Bardzo smaczny dodatek do naleśników czy też placuszków :) Składniki na około 5-6 słoiczków o poj. 220 ml 0,5 kg Wiśni 1/2 szkl cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 ml wody 3 łyżki wiśniówki/likieru wiśniowego (niekonieczne) 1. Słoiki myjemy i wyparzamy. Wiśnie myjemy i drylujemy. 2. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy cukier oraz likier wiśniowy (niekoniecznie). Od zagotowania gotujemy min.3-5 min ( im dłużej będziemy gotować tym bardziej owoce nam się rozpadną ) 3. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...