JARMUŻ Jedna z najstarszych form użytkowych kapusty dzikiej, od której się wywodzi. Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające: przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym
potrawyregionalneFilet drobiowy faszerowany to nic nad zwyczajnego. Filecik i farsz. Właśnie w tym farszu jest pole do popisu, że tak powiem. U mnie zmienia się w zależności od pory roku. Zaczynając od lekkich jarskich , warzywno-mięsnych, kończywszy na mięsnych. Ostatnie nie są moim ulubionym daniem , czego nie mogę powiedzieć o reszcie rodziny. Moje ulubione to kombinacje warzywno-mięsne(...)zrumienienia. Na koniec podlać 1/4 szklanki wody, przykryć i poddusić ok 5 minut. Sos można podprawić mąką i jogurtem, będzie sos. Często dodaje do farszu paprykę chilli, na tą ilość ok 1/2 strąka posiekanego. Farsz jest pikantny i nie każdy go lubi
Eli GotowanieKlasyka. No prawie. Ta gruszka tutaj trochę miesza, ale miesza pozytywnie. Parę dni temu zrobiłam obiad prawie w 100% pod My. Ten zażyczył sobie faszerowane piersi z kurczaka. Chciał ziemniaki. Ja do tego dorobiłam surówkę z dodatkiem jego ulubionego owocu – gruszki właśnie. Przepis na piersi pojawi się za jakiś czas, muszę go powtórzyć. Na tyle późno jedliśmy obiad(...)sushi. Zrobiłam My listę, kupił co przykazałam. Głównie chodziło mi o mango, dla mnie to jeden z podstawowych składników sushi. Zabrałam się wczoraj wieczorem za krojenie słupków z ogórka, papryki i innych tego typu. Doszłam w końcu do wielkiego mango. Nie miałam serca uciąć z niego małego kawałka (nie robiliśmy tony sushi). Niby można je potem zmiksować, u mnie
KardamonovyKlasyka. No prawie. Ta gruszka tutaj trochę miesza, ale miesza pozytywnie. Parę dni temu zrobiłam obiad prawie w 100% pod My. Ten zażyczył sobie faszerowane piersi z kurczaka. Chciał ziemniaki. Ja do tego dorobiłam surówkę z dodatkiem jego ulubionego owocu – gruszki właśnie. Przepis na piersi pojawi się za jakiś czas, muszę go powtórzyć. Na tyle późno jedliśmy obiad(...)sushi. Zrobiłam My listę, kupił co przykazałam. Głównie chodziło mi o mango, dla mnie to jeden z podstawowych składników sushi. Zabrałam się wczoraj wieczorem za krojenie słupków z ogórka, papryki i innych tego typu. Doszłam w końcu do wielkiego mango. Nie miałam serca uciąć z niego małego kawałka (nie robiliśmy tony sushi). Niby można je potem zmiksować, u mnie
Kardamonovyzawijane O ile poprzednie dania są bez zawijania, to w tym przypadku sytuacja jest odwrotna – trzeba zawijać. Pomysł wziął się stąd, że szukaliśmy sposobu jak uprościć sobie życie z faszerowaniem cannelloni – grubych rur makaronu. W standardowej procedurze wymaga to sprzętu do szprycowania i cierpliwości. Jak się okazuje, można uprościć sobie życie rolując podgotowane płaty makaronu na lasagnię. To naprawdę dobra(...)podoba Wam się nasze menu na ten tydzień, poniej załączamy listę składników, a na koniec szacunkowy koszt zakupów: Warzywa/owoce Kapusta kiszona Ziemniaki Szpinak Rzodkiewka Rzodkiew biała Awokado Ogórek Marchew Papryka czerwona Papryka żółta Kapusta świeża Kiełki Ka pusta rzymska Czosnek Cebula Limonka Zioła świeże Kolendra Bazylia Natka pietruszki Szczypior Nabiał Ricotta Maskarpone Mozzarella Parmezan Mięso Mięso wołowo-wieprzowe Filet
Niedzielny kucharznazwy? Podobno nazwa pojawiła się w XIX wieku od ukraińskiej potrawy hołubci. Nie ma jednak co do tego zgody ;) Nasze tradycyjne gołąbki podobne są do greckich dolmadakia (liście winogron faszerowane jagnięciną z koperkiem), żydowskich klopsików zawiniętych w liście kapusty w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym zwanych holiszkes. Chorwaci też mają swoje gołąbki, jednak używają liści kapusty ukiszonej. U nich taki gołąbek(...)najodpowiedniejsza: nie za chuda i nie za tłusta), 1-1,5 szklanki ryżu (suchego), 1 sucha bułka, 2 jajka, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka chrzanu, sól, pieprz, słodka papryka mielona, po pół łyżeczki suszonych ziół: majeranku, tymianku, rozmarynu, cząbru, 1 średnia cebula, 2-3 ząbki czosnku. Mięsko zmielić na średnim sitku, ryż ugotować al dente, ostudzić .Bułkę namoczyć w wodzie
Codzienna kuchnia niecodziennaCześć wszystkim :) Weekendowe menu to zazwyczaj przepis wymagający nieco więcej pracy :) Dzisiejsze danie oczywiście również takie jest :) Ale za to jakie hmmm pychotka, że mucha nie
vegetaniezrobić na co dzień, bo jest i łatwe i szybkie w przygotowaniu. Czas : 35 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Lubisz mięso faszerowane? Bo my bardzo. Problem z nim jest tylko taki, że faszerowanie to dość czasochłonna robota. Jest jednak fajna droga na skróty, dzięki której można ominąć niewygody związane z nadziewaniem i zjeść pyszne, soczyste danie. Mięso trzeba(...)cieciorki i koziego sera . Składniki 2 piersi z kurczaka Kawałek twardego sera koziego 3 łyżki masła 2 łyżki siekanej pietruszki 1 łyżka siekanego szczypiorku 1 łyżka drobno posiekanej słodkiej papryki (opcjonalnie) 1 starty ząbek czosnku 1 szklanka pęczaku Garść jarmużu lub szpinaku Sól Pieprz Przygotowanie Krok 1 Wsyp pęczak do garnka, zalej 2 szklankami wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź
Niedzielny kucharzmaśle. Pieczarki brązowe są bardziej aromatyczne od odmiany białej i choć jeszcze rzadziej wykorzystywane idealnie podbiją smak Twojej zupy czy sosu. Duża odmiana pieczarki to portobello. Jest idealna do faszerowania, nadziewania czy duszenia w całości kapeluszy. Przeczytajcie więcej o pieczarkach i innych warzywach na stronie kampanii Moc Polskich Warzyw: www.mocpolskichwarzyw.pl TOSTY Z PIECZARKAMI Przygotowanie : 25 minut Porcje : 2 porcje(...)mielonym pieprzem i dodaj świeże zioła. Idealnie pasuje tu koperek czy małe listki bazylii. Podawaj od razu! „Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król
nietylkopasta.plaromatyczne, niemal wykwintne danie, dobre zarówno na rodzinny obiad, jak i wystawne przyjęcie. Pieczona na parze jest idealnie miękka, soczysta i ma cudownie chrupiącą skórką. Kaczka pieczona w ziołach faszerowana jabłkami była dla mnie również kolejnym sprawdzianem piekarnika parowego Electrolux z serii 700 SteamCrisp (model EOC6H71Z). Wybór tej marki nie był przypadkowy, większość naszego AGD pochodzi właśnie ze zlokalizowanych(...)młoda kaczka (o wadze około 2 kg) 2-3 kwaskowe jabłka 1 czubata łyżeczka tymianku 1 łyżka mielonego czosnku (można zastąpić świeżym dobrze roztartym czosnkiem) .pół łyżeczki ostrej papryki 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy (lub więcej jeśli marynata będzie za gęsta) 2 łyżki roztopionego masła lub oliwy Do dekoracji - kilka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata5/5 - (2 votes) Bułki z nadzieniem meksykańskim Przepis na proste, smaczne bułki z nadzieniem meksykańskim. Idealne na gorąco i na zimno. Świetnie sprawdzą się w Twojej
Ogrodnik w podróżyNoga z gęsi z pieczonymi ziemniakami to propozycja na bardzo elegancki obiad. Odpowiednio zrobione i przyprawione mięso z gęsi jest wyjątkowo delikatne w smaku i bardzo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jasnozielone oliwki z Półwyspu Chalkidiki. Zbiera się je na przełomie września i października i następnie marynuje w wodzie z solą. Ze względu na swój duży rozmiar, są idealne do faszerowania. Oliwa z oliwek . Nie wracam z Grecji bez solidnego zapasu wyśmienitej oliwy z oliwek. Sałatki i sosy z jej dodatkiem nie mają sobie równych. W każdym greckim sklepie(...)pozostaje bez zmian dzięki wyjątkowej mieszance przypraw i ziół. W przepisie na keftedes nie ma żadnych trudno dostępnych składników. Wspomniane zioła i przyprawy to czosnek, oregano, tymianek, pietruszka, słodka papryka, sól i pieprz. Nic wyszukanego, ale efekt jest nieziemsko pyszny. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania główne znajdziesz w zakładce OBIAD W oryginalnym przepisie na greckie klopsiki ostatnim krokiem
Na-talerzu.plSałatka z pieczonych buraków i awokado to pyszna i zdrowa propozycja Madzi na romantyczną kolację we dwoje :) Idealnie dobrane składniki świetnie łączą się ze sobą smakami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!