Przeglądałam ostatnio w sklepie masła orzechowe i przeczytawszy skład na kilku słoikach stwierdziłam, że jednak zrobię sama. Okazało się to nawet prostsze, niż myślałam, a masło smakuje rewelacyjnie. No i wiem, co jem;) A Wy lubicie masło orzechowe? Z czym go zajadacie najchętniej? Składniki: orzechy arachidowe (inaczej: fistaszki, orzechy ziemne) sól Jeśli mamy orzechy w skorupkach, najpierw je należy wyłuskać(...)wsypujemy do blendera lub malaksera, miksujemy ok 5 minut, aż powstanie jednolita masa, a z orzechów zacznie wytwarzać się olej. Masło solimy do smaku, miksujemy lub mieszamy, przekładamy do słoika. Jeśli chcemy uzyskać masło crunchy (z kawałkami orzechów), po uprzednim zmiksowaniu, kiedy orzechy są już drobno zmielone, odkładamy ok 2 łyżek, a resztę miksujemy na masło, solimy i mieszamy razem
Obiad gotowykwiatów mniszka ksylitol 1 wyparzony słoiczek Wykonanie: zebrać kwiaty. Rozsypać luźno np. na papierze, by dać szansę żyjątkom opuścić kwiaty kwiatek po kwiatku oskubać z płatków układać w słoiku 2 cm warstwę płatków i przesypywać warstwą ksylitolu. Lekko ugniatać. Wierzchnią warstwę powinien stanowić ksylitol słoik odstawić na parapet w słoneczne miejsce, by ksylitol rozpuścił się. Potrząsać słoikiem, by płatki równomiernie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!paprykę i pomidory w pełni więc grzechem jest ich nie wykorzystać i nie zapewnić sobie pysznych obiadków na zimę. Leczo do słoików robię już któryś rok z rzędu. Doskonale się przechowuje i jest fantastyczną bazą obiadową, szczególnie kiedy muszę przygotować coś na szybko . Składniki: Ok. 4 kg pomidorów podłużnych Lima lub innych mięsistych – można użyć zwykłych pomidorów ale trzeba będzie(...)dodać cukinię i pomidory. Całość dusić ok 5-10 minut od momentu zagotowania. Długie gotowanie spowoduje, że wszystkie warzywa się rozpadną. Gotowane krócej pozostaną lekko chrupiące. Gorące nalewać do słoików, zakręcać i odstawiać do wystygnięcia do góry dnem. Nie trzeba już pasteryzować. Słoiki doskonale się przechowają, nawet przez 2 zimy. Nie dodaję żadnych przypraw bo można je sobie dodać później
Ze smakiem bez glutenuSkładniki: -4 pokrojone w kostkę ogórki konserwowe -2 woreczki ryżu -1 mały słoik ketchupu -mała cebula pokrojona w kostkę -3 jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę -2 łyżki majonezu -2 ugotowane filety z kurczaka pokrojone w kostkę -groszek konserwowy -warzywa do ugotowania piersi (marchew, pietruszka, seler) Sposób przygotowania: Piersi myjemy, wrzucamy go garnka. Zalewamy zimną wodą i wstawiamy(...)obrane warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Piersi gotujemy aż będą miękkie a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie wyżej wymienione składniki układamy warstwami: *ogórek konserwowy *1/2 woreczka ryżu *1/2 słoika ketchupu *cebula *1/2 woreczka ryżu *jajka *2 łyżki majonezu *1/2 woreczka ryżu *pierś z kurczaka *1/2 woreczka ryżu *1/2 słoika ketchupu *groszek konserwowy Smacznego
Magia jedzenia.dodatkiem do mięs jest ćwikła. Po co kupować, skoro można ją zrobić samemu Składniki: ćwierć kilo upieczonych lub ugotowanych w mundurkach buraków 2 czubate łyżki kupnego chrzanu ze słoika sok i skórka starta z połowy cytryny szczypta soli pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Jak przygotować ćwikłę z chrzanem? Buraczki obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z chrzanem, cytryną(...)solą i pieprzem. Podawać schłodzone w lodówce. Część ćwikły można włożyć do małych słoików i zapasteryzować, żeby mieć na przyszłość, gotując słoiki we wrzątku przez minimum 45 minut. Artykuł Ćwikła – buraczki z chrzanem pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneChrzan przyprawić solą, cukrem i octem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 600 ml chrzanu. Chrzan przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym, szklanym słoiku, przez max. 3 dni (z uwagi na dodatek jaj i śmietany). Chrzan starty wymieszany z wodą z solą, cukrem i octem (bez dodatku jaj i śmietany) można przechowywać w lodówce(...)szczelnie zamkniętym, szklanym słoiku, przez około 1 miesiąc, a jaja i śmietanę dodać bezpośrednio przed podaniem. Słoik z chrzanem musi być szczelnie zakręcony, aby chrzan nie zwietrzał. Chrzan idealnie pasuje do wielkanocnego żurku, mięs, wędlin czy jaj. Korzeń chrzanu, zamiast moczyć w wodzie można, w całości, włożyć do zamrażalnika na całą noc i następnego dnia go obrać i zetrzeć
Gospodyni Miejskamigdałów lub zmielonych płatków owsianych 3 jajka po łyżeczce słodkiej papryki w proszku, ostrej papryki, kuminu, pieprzu po pół łyżeczki utartej skórki z limonki, suszonego tymianku i rozmarynu pół słoika suszonych pomidorów i cała zalewa z tego słoika czarnuszka do dekoracji Jak przygotować pasztet z fasoli? Marchew i batata kroimy na kawałki. Cebulę podsmażamy na patelni. Wszystkie składniki oprócz(...)suszonych pomidorów miksujemy na gładka masę. Mieszamy razem z drobno pokrojonymi pomidorami i całą oliwą ze słoika z pomidorami. Przekładamy do w keksówki wysmarowanej olejem i posypujemy wierzch czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneMARYNOWANE KORNISZONY W trakcie konserwowania ogórków można dobierać przyprawy według przepisu, ale można też wybrać jakąś jedną przyprawę np. tylko natkę lub baldach kopru itp. Zimą, po otwarciu słoika, dom napełni się niepowtarzalnym aromatem lata, a ogórki będą miały różny smak. Polecam przepis na marynowane korniszony! W dziale "PRZETWORY DOMOWE" znajdziecie więcej przepisów na domowe przetwory z owoców(...)baldachów kopru zalewa: 1kg cukru 50g soli 150g 24% octu 150g wody PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Korniszony długości 3-5cm, zebrane krótko po przekwitnięciu kwiatów ogórkowych, układamy w słoikach, przesypujemy ziarnami gorczycy i przekładamy koprem. Krok 2. W garnku zagotowujemy wodę z solą i cukrem, studzimy, dodajemy ocet. Krok 3. Korniszony zalewamy ostudzoną marynatą, słoiki zamykamy i odstawiamy
Moja Książka Kucharskasami. Inspirację znalazłam na blogu Marioli . Od razu przystąpiliśmy do wspólnej zabawy i dumni z efektu - teraz taka wędlinka często gości w naszym domu. Najczęściej robię ją w słoikach, bo nie każda butelka nadaje się do gotowania i wolę mieć pewność, że niektóre szkodliwe związki nie przenikają do pożywienia. Ten domowy wyrób to naprawdę pyszna przekąska, czy dodatek do pieczywa(...)łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 słodkiej papryki w proszku 1/2 ostrej papryki w proszku 4 łyżki żelatyny (płaskie) 1 szklanka wody Dodatkowo: 2 słoiki (o łącznej pojemności 1 litra) lub 2 butelki plastikowe (tu 1 oraz 1,5 litrowa) (*) 2 woreczki foliowe (**) Mięso z kurczaka (uprzednio odebrane od kości) pokroić w kostkę i dokładnie
Di gotujeSałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Sosy Sos musztardowy na białym winie Chrzan śmietankowy Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Domowa ćwikła Domowe wędliny Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Szynka domowa wędzona Mielonka dojrzewająca a la salami Kiełbasa krakowska parzona Ziołowy schab z pończochy(...)Kiełbasa myśliwska Domowa szynka z szynkowara Domowa biała kiełbasa wieprzowa Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa
Kulinarne przygody GatityRóbmy zapasy na zimę... ! Składniki na zalewę: 1 szkl. octu 1 łyżka soli 6 szkl. wody 8 łyżek cukru Wszystkie składniki gotujemy i zostawiamy do wystygnięcia. Składniki do słoików: papryka liść laurowy ziele angielskie pieprz w ziarnkach gorczyca oliwa cebula Przygotowanie: Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki. Do każdego słoika wkładamy 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela(...)angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, pół łyżeczki gorczycy i dwa plastry cebuli.Następnie wkładamy kawałki papryki, zalewamy zimną zalewą, a na wierzch wlewamy 1 łyżkę oliwy. Szczelnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 15-20 minut. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiedań węglowodanowych 😆 Składniki: dynia (dowolna ilość) 7-8 szkl. wody 1 szkl. octu 10% 10 łyżek cukru 1 płaska łyżka soli 7 ziaren ziela angielskiego goździki (na każdy słoik po 2 szt.) Przygotowanie: Dynię pokroić w kostkę, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić i włożyć do wyparzonych słoików. Z wody, octu, cukru, soli i przypraw przygotować zalewę. Wszystko razem zagotować, gorącą(...)zalewą zalać dynię. Zakrecić słoiki i pasteryzować 25 minut. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepotrafię się mu oprzeć. Obieram łodygi selera naciowego i nakładam sobie sporą porcję kremowego hummusu z matowa oliwą. ciecierzyca 1 słoik cytryna 1 sztuka oliwa z oliwek 2 łyżki tahini pasta sezamowa 1 łyżka sól 1/2 łyżeczki ząbek czosnku 1/2 łyżeczki utartego kuminu natka kolendry 1 garść łodygi selera Wykorzystałam ciecierzycę ze słoika. Kupuję ekologiczną. Całą zawartość słoika wraz
AZgotuj!łyżka soku z cytryny 2 - 3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego ( do smaku) przygotowanie Najlepiej kmin rzymski utrzeć w moździerzu, tuż przed przygotowaniem sosu. Składniki sosu umieścić w słoiku, słoik zakręcić, wszystko dobrze wymieszać energicznie potrząsając słoikiem. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę - w tym czasie sos lekko zgęstnieje a smaki sie przegryzą. Seler obrać, pokroić w cienkie plastry
Stare Gary