie przepisy na jesień. Wtedy ta zapiekanka ze śledziami i ziemniakami będzie w sam raz. Kremowe ziemniaki, podsmażany por, śledzie z cebulką, jajka ze śmietaną - a to wszystko zapieczone pod warstwą tartej bułki dla chrupkości. Nie tylko(...)fanów śledzi. Zapiekanka ze śledziami i ziemniakami Składniki: Słoik śledzi z cebulką w oleju (ok 500 g) 700 g ziemniaków 1 por 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany kwaśnej 18% 4 jajka sól, pieprz do smaku 1 łyżka tartej bułki 1 łyżka masła Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, odcedzić a następnie przecisnąć przez praskę albo rozgnieść widelcem, odstawić
Smaczny zeszyttakże są bardzo aromatyczne i pyszne . Fakt, że są delikatnie twardawe , ale to właśnie tworzy farsz niepowtarzalnym . Jest banalnie prosty , doskonale nadaje się do nadziewania , faszerowania lub na swojskie zapiekanki czy bruschetty . Polecam , naprawdę warto … Kurcze w tym roku zamęczę się grzybozbieractwem , a Was zamęczę przepisami jak to dobro przetworzyć składniki : nóżki dowolnych grzybów czosnek granulowany do smaku łyżeczka(...)zagotowania , drugiego dnia 15 minut od zagotowania , trzeciego dnia 10 minut . Tak przygotowane nóżki , po doprawieniu dowolnymi przyprawami są świetne jako nadzienie pierogów, krokietów . Doskonale smakują z bruschettą , zapiekanką , a nawet jako pasztet grzybowy na kanapkach . Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pasta grzybowa z nóżek grzybowych , przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyKilka dni temu zaprezentowałem przepis na dietetyczne, pełnoziarniste bagietki. Dzisiaj mała propozycja jak je wykorzystać – zapiekanka na bagietce! Zapiekanki na pieczywie kojarzą mi się
Vegan TasteMuszę powiedzieć, że bardzo lubię tego typu dania. Zapiekanego kurczaka z cukinią podałam razem z prezentowanym wczoraj ryżem z marchewką i bardzo Wam takie zestawienie polecam. Sos z zapiekanki świetnie się z tym ryżem komponował, tworząc bardzo udaną, spójną całość. Generalnie danie bardzo w moim guście. Mogłabym powiedzieć, że to zapiekana, lekko chrupiąca cukinia podana z ryżem i marchewką(...)cebulą oraz cukinię. Wierzch oprószamy ziołami prowansalskimi. Do dużego garnuszka wbijamy jajka, wlewamy śmietankę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Za pomocą rózgi kuchennej mieszamy wszystko aż do połączenia. Masą zalewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy tartym serem. Rozkładamy pomidorki koktajlowe. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut
Smaki Na TalerzuMoja rodzinka bardzo lubi zapiekanki więc bardzo chętnie je przygotowuję. Tym razem znajoma zapiekanka z brukselką ale w wydaniu z domowym, własnoręcznie uwędzonym boczkiem na bazie z pozostałymi z obiadu ziemniakami. Lubię wracać do tego przepisu :) Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 200 g wędzonego boczku 2 cebule 200 g brukselki olej do smażenia ser żółty do posypania Sos beszamelowy
Kocham..lubię..gotuję..