słoik - 12348 przepisów (strona:94/824)

Papryka marynowana z czosnkiem 296

Zamknąć lato w słoiku - dzięki temu przepisowi każdy może poczuć zimą smak upalnego lata, ciepłych długich wieczorów i zabaw do białego ranka :) Składniki - 1 kg czerwonej papryki - 1 kg żółtej papryki - 1,5 łyżki soli - 1,5 szklanki octu 10% - 1,5 szklanki cukru - 3 łyżki miodu - 2 główki - ziele angielskie - gorczyca - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone(...)wrzątkiem i moczyć ok. 1 minuty. Odcedzić i szybko przelać zimną wodą. Cukier, sól i miód zagotować w 1,5 litra wody. Wlać ocet i ponownie zagotować. Do każdego słoika włożyć 3 obrane ząbki czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego i kilkanaście ziaren gorczycy. Dodać paprykę i zalać gorącą zalewą. Wlać po łyżeczce oleju. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 10 minut

Świat Smaku
Mus jabłkowy na zimę 202

odparowania soku.Jabłka znajdujące się na górze lekko dusimy praską do ziemniaków, ale niezbyt dokładnie aby powstały malutkie ich cząstki, jeszcze chwilkę dusimy. Gorący mus z jabłek przekładamy do słoików i pasteryzujemy. W wysokim garnku wyłożonym ściereczką ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut od momentu zagotowania(...)Przepis na 3 słoiki pojemności 0,7 l + 2 słoiczki 200 ml. The post Mus jabłkowy na zimę appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikantne ogórki na zimę 851

jemy na bieżąco całe lato, jedne sie kończą to Piotrek nastawia kolejną porcję: Ogórki małosolne błyskawiczne Ogórki małosolne Ogórki małosolne na podróż (w butelce) Na zimę robię też sporo słoików z kiszonymi ogórkami.: Ogórki kiszone na zimę A dzisiaj proponuję Wam przygotować bardzo pikantne ogórki na zimę, które będą świetnym dodatkiem do zimowych obiadów, trochę lata w środku zimy jest(...)ogórki, marchewkę i czosnek. Dodajemy sól, pieprz cayenne, olej, cukier i ocet jabłkowy, mieszamy i zostawiamy na ok. 3 godziny aż wytrąci się sok. Pokrojone ogórki układamy ciasno w słoikach i zalewamy powstałym sokiem. Słoiki pasteryzujemy w garnku pod przykryciem ok. 10 minut od zagotowania. Jak słoiki są mniejsze to można pasteryzować krócej. The post Pikantne ogórki na zimę appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pyszna sałatka wielowarzywna 1988

Dokładnie wymieszać olej,ocet,cukier i przyprawy. Zalewą zalać warzywa. Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić na 12 godzin, w między czasie przemieszać całość kilka razy. Następnie sałatkę przełożyć do słoików. Dokładnie zakręcić. Słoiki wstawić do garnka zalać wodą na wysokość 2/3 słoika i pasteryzować ok 30 minut. Słoiki nie muszą się mocno gotować wystarczy aby lekko pyrakły. Ilości warzyw, które

Monia miesza i gotuje
EKSPRESOWY KETCHUP Z SUSZONYCH POMIDORÓW 216

Pełen ziół, doprawiony tak, jak lubię, o idealnej dla mnie konsystencji. Dzięki Cook it Lean znalazłam swój, ekspresowy i banalny, a tak powalająco pyszny, że na poczekaniu pochłonęłam pół słoika. W swojej wersji pomijam sól - ostatnimi czasy staram się eliminować ją z jadłospisu, co rekompensuje sobie sporą ilością świeżych ziół.  EKSPRESOWY KETCHUP Z SUSZONYCH POMIDORÓW /przepis: Cook It Lean(...)nieco zmieniony;/ na słoik 400-450 ml 3/4 słoika suszonych pomidorów w oleju (bez ziół) 1 puszka pomidorów całych bez skóry (użyłam swoich domowych) 2 łyżeczki gęstego koncentratu pomidorowego 6-7 dużych liści świeżej bazylii świeżo mielony pieprz Pomidory osączam z oleju. Wrzucam do wysokiego naczynia. Dodaję odcedzone z zalewy pomidory, koncentrat, liście bazylii i pieprz. Wszystko dokładnie miksuję blenderem

W kuchni Karmel-itki
Owsianka kawowa bez gotowania 147

minuty i była doskonała na zimny dzień. Składniki: 3 łyżki płatków owsianych 4 łyżki zaparzonej kawy ok 150 ml mleka owoce do podania Wykonanie: Płatki wkładamy do szklanki (lub słoika). Zalewamy kawą i dopełniamy szklankę mlekiem. Całość dokładnie mieszamy. Jeżeli używamy słoika, to zakręcamy słoik i dokładnie potrząsamy, aż składniki się wymieszają. Szklankę lub słoik wkładamy do lodówki. Rano wyjmujemy

Sto kolorów kuchni
Ogórki z curry 263

ogórków liście selera 2 cebule Zalewa: 1 litr wody 3/4 szklanki octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli 2 płaskie łyżki curry 1 łyżeczka gorczycy Wykonanie: 1. Słoiki umyć i osuszyć w gorącym piekarniku. 2. Ogórki umyć, oczyścić z kłujących kolców i pokroić w niezbyt cienkie plasterki. 3. Na dno słoików włożyć liść selera, następnie ogórki, a na wierzchu położyć(...)plaster cebuli. 4. Zalewę zagotować z podanych składników, wyłączyć i odstawić by ostygła. 5. Gotową zalewą zalewać słoiki. Po zakręceniu ich, pasteryzować od zagotowania wody przez 5 minut, pozostawiając słoiki w wodzie na kolejne 10 minut. insertCookd("30884dc84a067602076b4b406b2e822c

Pasja Smaku
Ogórki po żydowsku 1888

już kilka lat nie było w naszej piwnicy.Przepis dość nietypowy, bo ciężko podać ilość ogórków do zalewy, ja zawsze robię na oko ;) Przepis z zeszytu mamy.  Składniki: Do słoika (ilość zależna od ilości ogórków): ogórki sól marchewki cebule ziele angielskie kwiat kopru  Zalewa: 3 szkl. wody 1 szkl. octu 10% 1 łyżka soli 1 szkl. cukru  Wykonanie(...)Ogórki obrać, pokroić na części, posolić i odstawić na 2,5 godziny. Odlać sok. 2. Marchewkę i cebulę pokroić w talarki. 3. Ogórki ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach, dając na spód marchewkę, cebulę, koper i ziele angielskie. 4. Zalewę zagotować i gorącą zalewać słoiki. 5. Pasteryzować 10 minut duże słoiki i 6 minut małe

Pasja Smaku
OGÓRKI KISZONE- NAJLEPSZE 329

tylko zaczynam już teraz. Zaletą wcześniejszego kiszenia ogórków jest ich idealnie prosty kształt. Gdy zbiory zmierzają ku końcowi ogórki stają się "korbusiate", a wtedy trudniej je upakować do mniejszych słoików a takie preferujemy. Ogórki które przygotowuję na zimę różnią się od małosolnych m.in.ilością soli i tym, że należy je spasteryzować (by zakończyć proces kiszenia). Swoje własne kiszone ogórki(...)bardzo jędrne ( ja na raz przeważnie kiszę ok.5kg) - gałązki kopru z baldachimem ( z nasionami) - zawsze wybieram zielone, nie zasuszone - korzeń chrzanu - czosnek - sól kamienna do przetworów, najlepiej niejodowana + słoiki ok.0,6-0,8l Ogórki dokładnie umyć w zimnej wodzie. Najlepiej gdy mamy ogórki z"pewnego źródła", tzn. takie które nie zrobią nam się po ukiszeniu puste wewnątrz. a niestety

Smaczne Zdrowe
ŚLEDZIE Z CEBULKĄ I OGÓRKIEM W OLEJU 52419

oliwek, która nie lubi niskich temperatur.Ale z olejem z pestek winogron, słonecznikowym lub rzepakowym są również bardzo smaczne. Składniki: - 2 wiaderka śledzi a'la matias (800g) - 3 średnie cebule - słoik konserwowych ogórków - 3 łyżki octu - kilka łyżeczek musztardy sarepskiej - świeżo mielony pieprz - odrobina soli - olej z pestek winogron , słonecznikowy lub rzepakowy + dodatkowo : naczynie do ułożenia śledzi ( u mnie słoik) Śledzie(...)płaty śledziowe. Przesmarować je cienką warstwą musztardy ( u mnie sarepska) i  oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Pokroić na mniejsze kawałki(4-5) Takie  na 1-2 kęsy. W słoiku lub misce układać na przemian: trochę cebuli, na to kawałki śledzi, następnie plastry ogórków ( tyle, by przykryły wszystkie śledzie) , na nie pokrojona cebula, którą posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Całość zalewamy

Smaczne Zdrowe
SAŁATKA JARZYNOWA / WARZYWNA 496

jedli, a wciągają olbrzymie ilości... Można ją urozmaicić dodając np. pokrojoną szynkę- tak dla odmiany. Składniki na 4 miseczki: - 7 b.dużych pietruszek( korzeni) - ok.1kg marchwi - 1 litrowy słoik ogórków kiszonych - kawałek  białej części pora - 3 ziemniaki - 10 jajek - maleńki kawałek korzenia selera ( widoczny przy marchewce) - sól i pieprz do smaku - ok.3/4 słoika musztardy sarepskiej( małej) - 1-2 łyżeczki(...)musztardy dijon - ok.1/2 małego słoika majonezu Można również dodać jabłko, ja nie dodaję bowiem nie każdemu u nas smakuje. Warzywa obrać i ugotować ok.30 minut. Można również gotować w mundurkach. Ja gotuję obrane w małej ilości wody i soli himalajskiej. Na spód kładę zawsze pietruszkę( w mniejszych kawałkach - najdłużej się gotuje), na to marchew i malutki kawałek selera oraz ziemniaki

Smaczne Zdrowe
Brzoskwinie w syropie 151

kompot do picia lub do ciast i deserów;) Składniki:  3 kg brzoskwiń, cukier, woda.     Przygotowanie     Brzoskwinie umyć, przepołowić i usunąć pestki. Ułożyć w wyparzonych słoikach o pojemności 0,5litra. Do każdego słoika wsypać 2 czubate łyżki cukru i zalać zimną wodą. Szczelnie zakręcić. Słoiki pasteryzować około 10minut. Pozostawić słoiki do góry dnem i zostawić

Z miłości do słodkości
Salatka śledziowa 158

Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy w plasterki. Wszystkie składniki układamy warstwami w słoiku. Zaczynamy od śledzi, następnie kładziemy ogórki, jabłka, cebulę. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania wszystkich składników. W połowie słoika na warstwę cebuli wlewamy 2 łyżki oleju Kujawskiego. Kolejne 2 łyżki oleju Kujawskiego oraz odrobinę(...)octu wlewamy na sam koniec, gdy napełnimy już cały słoik. Sałatkę odstawiamy na 2-3 dni w zakręconym słoiku, by smaki się wymieszały. Dla 4 osób Czas przygotowania 20 minut (ewentualny czas moczenia ryby 1 godzina

Przysmaki Karolki
Poskramiacz ogórków. Zostawia na później. 227

konsumpcji! Trzeba jakoś temu zaradzić xd OGÓRKI KISZONE. (lub małosolne, jak kto woli xd ) ogórki gruntowe sól kamienna woda korzeń chrzanu koper cebula czosnek liście winogrona Ogórki umyłam. W słoikach umieszczam: jeden chrzan, jedną łodygę kopru, kawałek cebuli, dwa ząbki czosnku. Ugotowałam zalewę - na litr wody wsypałam dwie - trzy czubate łyżki soli. Ogórki poukładałam w słoikach, zalałam przestudzoną solanką(...)cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 400g koncentratu pomidorowego liśc laurowy ziele angielskie Ogórki i cebulę obrałam, pokroiłam w plastry. Wymieszałam Składniki na zalewę zagotowałam razem. Do umytych słoików wsypałam wymieszane warzywa, zalewając co jakąś warstwę zalewą. Zakręciłam słoiki. Gotowałam je 10-15 minut od momentu zagotowania. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Przed telewizorem - bez wyrzutów sumienia. 168

Też tak macie? To proponuję... MARYNOWANE PIECZARKI. (źródło: przepis pokoleniowy) zalewa na każdy 1kg malutkich pieczarek: 4 szklanki wody szklanka octu 2 łyżki cukru 2 łyżki soli + do każdego słoika: łyżeczka białej gorczycy 2 ziarenka pieprzu czarnego kawałek cebuli 1 liść laurowy Pieczarki umyłam, ewentualnie obrałam, jeśli zaszła taka potrzeba. Wrzuciłam je na 5 minut do wrzątku, odcedziłam. Wodę, ocet(...)sól i cukier zagotowałam. W każdym słoiku, wyparzonym, umieściłam podane składniki, wsypałam pieczarki i zalałam zalewą. Zamknięte porządnie słoiki pasteryzowałam przez 10-20 minut (w zależności, czy zalewałam zimną, czy gorącą zalewą). Następnie słoiki wyjęłam z wody, odstawiłam do góry dnem do wystudzenia.  SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki