Zalewa: 5 szkl wody 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 3 płaskie łyżki soli 5 łyżek musztardy Zalewę zagotować i ostudzić. Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na 4 części. Słoiki i pokrywki umyć i wyparzyć (ja to robię w piekarniku nagrzanym do 125 stopni przez 15 minut) . Włożyć ogórki, następnie do każdego dodać 2 kulki ziela angielskie i liść(...)laurowy, słoiki zalać zalewą, zamknąć. Pasteryzować ok 5 minut. Wyciągnąć słoiki, ustawić do góry dnem. Przykryć ściereczką. Po wystudzeniu wynieść do piwniczki
Pelusiowa Kuchniawidocznymi prawie w całości. Słodką i bardzo aromatyczną. Zerknij na krótką listę składników! SKŁADNIKI: - 3 kg wiśni - 1,5 kg cukru - proszek typu dżemix w 2 sztukach (opcjonalnie) Wszystkie słoiki dokłądnie umyj i wysusz. Ja swoje wyparzyłam w zmywarce. Jeśli nie masz to każdy słoik przelej wrzątkiem. Przygotuj zakrętki. Wydryluj wiśnie, przełóż do garnka i dodaj cukier. Całość gotuj(...)cała masa będzie zdecydowanie gęstsza. Dzięki temu zabiegowi smak i aromat będą zdecydowanie mocniejsze. Więcej substancji smakowych zostanie w produkcie, będzie on bardziej skoncentrowany. Gorącą masę nakładaj do słoików i od razu zakręcaj. Słoiczki obracamy do góry nogami i układamy na ręczniku. Wszystkie słoiczki napełnione konfiturą przykrywamy grubym ręcznikiem. Zostwiamy tak na minimum 12 godzin, a najlepiej
SMYKWKUCHNIpomarańczy Wydrylowane owoce układamy w słoju, wrzucamy startą skórkę z cytryny (samą żółtą skórkę, bez białego albedo pod spodem) i zalewamy spirytusem (wszystkie owoce muszą być pod powierzchnią alkoholu). Słoik zakręcamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 miesiąc. Od czasu do czasu mieszamy potrząsając słoikiem. Po miesiącu zlewamy nalew do innego słoika i dodajemy sok z cytryny
Marder&Marder Manufacturekompoty moja mama, teraz sama też tak robię. Kompoty wychodzą pyszne. Trochę po sezonie, ale może skorzystacie w przyszłym roku :) Składniki: truskawki cukier wrzątek goździki Przepis jest prosty. Każdy słoik napełniamy do połowy truskawkami, dodajemy goździki i cukier. Zalewamy wrzątkiem i pasteryzujemy. Na 1l słoik dodajemy 2 goździki i 6 łyżek cukru. Na 0,5l słoik dodajemy 1 goździk
Gotowanie i blogowaniesprawić, że nie powinna się pojawić. Jeśli jej nie ma, to dżem możemy od razu przekładać do wyparzonych słoiczków. Gorący dżem przelewamy chochelką do umytych i wyparzonych słoików. Każdy słoiczek dokładnie wycieram, zakręcam i stawiam do góry dnem na lnianej ściereczce. Gdy wystygną odwracam je i wkładam do lodówki. Z podanej ilości wychodzą ok. 2 słoiki(...)jeśli planujecie zrobić ich więcej i trzymać w spiżarce lub piwnicy, to polecam pasteryzowanie ich w piekarniku - wtedy będziecie mieć pewność, że nie spleśnieją. Wystarczy, że wcześniej wyparzone słoiki napełnicie dżemem, zakręcicie i ustawicie na blaszce wyłożonej ściereczką w taki sposób, by się ze sobą nie stykały. Piekarnik powinien być rozgrzany do 100ºC, przetwory pasteryzujemy w tej temperaturze przez
Cooking Monsternadpsute, starannie przebrane. Porzeczki rozgniatamy, najlepiej drewnianym tłuczkiem. Przekładamy do słoja i dosypujemy przyprawy. Całość zalewamy wódką (my użyliśmy do tego celu spirytusu rozcieńczonego do 40%) i zakręcamy. Taki słoik odstawiamy w ciepłe nasłonecznione miejsce na 2 miesiące. Po tym czasie przelewamy nastaw przez durszlak. Chodzi o to żeby osobno mieć płyn i osobno porzeczki. Płyn przelewamy do jednego słoika(...)cały cukier się rozpuści. Następnie odsączamy cały syrop (może być tak z grubsza, znowu przez durszlak) i łączymy go z odlaną wcześniej wódką w pierwszym słoiku. I filtrujemy. My do filtrowania używamy filtrów do kawy i dodatkowo wykładamy ich wnętrze papierowym ręcznikiem, dla lepszego filtrowania. Po przefiltrowaniu butelkujemy nalewkę i odstawiamy na 6 miesięcy. Degustacja: Naprawdę warto było czekać tyle
Marder&Marder ManufactureKolejna propozycja na ogórki - z lekkim posmakiem warzyw,chrupiące,po prostu pyszne. Składniki: dowolna ilość ogórków w każdym słoiku powinno być po trochu: 1/2 łyżeczki gorczycy 1 grubszy plaster większej cebuli 5-6 plasterków marchwi liść selera łodyga kopru Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli Sposób przygotowania(...)słoików włożyć ogórki oraz surowe warzywa. Zagotować zalewę i gorącą zalać ogórki.Zakręcić słoiki,włożyć do garnka wyłożonego ściereczką,zalać wodą i pasteryzować 3 min od chwili zagotowania się wody
Niespełnione zdolności kulinarneCzyli wszystko poza cukrem. Zostawiamy w ciepłym, ciemnym miejscu na 2 miesiące. Po tym czasie nalew zlewamy przez sito, z powrotem przelewamy do słoja, a owoce przekładamy do mniejszego słoika. I zasypujemy cukrem. Po tygodniu wytworzy się ładny syrop. Zlewamy ten syrop i mieszamy z alkoholem w pierwszym słoiku. I filtrujemy. My do filtrowania używamy filtrów do kawy. Mocujemy taki(...)filtr przy pomocy gumki na czystym słoiku, dla lepszego efektu wykładamy dodatkowo jednym listkiem papierowego ręczniczka i przelewamy przez ten filtr alkohol. Zwykle to trwa bardzo długo, zwłaszcza jak nalewka zawiera dużo cukru (chociaż ta akurat w miarę mało zawiera). Czasem i dobę trwa, czasem i dłużej. Ale daje doskonałe efekty, więc warto poczekać. Po przefiltrowaniu butelkujemy i zostawiamy
Marder&Marder Manufacturesklepie, możecie sobie zrobić tę francuską śmietankę w domu. Jak nie chce Wam się czekać aż 2 dni, to możecie zamiennie użyć zwykłej, polskiej śmietany 30 lub 36%. Słoik wyparzamy wrzątkiem i suszymy. Następnie wlewamy śmietanę 30 lub 36% (nie mieć mieć w składzie żadnych dodatków typu mączka, guma guar czy skrobia itp.) i dodajemy 3 łyżki maślanki (również(...)dodatków). Dokładnie mieszamy, zamykamy słoik i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12-24h. Po tym czasie mieszanka zgęstnieje. Następnie wkładamy słoik do lodówki na jeden dzień – po tym czasie całość zgęstnieje jeszcze bardziej i będzie gotowa do użytku. Crème fraîche możecie przechowywać ponad tydzień w lodówce. 2. CIASTO (10 min) Drożdże rozkruszamy w misce, dosypujemy szczyptę cukru i ucieramy
Nerds KitchenTradycyjny kompot, po który z przyjemnością sięgamy w jesienno- zimowe dni. Składniki (na 4 litrowe słoiki): 2 kg czereśni 16 łyżek cukru woda przegotowana Sposób przygotowania: Czereśnie myjemy, przebieramy, by usunąć nadpsute i wkładamy do słoików. Posypujemy 4 łyżkami cukru i zalewamy wodą, tak by przykryło owoce. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku. W tym celu ustawiamy je na blasze
Kuchnia w czekoladziepotraw na samym końcu, natychmiast przed podaniem na stół, aby nie rozmiękły. Grzanki można podawać na ciepło i na zimno. Przygotowuję zawsze więcej grzanek i przechowuję je w zamkniętym słoiku aby nie zwilgotniały, Jak skończą się grzanki ze słoika, to czasami przygotowuję jednorazową porcję smażąc pokrojony w kostkę chleb na patelni z olejem, a potem posypuję je ziołami, najczęściej oregano(...)stopni C na ok. 10 minut, czasami krócej. W połowie czasu pieczenia, mieszamy grzanki, aby się nie przypaliły, mają być równomiernie zrumienione na złoto. Gotowe, przestudzone grzanki zsypujemy do słoika i szczelnie zamykamy. The post Jak zrobić grzanki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłagodnych smaków polecam musztardę stołową lub sarepską. Składniki: - 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych - koper - zioła, cząber, oregano, tymianek Marynata: - 3 szklanki wody - 1 szklanka octu 10% - słoik musztardy francuskiej 180 ml - 3 łyżki miodu, ja użyłam spadziowego 1. Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki, układamy w słoikach razem z koprem lub wybranymi ziołami. 2. Łączymy wszystkie(...)składniki zalewy, doprowadzamy do wrzenia, studzimy. Przestudzoną zalewą musztardową zalewamy słoiki z ogórkami, zakręcamy i pasteryzujemy 10-12 minut
Apetyczna babeczkaogórków gruntowych. Ilość nie do przerobienia jak na dwie dłonie w kuchni, chwała Bogu obie prawe. Postanowiłam, że podkręcę trochę smak ogórków cytryną, którą umieściłam jedynie na dobę w słoiku z tymi przetworami. Małosolne wyszły bardzo smaczne, jedynie delikatnie pachną cytryną, co moim zdaniem dodaje im dodatkowego waloru. Napakowałam do słoika również przeróżne liście: dębu, czarnej porzeczki i wiśni. Wyszło(...)kawałki chrzanu czy czosnek, koper lub pokrojoną cytrynę. Tak wypełniony słój zalewam przygotowanym roztworem i odstawiam na dobę. Po pierwszej dobie wyciągam wszystkie plastry cytryny ze słoja a sam słoik zamykam i odstawiam, by ogórki dalej ulegały reakcji. Po pierwszej dobie ogórki już smakuję wyśmienicie, dlatego od tego momentu zaczynam ich spożywanie, by całkowicie się nie ukisiły
Mango PapajaDostałam wczoraj trochę ogórków, bez nawozu, pyszne, aż słodkie! Mniejsze włożyłam do słoików, będą kiszone! Z większych zrobiłam właśnie te pikle! Ten przepis jest całkowicie eksperymentalny i o smaku dowiem się dopiero za jakieś 4 tygodnie, więc polecam dla odważnych. Pikle przygotowałam z miodem i goździkami- dlaczego nie! SKŁADNIKI: 1,5 kg. ogórków świeżych 1 duża cebula sól ZALEWA(...)ziaren pieprzu 8 goździków WYKONANIE: ogórki obieramy i kroimy na cztery części, pozbawiamy pestek, posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na 2-3 godz., ze wszystkich podanych składników gotujemy zalewę, słoiki(u mnie małe 0,2l-takie na raz) dokładnie myjemy, układamy w nich na dnie 1/4 cebuli i pikle. zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 10 min., wyłączamy gaz, zostawiamy
Kuchnia Beaty