czubricy zielonej, którą się ostatnio zachwycam. Jest to mieszanka suszonych przypraw z Bułgarii, na którą składają się: cząber górski, nać pietruszki, por, czosnek, cebula. Po godzinie mięso przełożyłam do słoików, ciasno upychając, tak do 3/4 wysokości (mnie z podanej ilości wystarczyło na 2 słoiki o pojemnościach 500 i 280ml). Słoiki umieściłam w wysokim garnku na dnie wyściełanym pieluszkę tetrową(...)widać pieluszka nie jedno ma wykorzystanie). Dopełniłam wodą do 3/4 wysokości słoików i zagotowałam pod przykryciem pierwszy raz. Po godzinie całość wystudziłam. Następnie znowu pasteryzowałam przez godzinę, i znowu wystudziłam. Ostatecznie wstawiłam na noc do lodówki do stężenia. Rano zachwycałam się kanapką ze świeżutkiego chleba i domowej karkówki ze smalczykiem i galaretką. Na wierzch jedynie kleks musztardy. I nie potrzeba
bastalenacieszyć się pysznymi domowymi ogórkami kiszonymi, zacząć kisić trzeba już teraz :) Zwłaszcza, że mamy środek sezonu ogórkowego. Poniżej prezentujemy krótki opis jak to zrobić! Ilość porcji: około 6 litrowych słoików Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 3 kg ogórków do kiszenia porcja do kiszenia: koper włoski, korzeń chrzanu i jego liście czosnek polski ziarenka gorczycy sól Na dno słoika układamy łodygi(...)chrzanu oraz jego liście. Dosypujemy również kilka ziarenek gorczycy (6-8). Następnie układamy pionowo ogórki, dość ciasno by nie wypłynęły po dolaniu wody. Na górze układamy kwiatostan kopru włoskiego. Słoiki zalewamy wodą: w 1 litrze wody rozpuszczamy 1 łyżkę soli. Wycieramy brzegi słoika, układamy gumkę i zamykamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do kiszenia np. w piwnicy
Kolizje Smakówwspomnienia z zeszłych wakacji w Chorwacji, w której popularne są mięsa z grilla podawane w towarzystwie krwistoczerwonego sosu z pieczonej papryki i bakłażanów - ajwaru. Postanowiłam więc przygotować kilka słoików tego delikatesu, jako mój ratunek na grillowe biesiady. Sos wyszedł przepyszny i podbił wszystkie serca na rodzinnym grillu! Tak więc zapraszam was dziś na mój sprawdzony przepis na ajwar, a także(...)różnych zakątków Śródziemnomorza i nie tylko:) A jaki jest wasz ulubiony sos do dań z grilla? P.s. Tego posta dedykuję mojemu teściowi, któremu tak smakował ajwar, że wyczyścił słoik do ostatniej kropelki. Obiecuję, że wkrótce zrobię więcej porcji:) Ajwar - pasta z pieczonej papryki i bakłażanów Ajwar to pasta przygotowana na bazie papryki i czosnku, która może również zawierać bakłażany
Chilli Czosnek i Oliwapiękny złamany różowy kolor. Lubię dosypać do hummusu szczyptę płatków chilli, aby podkręcić jego smak i zrównoważyć ów słodycz pikantną nutą . Zamiast dodawać oliwę, wykorzystałam olej znajdujący się w słoiku z suszonymi pomidorami. Jest bardzo aromatyczny, przesiąknięty smakiem pomidorów i doskonale aromatyzuje doprawiane nim produkty. Nigdy go nie wylewam, tylko trzymam w lodówce i dodaję po troszku do różnych dań(...)propozycja dania na przyjęcie dla wegetarian. "Hummus z południowych Włoch" przepis własny czas przygotowania: 10 min. Składniki: 1 puszka ciecierzycy (lub fasoli białej, np. cannellini) 1 ząbek czosnku 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju (ok. 75 g) garść blanszowanych migdałów (np. płatki) szczypta płatków chilli olej ze słoika z suszonymi pomidorami sól garść świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczka suszonej bazylii
Chilli Czosnek i OliwaSierpień to miesiąc, w którym przygotowuję różne dania z papryką, gdyż wtedy to warzywo jest bardzo tanie. Marynuję paprykę w słoikach, przygotowuję paprykę faszerowaną, przygotowuję też zupy, pasty, czy sosy paprykowe do słoików. Tym razem ugotowałam gęstą, sycącą i rozgrzewającą Zupę paprykową z wołowiną. Zupa została przygotowana z dodatkiem niesamowicie smacznej pasty paprykowej, którą zrobiłam na zimę do słoików. Dzięki(...)wlewamy 1/2 litra wrzącej wody i gotujemy 30 minut. Następnie wlewamy do garnka rosół, dodajemy rozgniecione w moździerzu przyprawy, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę pokrojoną w plasterki, dodajemy cały słoik pasty paprykowej i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, papryczkę chilli i gotujemy ok. 10 minut, tak aby papryka się nie rozgotowała
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlitra wody Sposób przygotowania: Przygotowujemy syrop z wody i cukru, gotujemy aż stanie się gęstawy. Maliny płuczemy na sicie, jeśli są to usuwamy szypułki. Maliny przekładamy do wygotowanych słoików. Zalewamy je gorącym syropem. Zakręcamy dokładnie słoiki, które umieszczamy w garnku wyłożonym bawełnianą ścierką do naczyń (aby słoiki nie dotykały bezpośrednio garnka), wlewamy gorącą wodę, aby sięgała 3/4 wysokości słoika przykrywa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniż zimny domowy kompot. A wystarczy mieć świeże owoce, cukier i wrzącą wodę aby przygotować pyszny, naturalny napój. Ja do przygotowania kompotu dodatkowo wykorzystałam domowy cukier waniliowy. Kompot w słoikach będzie czekał na zimową porą, teraz można na kompoty przygotowywać na bieżąco z owoców sezonowych. Kompot przygotowałam z umytych mirabelek, całych, bez wyciągania pestek, dzięki temu owoce pięknie wyglądają(...)słoikach. Owocami napełniamy każdy słoik do pełna (litrowe słoje) wsypujemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki cukru waniliowego, zalewamy wrzącą wodą, zakręcamy dokładnie słoiki i pasteryzujemy je w wysokim garnku wyłożonym bawełnianą ściereczką i pasteryzujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut od zagotowania się wody. Studzimy w garnku, a potem wykorzystujemy według potrzeb. The post Kompot z mirabelek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZamknąć lato w słoiku - dzięki temu przepisowi każdy może poczuć zimą smak upalnego lata, ciepłych długich wieczorów i zabaw do białego ranka :) Składniki - 1 kg czerwonej papryki - 1 kg żółtej papryki - 1,5 łyżki soli - 1,5 szklanki octu 10% - 1,5 szklanki cukru - 3 łyżki miodu - 2 główki - ziele angielskie - gorczyca - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone(...)wrzątkiem i moczyć ok. 1 minuty. Odcedzić i szybko przelać zimną wodą. Cukier, sól i miód zagotować w 1,5 litra wody. Wlać ocet i ponownie zagotować. Do każdego słoika włożyć 3 obrane ząbki czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego i kilkanaście ziaren gorczycy. Dodać paprykę i zalać gorącą zalewą. Wlać po łyżeczce oleju. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 10 minut
Świat Smakuodparowania soku.Jabłka znajdujące się na górze lekko dusimy praską do ziemniaków, ale niezbyt dokładnie aby powstały malutkie ich cząstki, jeszcze chwilkę dusimy. Gorący mus z jabłek przekładamy do słoików i pasteryzujemy. W wysokim garnku wyłożonym ściereczką ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut od momentu zagotowania(...)Przepis na 3 słoiki pojemności 0,7 l + 2 słoiczki 200 ml. The post Mus jabłkowy na zimę appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjemy na bieżąco całe lato, jedne sie kończą to Piotrek nastawia kolejną porcję: Ogórki małosolne błyskawiczne Ogórki małosolne Ogórki małosolne na podróż (w butelce) Na zimę robię też sporo słoików z kiszonymi ogórkami.: Ogórki kiszone na zimę A dzisiaj proponuję Wam przygotować bardzo pikantne ogórki na zimę, które będą świetnym dodatkiem do zimowych obiadów, trochę lata w środku zimy jest(...)ogórki, marchewkę i czosnek. Dodajemy sól, pieprz cayenne, olej, cukier i ocet jabłkowy, mieszamy i zostawiamy na ok. 3 godziny aż wytrąci się sok. Pokrojone ogórki układamy ciasno w słoikach i zalewamy powstałym sokiem. Słoiki pasteryzujemy w garnku pod przykryciem ok. 10 minut od zagotowania. Jak słoiki są mniejsze to można pasteryzować krócej. The post Pikantne ogórki na zimę appeared
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDokładnie wymieszać olej,ocet,cukier i przyprawy. Zalewą zalać warzywa. Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić na 12 godzin, w między czasie przemieszać całość kilka razy. Następnie sałatkę przełożyć do słoików. Dokładnie zakręcić. Słoiki wstawić do garnka zalać wodą na wysokość 2/3 słoika i pasteryzować ok 30 minut. Słoiki nie muszą się mocno gotować wystarczy aby lekko pyrakły. Ilości warzyw, które
Monia miesza i gotujePełen ziół, doprawiony tak, jak lubię, o idealnej dla mnie konsystencji. Dzięki Cook it Lean znalazłam swój, ekspresowy i banalny, a tak powalająco pyszny, że na poczekaniu pochłonęłam pół słoika. W swojej wersji pomijam sól - ostatnimi czasy staram się eliminować ją z jadłospisu, co rekompensuje sobie sporą ilością świeżych ziół. EKSPRESOWY KETCHUP Z SUSZONYCH POMIDORÓW /przepis: Cook It Lean(...)nieco zmieniony;/ na słoik 400-450 ml 3/4 słoika suszonych pomidorów w oleju (bez ziół) 1 puszka pomidorów całych bez skóry (użyłam swoich domowych) 2 łyżeczki gęstego koncentratu pomidorowego 6-7 dużych liści świeżej bazylii świeżo mielony pieprz Pomidory osączam z oleju. Wrzucam do wysokiego naczynia. Dodaję odcedzone z zalewy pomidory, koncentrat, liście bazylii i pieprz. Wszystko dokładnie miksuję blenderem
W kuchni Karmel-itkiminuty i była doskonała na zimny dzień. Składniki: 3 łyżki płatków owsianych 4 łyżki zaparzonej kawy ok 150 ml mleka owoce do podania Wykonanie: Płatki wkładamy do szklanki (lub słoika). Zalewamy kawą i dopełniamy szklankę mlekiem. Całość dokładnie mieszamy. Jeżeli używamy słoika, to zakręcamy słoik i dokładnie potrząsamy, aż składniki się wymieszają. Szklankę lub słoik wkładamy do lodówki. Rano wyjmujemy
Sto kolorów kuchniogórków liście selera 2 cebule Zalewa: 1 litr wody 3/4 szklanki octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli 2 płaskie łyżki curry 1 łyżeczka gorczycy Wykonanie: 1. Słoiki umyć i osuszyć w gorącym piekarniku. 2. Ogórki umyć, oczyścić z kłujących kolców i pokroić w niezbyt cienkie plasterki. 3. Na dno słoików włożyć liść selera, następnie ogórki, a na wierzchu położyć(...)plaster cebuli. 4. Zalewę zagotować z podanych składników, wyłączyć i odstawić by ostygła. 5. Gotową zalewą zalewać słoiki. Po zakręceniu ich, pasteryzować od zagotowania wody przez 5 minut, pozostawiając słoiki w wodzie na kolejne 10 minut. insertCookd("30884dc84a067602076b4b406b2e822c
Pasja Smakujuż kilka lat nie było w naszej piwnicy.Przepis dość nietypowy, bo ciężko podać ilość ogórków do zalewy, ja zawsze robię na oko ;) Przepis z zeszytu mamy. Składniki: Do słoika (ilość zależna od ilości ogórków): ogórki sól marchewki cebule ziele angielskie kwiat kopru Zalewa: 3 szkl. wody 1 szkl. octu 10% 1 łyżka soli 1 szkl. cukru Wykonanie(...)Ogórki obrać, pokroić na części, posolić i odstawić na 2,5 godziny. Odlać sok. 2. Marchewkę i cebulę pokroić w talarki. 3. Ogórki ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach, dając na spód marchewkę, cebulę, koper i ziele angielskie. 4. Zalewę zagotować i gorącą zalewać słoiki. 5. Pasteryzować 10 minut duże słoiki i 6 minut małe
Pasja Smaku