Czyli wszystko poza cukrem. Zostawiamy w ciepłym, ciemnym miejscu na 2 miesiące. Po tym czasie nalew zlewamy przez sito, z powrotem przelewamy do słoja, a owoce przekładamy do mniejszego słoika. I zasypujemy cukrem. Po tygodniu wytworzy się ładny syrop. Zlewamy ten syrop i mieszamy z alkoholem w pierwszym słoiku. I filtrujemy. My do filtrowania używamy filtrów do kawy. Mocujemy taki(...)filtr przy pomocy gumki na czystym słoiku, dla lepszego efektu wykładamy dodatkowo jednym listkiem papierowego ręczniczka i przelewamy przez ten filtr alkohol. Zwykle to trwa bardzo długo, zwłaszcza jak nalewka zawiera dużo cukru (chociaż ta akurat w miarę mało zawiera). Czasem i dobę trwa, czasem i dłużej. Ale daje doskonałe efekty, więc warto poczekać. Po przefiltrowaniu butelkujemy i zostawiamy
Marder&Marder Manufacturesklepie, możecie sobie zrobić tę francuską śmietankę w domu. Jak nie chce Wam się czekać aż 2 dni, to możecie zamiennie użyć zwykłej, polskiej śmietany 30 lub 36%. Słoik wyparzamy wrzątkiem i suszymy. Następnie wlewamy śmietanę 30 lub 36% (nie mieć mieć w składzie żadnych dodatków typu mączka, guma guar czy skrobia itp.) i dodajemy 3 łyżki maślanki (również(...)dodatków). Dokładnie mieszamy, zamykamy słoik i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12-24h. Po tym czasie mieszanka zgęstnieje. Następnie wkładamy słoik do lodówki na jeden dzień – po tym czasie całość zgęstnieje jeszcze bardziej i będzie gotowa do użytku. Crème fraîche możecie przechowywać ponad tydzień w lodówce. 2. CIASTO (10 min) Drożdże rozkruszamy w misce, dosypujemy szczyptę cukru i ucieramy
Nerds KitchenTradycyjny kompot, po który z przyjemnością sięgamy w jesienno- zimowe dni. Składniki (na 4 litrowe słoiki): 2 kg czereśni 16 łyżek cukru woda przegotowana Sposób przygotowania: Czereśnie myjemy, przebieramy, by usunąć nadpsute i wkładamy do słoików. Posypujemy 4 łyżkami cukru i zalewamy wodą, tak by przykryło owoce. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku. W tym celu ustawiamy je na blasze
Kuchnia w czekoladziepotraw na samym końcu, natychmiast przed podaniem na stół, aby nie rozmiękły. Grzanki można podawać na ciepło i na zimno. Przygotowuję zawsze więcej grzanek i przechowuję je w zamkniętym słoiku aby nie zwilgotniały, Jak skończą się grzanki ze słoika, to czasami przygotowuję jednorazową porcję smażąc pokrojony w kostkę chleb na patelni z olejem, a potem posypuję je ziołami, najczęściej oregano(...)stopni C na ok. 10 minut, czasami krócej. W połowie czasu pieczenia, mieszamy grzanki, aby się nie przypaliły, mają być równomiernie zrumienione na złoto. Gotowe, przestudzone grzanki zsypujemy do słoika i szczelnie zamykamy. The post Jak zrobić grzanki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłagodnych smaków polecam musztardę stołową lub sarepską. Składniki: - 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych - koper - zioła, cząber, oregano, tymianek Marynata: - 3 szklanki wody - 1 szklanka octu 10% - słoik musztardy francuskiej 180 ml - 3 łyżki miodu, ja użyłam spadziowego 1. Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki, układamy w słoikach razem z koprem lub wybranymi ziołami. 2. Łączymy wszystkie(...)składniki zalewy, doprowadzamy do wrzenia, studzimy. Przestudzoną zalewą musztardową zalewamy słoiki z ogórkami, zakręcamy i pasteryzujemy 10-12 minut
Apetyczna babeczkaogórków gruntowych. Ilość nie do przerobienia jak na dwie dłonie w kuchni, chwała Bogu obie prawe. Postanowiłam, że podkręcę trochę smak ogórków cytryną, którą umieściłam jedynie na dobę w słoiku z tymi przetworami. Małosolne wyszły bardzo smaczne, jedynie delikatnie pachną cytryną, co moim zdaniem dodaje im dodatkowego waloru. Napakowałam do słoika również przeróżne liście: dębu, czarnej porzeczki i wiśni. Wyszło(...)kawałki chrzanu czy czosnek, koper lub pokrojoną cytrynę. Tak wypełniony słój zalewam przygotowanym roztworem i odstawiam na dobę. Po pierwszej dobie wyciągam wszystkie plastry cytryny ze słoja a sam słoik zamykam i odstawiam, by ogórki dalej ulegały reakcji. Po pierwszej dobie ogórki już smakuję wyśmienicie, dlatego od tego momentu zaczynam ich spożywanie, by całkowicie się nie ukisiły
Mango PapajaDostałam wczoraj trochę ogórków, bez nawozu, pyszne, aż słodkie! Mniejsze włożyłam do słoików, będą kiszone! Z większych zrobiłam właśnie te pikle! Ten przepis jest całkowicie eksperymentalny i o smaku dowiem się dopiero za jakieś 4 tygodnie, więc polecam dla odważnych. Pikle przygotowałam z miodem i goździkami- dlaczego nie! SKŁADNIKI: 1,5 kg. ogórków świeżych 1 duża cebula sól ZALEWA(...)ziaren pieprzu 8 goździków WYKONANIE: ogórki obieramy i kroimy na cztery części, pozbawiamy pestek, posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na 2-3 godz., ze wszystkich podanych składników gotujemy zalewę, słoiki(u mnie małe 0,2l-takie na raz) dokładnie myjemy, układamy w nich na dnie 1/4 cebuli i pikle. zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 10 min., wyłączamy gaz, zostawiamy
Kuchnia BeatyAromat się zamrozi, razem z sokiem w owocach — podczas rozmrażania w alkoholu będzie się powoli uwalniał . Dlatego proces ten powinien być przeprowadzony w lodówce, w ok.4⁰C – powoli. Zostawiamy słoik z zalanymi alkoholem owocami w lodówce na 3 doby. PRZYGOTOWANIE 5 dzień W rondelku 200g drobnego białego cukru zalewamy 150ml gorącej wody, dodajemy laskę cynamonu –połamaną na mniejsze kawałki, podgrzewamy(...)całość na kuchence i mieszając – zagotowujemy, bez karmelizowania cukru. Studzimy. Z cukru i wody musimy uzyskać syrop, w innej postaci cukier tutaj ciężko by się rozpuszczał. Słoik z lodówki wyjmujemy na kuchenny parapet i zostawiamy aż osiągnie temperaturę otoczenia. Otwieramy, wlewamy kompletnie ostudzony syrop z cukru z cynamonem i całość delikatnie mieszamy. UWAGA Nie wlewajcie od razu całego syropu
Karo in the KitchenJednak uzależniona jestem od przetwarzania wszelkich owoców i jedzenia ,więc nie mogłam ot tak sobie leżeć bo leżenie mnie wykańcza,zabralam się zdecydowanie do pracy i mam tyle fajnych słoików ,że w zimie się zajem i zapiję się na śmierć tymi sokami ,kompotami,dzemami i owocami do tortu ha ha....A dziś noga mi spuchla ,boli i jestem nieszczęśliwa(...)nogę nie mogę stanąć:( ale za to mam dla Was kochani przepisy.Mam nadzieję ,że to docenicie hi hi hi,buziaki i do roboty.....Przepis jest świetny, bo słoik takich wiśni do ciasta kosztuje prawie 10 zł. W sklepie , a teraz ja będę je miała za pot i ból ,ale swoje bez wydawania pieniędzy .Tak więc mam nadzieję ,że ciasta się
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizimą będa jak znalazł jako dodatek do obiadu czy kanapek. składniki: ok 2,5 kg cukinii ze skórką ale bez miąższu i pestek listki laurowe, po 1 sztuce na słoik zalewa 1 l wody (4 szklanki) 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka cukru 5 łyżek musztardy kaszubskiej 2 łyżki soli kamiennej 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka ziarenek angielskiego(...)akurat zmieściły mi się do słoiczka. Pokrojoną cukinię ciasno ułożyć w słoiczkach. Do każdego słoiczka razem z cukinią włożyć po jednym listku laurowym. Zalać wystudzoną zalewą. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką i zalać wodą na wysokość ok 3/4 słoika. Pasteryzować 5 minut od zagotowania, zostawić w garnku do wystygnięcia. Z podanych składników wyszło mi 8 słoiczków
Monia miesza i gotujepodgrzewamy smażąc dalszą godzinę, aż całość wyraźnie zgęstnieje. Po otrzymaniu właściwej konsystencji, ( sprawdzamy gęstość w czasie smażenia,wylewając łyżkę konfitury na talerz wyjęty z lodówki) napełniamy gorącą konfiturą wyparzone słoiki, zakręcamy zakrętki i ustawiamy słoiki do góry nogami. Po ostudzeniu (minimum 6 godzin a najlepiej cały dzień) odwracamy słoiki, sprawdzamy szczelność zamknięcia (zakrętki powinny być lekko wklęśnięte) i wstawiamy
Miód i pieprzpowinno przede wszystkim cieszyć oczy. Myślę, że to danie cieszy zarówno swoim wyglądem jak i smakiem. Przepis dla wszystkich fanów malin, czereśni, nasion chia i chrupiącej granoli! Tak przygotowany słoik można po prostu zakręcić i zabrać na drugie śniadanie lub lunch do pracy. Składniki (na 1 dużą porcję lub 2 mniejsze): 200 gram malin 50 gram truskawek 100 gram(...)mlekiem migdałowym i nasionami. Tuż przed przygotowaniem śniadania maliny miksuję na mus. Jedną łyżkę musu od razu odkładam na później. Połowę zmiksowanych malin umieszczam na dnie słoika lub innego naczynia w którym planuję podać danie. Następnie na musie malinowym umieszczam przygotowany dzień wcześniej pudding chia z jogurtem (jedną łyżkę odkładam na później). Czereśnie myję, pozbywam pestek
Mango Papajachłodnej, orzeźwiającej lemoniady ! Moja ulubiona to taka, w której kwaśny smak limonki przełamuje słodka pomarańcza ! Cukru używam niewiele, ale oczywiście to już kwestia gustu. Składniki (na 1 słoik) 2 plasterki limonki 0,5-1 plaster pomarańczy kilka listków mięty pół łyżeczki cukru kilka kostek lodu 300 ml zimnej wody Wykonanie: Limonkę i pomarańczę pokroić w plastry. Do słoika(...)wrzucić owoce, cukier i miętę- podusić widelcem aby owoce i melisa puściły sok i rozpuściły cukier. Wrzucić kostki lodu, zalać wodą. Gotowe! :) ----> pomysł na własnoręcznie wykonany słoik na lemoniadę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Tradycyjna Kuchniamniejsze kawałki i dorzucić do reszty owoców. Gotować na wolnym ogniu aż rabarbar się rozpadnie i dżem zrobi się mocno gęsty - gdzieś ok 1 do 1,5 godziny . Słoiki wyparzyć w dużym garnku wraz z wrzuconymi obok wieczkami. Wyjmować na ściereczkę kuchenną i zostawić do dokładnego wyschnięcia. Wieczka oraz brzegi słoików można dodatkowo przetrzeć spirytusem lub wódką - dla pewności(...)wypełniając je do pełna. Wytrzeć i osuszyć ewentualne pobrudzone brzegi. Mocno zakręcić wieczka. Odstawić na ściereczkę kuchenną do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia - można zostawić na noc. Słoiki nakryć małym kocem, w ten sposób wolniej stygną i dokładniej się wekują. Tak przygotowany dżem nie wymaga już dodatkowej pasteryzacji
Grunt to przepis!