słoik - 12348 przepisów (strona:118/824)

Papryka w słoikach 145

szklanka jeżeli wolimy mniej octowe ) 2 łyżki soli 5 łyżek cukru Wykonanie:   paprykę oczyszczamy, usuwamy ziarna i części zielone. Kroimy w ósemki lub w dowolną kostkę. Do każdego słoika wkładamy: 4 ziarna ziela angielskiego, 1 duży liść laurowy (jak male to 2 ),  0,5 łyżeczki małej gorczycy, 1-2 ząbków czosnku. Zagotowujemy naszą zalewę z podanych składników(...)Paprykę gotujemy przez 3- 4 minuty. Paprykę umieszczamy w słoikach, zalewamy gorącą zalewą, na koniec dajemy po 1 łyżce oleju na słoik i zakręcamy i odwracamy, nie pasteryzujemy

W Moim Magicznym Domu
Sałatka z kapusty i marchwii na zimę 1067

marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać warzywa. Odstawić na noc. Na drugi dzień warzywa jeszcze raz wymieszać i nałożyć do słoików. zakręcić i pasteryzować ok 15 minut. Po całkowitym ostygnięciu przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Z podanych proporcji wyszło mi 4 słoiki 720 ml i 4 słoiki

Smakołyki Asi
Tuszki z makreli w zalewie octowej 160

rozgrzanym olejem. Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy cukier, sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz – zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę – ponownie zagotowujemy. Układamy makrele w słoiku przekładając cebulą. Wlewamy zalewę. Słoiki (zrobiłam dwa) zakręcamy i po wystudzeniu wstawiamy na 3 dni do lodówki. Tuszki z makreli w zalewie octowej to potrawa dla smakoszy, ale i świetny(...)sposób na zagospodarowanie pozostałości smażonej ryby z obiadu. Zamknięte w słoiku, w lodówce mogą postać ok. 3 tygodni (jak nie dłużej, o ile nie zostaną wcześniej zjedzone). Idealne na święta, domowe imprezy… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. U w a g a: „Poza zbawiennymi właściwościami makrela zawiera dużo puryny, która w nadmiarze może prowadzić do artretyzmu

mojewypiekiinietylko
przetwory na zimę - ogórki w słodkiej zalewie curry 137

wersji na zupę oraz ogórki francuskie . Dziś przyszła pora na nieco bardziej egzotyczne ogórki w słodkiej zalewie curry. składniki: 3 kg ogórków gruntowych liście selera (1-2 na słoik, w zależności od wielkości) liście pietruszki duża cebula składniki na zalewę: 1 litr wody 1/4 szklanki oleju 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżeczki przyprawy curry 3 łyżeczki soli(...)wykonanie: Ogórki umyłam, obrałam ze skóry, a ponieważ były wyrośnięte pokroiłam wzdłuż na ćwiartki i pozbawiłam pestek. Wszystkie składniki zalewy zagotowałam. Na dnie wyparzonych słoików ułożyłam gruby plaster cebuli, dwa listki selera i kilka listków pietruszki. Ogórki ułożyłam w  pionowo, dość ciasno, zalałam zalewą niemal do pełna, zakręciłam słoiki i pasteryzowałam około 30 minut

babka w formie
Pikle w zalewie musztardowej 141

łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki musztardy sarepskiej 1,5 szklanki cukru 2 łyżki soli Wykonanie:   Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na cztery części i wycinamy ziarna. Do każdego słoika wrzucamy:  3-4 ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, 1/3 łyżeczki gorczycy,  Ogórki umieszczamy w słoikach. Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy, następnie studzimy. Zalewamy słoiki zimną zalewą i pasteryzujemy przez

W Moim Magicznym Domu
Pijana gruszka 134

moja prywatna, Madziowa wariacja na temat gruszki w słoiku. Będę się nią zajadała całą zimę. Z wędlinami, z pasztetami, a nawet dodam ją do ciasta. O wynikach moich eksperymentów będę was informowała na bieżąco. A może wy macie pomysł do czego można taką gruszkę w winie dodać? Podzielcie się pomysłami w komentarzach! A tymczasem zapraszam po przepis(...)syrop. Odstawiamy i studzimy. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Wkładamy je do letniego syropu i gotujemy aż gruszki będą szkliste i miękkie. Gruszki przekładamy do słoików. Syrop jeszcze przez chwilę odparowujemy i gorącym zalewamy słoiki. Szybko i mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystudzenia. Smacznego! Madzia

Marder&Marder Manufacture
Nalewka winogronowa z rumem 111

winogrona i nie bardzo wiadomo co z nimi zrobić. Winogrona umyć i zostawić na durszlaku do osuszenia. Wrzucić winogrona do dużego słoja i zasypać cukrem, mocno potrząsnąć. Zakręcić słoik i zostawić aż cukier się rozpuści i wyciągnie sok z winogron. Kilka razy dziennie potrząsnąć słoikiem. Jak już wytworzy się sok i cukier całkowicie się rozpuści odcedzić dokładnie. Zostawić owoce(...)dużym sitku, lekko odcisnąć. Czysty sok wlać do słoika i zlać rumem. Zostawić tak na trzy miesiące. Następnie przelać przez bibułkę filtracyjną i rozlać do butelek. Zawsze na butelkach piszę jaki rok i nazwę nalewki. Jest pyszna

Kuchnia Pokoleń
Pikle w zalewie pomidorowej 105

obiadu pasują.Przyznam się , że bardzo lubię podjadać pikle między posiłkami, myślę , że nie mają dużo kalorii za to są bardzo smaczne. Składniki na 6 słoików o pojemności 900 ml: woda 3 szklanki ocet 10% szklanka marchew 3 szt cebula 2 szt listek laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt cukier 6 łyżek sól 1 łyżka przecier pomidorowy(...)daje cebulę,marchew i co zostanie jeszcze w garnku. Krok 2 Ogórki myjemy,obieramy ze skóry,kroimy w cienkie paseczki i środki wywalamy.Pokrojone i umyte paseczki wkładamy ciasno do słoika. Robiłam w 900 ml bo wchodzimy całe paseczki.Zalewamy gorącą zalewą i gotujemy 15-20 minut minut( od zagotowania liczymy 10 minut) Krok 3 Zalewę robiłam 7 razy na 40 słoików

Różowa kuchnia
domowy kompot z czarnej porzeczki 120

składniki: 1000 g czarnej porzeczki 1000 ml wody 300 g cukru wykonanie: Porzeczki myjemy, osączamy na durszlaku. Przekładamy do słoików (do 3/4 wysokości). Wodę zagotowujemy z cukrem. Gorąca zalewą zalewamy owoce. Zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy: do dużego garnka na dno wkładamy ściereczkę, wkładamy zakręcone słoiki, zalewamy wodą do 3/4 wysokości i gotujemy pod przykrycie 15 min. Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Ogórki marynowane z dodatkiem wina 142

Solanka: Na 1 l wody - łyżka soli Umyte ogórki zalewamy solanką na ok 12 godzin. Po tym czasie ogórki wyjmujemy, wycieramy do sucha i układamy w słoikach, przekładając gałązkami kopru, pietruszki oraz rozmarynu. Jeżeli używamy suszony to ok. łyżeczki na słoik o pojemności 2 l.  Zalewa: -szklanka octu 10% -szklanka(...)łyżeczki soli -1/2 szklanki cukru -łyżeczka ziaren pieprzu lub gorczycy -dwa liście laurowe  -duża cebula pokrojona w plastry Zagotowujemy wszystkie składniki. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki z ogórkami. Zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce

Kulinarne przemyslenia
Ogórki małosolne z czarnuszką i ostrą papryką 95

czosnek. Genialne połączenie, idealne do mięsnych kanapek, na grilla, do sałatek, czy jako dodatek do obiadu. Ogórki małosolne z czarnuszką i ostrą papryką Składniki: ( składniki podane na 1 litrowy słoik ) małe ogórki gruntowe 4 łyżki czarnuszki 1/2 łyżki ostrej papryki czosnek 1 l wody gorącej, przegotowanej 1 łyżka soli Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy. Kroimy na plasterki. Układamy ciasno(...)słoiku razem z obranymi i pokrojonymi na plasterki ząbkami czosnku - ilość wedle preferencji. Przygotowujemy zalewę, pamiętając, że na 1 litr wody dodajemy 1 łyżkę soli.  Do solanki dodajemy 1/2 łyżki ostrej papryki w proszku oraz 4 łyżki czarnuszki. Zalewę przelewamy do słoika z ogórkami, zakręcamy. Przy ładnej pogodzie, gotowe są zazwyczaj na następny dzień. Podajemy jako dodatek do kanapek

Moja smaczna kuchnia
Domowy ketchup z pomidorów 305

będzie odpowiednio gęsty. Ketchup można spożywać od razu lub przechowywać go przez kilka dni w lodówce. Jeśli chcecie przygotować ketchup na zimę, wlewamy gorący ketchup do suchych, wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Tak przygotowane słoiki można przechowywać w lodówce około miesiąc. Żeby przechowywać ketchup poza lodówką trzeba go jeszcze zapasteryzować. Słoiki gotujemy około 15 minut. Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Sałatka "Do majonezu"- w słoiku 182

taką oto sałatkę. Wystarczy dodać marchew, papryki oraz cebulę, a w zamian dostaniemy sałatkę do obiadu. Jeśli zaś spodziewamy się gości lub przyszli jacyś niespodziewani, to wystarczy odcedzoną zawartość słoika połączyć z ugotowanymi jajkami i majonezem, odpowiednio doprawić i podać do stołu.  Składniki: 3 większe cukinie 1 kg papryki czerwonej 1 kg papryki żółtej 1 kg papryki zielonej(...)marchew zalać wrzącą wodą i odstawić na godzinę, po tym czasie odcedzić i osączyć z jej nadmiaru. Dodać do cukinii i papryki. Z podanych składników przygotować zalewę. Do wyparzonych słoików dać kilka ziarenek ziela, gorczycy i liść laurowy, a następnie nakładać warzywa. Zalać przygotowaną zalewą, zakręcić i pasteryzować 10 minut.    Jeśli nie chcemy "wyławiać" gorczycy ze słoika przed

Kuchnia w czekoladzie
Sos boloński z cukinii na zimę - nie tylko do makaronów. 269

będą sałatki do obiadów, oraz sos który dziś widzicie - beż żadnych dodatków. Jest to bardzo gęsty sos, który smakuje podobnie do sosu bolognese - gotowego sosu jaki można kupić w słoikach. Choć moim zdaniem jest o niebo lepszy. Ci, którzy mają nadmiar kabaczków, będą mi dziękować za ten przepis ;-) Siedziałam nad stworzeniem idealnych proporcji kilka godzin, bo jak wiadomo, kabaczek musi(...)się przegryźć zanim osiągnie ostateczny smak. Tak więc zanim go zapakowałam do słoików, sprawdziłam dokładnie czy jest tylko lekko słodki i kwaśny - jest. Ale najważniejsze jest to, że jest pomidorowy, lekko pikantny i wyczuwalnie ziołowy - czyli taki, jaki powinien być prawdziwy sos boloński. Zastosowanie: do makaronów (wystarczy podsmażyć mięso mielone i dodać do sosu), mięs (np. tu ), zapiekanek ( tu ), jako

Poezja Smaków - blog kulinarny
Leczo z kabaczkiem 144

możecie podać z ryżem jak i chlebem. Uwierzcie mi na słowo, że leczo z kabaczkiem, papryką, pomidorami malinowymi i kiełbasą jest świetnie w smaku. Gorące leczo możecie przelać do słoików, zakręcić pokrywki i schować do lodówki.  Składniki na 3 słoiki 1 l: 2 kabaczki (np. mały i duży lub dwa średnie) 4-5 lasek kiełbasy 2 czerwone papryki(...)jakiś czas przemieszać. Leczo będzie gotowe, gdy kabaczek zmięknie i utworzy się warzywny sos. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy. Posmakować i ewentualnie doprawić. Gotowe leczo przelać do słoików, zakręcić pokrywki i pozostawić do góry dnem (aż do wystudzenia). Na sam koniec schować do lodówki

Ugotować