słoik - 12348 przepisów (strona:86/824)

Pasztetowa słoikowa 161

czasu do czasu, zaczynam poszukiwać czegoś innego do kanapek. I tak właśnie było tym razem. Doszłam do wniosku, że skoro robię kiełbasę w słoiku, pieczone pasztety, to dlaczego nie mam zrobić pasztetowej w słoiku. Teraz wiem co w niej jest. A słoiczek łatwo otworzyć J . Składniki: 2 kg świeżego boczku 500 gram mięsa typu łopatka 500 gram wątróbki ( ja miałam(...)zaparzona kaszę manną, majeranek i doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Jeżeli masa jest zbyt zwarta, dodajemy do niej wywar z gotowania mięsa. Po wyrobieniu masy, wkładamy ją do słoików i ugniatamy. Zakręcone słoiki pasteryzujemy przez 40 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Ale będzie smakowało. Pycha. SMACZNEGO

Smaki Ewy
przystawka z bakłażanów 112

kamienna, oliwa lub olej bakłażany pokroić wzdłuż w 6 mm pasy. układać je na sicie warstwami, każdą obficie posypując solą. na wierzchu bakłażanów położyć talerz i obciążyć go np. słoikiem z wodą. odstawić na 4-6 godzin. po tym czasie dodatkowo bakłażana odcisnąć. ocet z wodą zagotować i partiami wkładać do niego bakłażany. gotować 2 minuty. osączyć. obgotowane bakłażany oprószyć(...)oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. lekko obrać oliwą i dokładnie wymieszać. plastry układać w słoikach i zalewać oliwą, tak, by zakryła bakłażana. patyczkiem do szaszłyków poruszać nimi, by uciekło wszelkie powietrze. słoiki zakręcić szczelnie i odstawić na minimum 3-4 dni do lodówki. jeśli chcemy dłużej przechowywać słoiki należy je napełnieniu pasteryzować przez 15 minut (oliwa ma być gorąca

Eksperyment sobotni
Papryka po szwedzku-przetwory 325

pewnością mogę stwierdzić , że zalewa ze szwedzkiej sałatki świetnie sprawdza się także w przypadku czerwonej papryki Składniki : 3 kg czerwonej grubościennej słodkiej papryki typu block 1 łyżka oleju na słoik 2 łyżki soli 1/2 łyżeczki gorczycy białej na słoik 1/2 łyżeczka pieprzu ziarnistego na słoik zalewa : 2,5 l wody 6 szklanek octu 6 szklanek cukru Paprykę przekrawamy , pozbawiamy nasion(...)godziny ,żeby zmiękła . Po tym czasie , zlewamy powstały sok do garnka , uzupełniamy go 2,5 l wody , dokładamy 6 szklanek cukru i octu i zagotowujemy . W międzyczasie do słoików wsypujemy gorczycę , pieprz i układamy w nich paprykę . Zalewamy gorąca zalewą i zakręcamy , odstawiając dnem do góry . Drugiego dnia , pasteryzujemy we wrzątku 15 minut , wyjmujemy i ponownie odstawiamy dnem do góry

Ogrodnik w podróży
Ogórki w sosie pomidorowym 320

mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną zalewę mieszamy  z ogórkami i cebulą. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 – 2,5 godziny. Po tym czasie ogórki przekładamy do czystych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy (słoiki ustawiamy w wyższym garnku na ściereczce, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, gotujemy ok. 20 minut od momentu wrzenia).  Z podanych składników wyszło(...)słoików

VioletoweKucharzenie
Kompot wiśniowy w słoikach 135

zimę. Tym razem pyszny kompocik wiśniowy. Wisienki z kompociku można wydrylować i wykorzystać do ciasta. składniki: 3 kg wiśni cukier,  dałam po 2 czubate łyżki na każdy słoik 0,5 l zimna woda filtrowana Wiśnie dokładnie opłukać i osuszyć. Następnie wisienki przełożyć do słoików, owoców nie ugniatać i nie wciskać na siłę. Ja użyłam słoiczków o pojemności(...)Owoców nakładamy tak do wysokości szyjki z gwintem. Potem wiśnie zalać przefiltrowaną zimną, tylko tyle aby przykryła wiśnie. Do każdego słoiczka wsypać po 2 czubate łyżki cukru. Słoiki dobrze zakręcić. Przełożyć do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami i zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15-20 minut od zagotowania. Z tej ilości wiśni wyszło mi 9 słoiczków

Monia miesza i gotuje
Ogórki kiszone 170

Można je jeść samodzielnie lub używać jako składnik sałatek. Składniki: małe ogórki gruntowe czosnek gałązki kopru z nasiennymi koszyczkami korzeń chrzanu sól Wykonanie: Ogórki myjemy. Na dno litrowych słoików wkładamy: 2 gałązki kopru, 2 przekrojone ząbki czosnku, kawałek obranego i przekrojonego korzenia chrzanu. Następnie w słoikach układamy ciasno ogórki. Na górze słoików między ogórki wciskamy jeszcze dwie gałązki kopru, kolejne(...)przekrojone ząbki czosnku i kawałki korzenia chrzanu. Całość zalewamy gorącą osoloną wodą: w litrze wody rozpuszczamy 1 czubatą łyżkę soli. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do chłodnego, ciemnego pomieszczenia. Jemy, kiedy tylko mamy na to ochotę. Zachęcam do zrobienia surówki z kiszonych ogórków. Przepis: Surówka z kiszonych ogórków Smacznego

Smak mojego domu
Na zimę. Domowy kompot z renklod i mirabelek 119

chce. My w celu orzeźwienia raczymy się przede wszystkim zwykłą wodą, ale robię też różnego rodzaju lemoniady a czasami gotuję owocowe kompoty. Mając nadmiar świeżych owoców postanowiłam zrobić kilka słoików kompotu na zimę. Mało kto chyba dzisiaj je robi bo wygodniej ugotować choćby jabłkowy ze świeżych jabłek dostępnych cały rok albo z mrożonych owoców. Ja nie mam jednak miejsca żeby(...)zamrozić większą ilość takich owoców jakie bym chciała a słoiki stały puste no to zapakowałam w nie śliwki i już. Zrobienie kompotu to łatwizna, sami zobaczcie! Kompoty robiła moja Babcia. Pamiętam rzędy dużych słoików stojące na półkach w piwnicy. Był obowiązkowo kompot z gruszek, śliwkowy z renklod, wiśniowy... Żaden rodzinny obiad nie mógł się bez nich obejść. Jeśli chcecie wiedzieć

Smaczna Pyza
Krupnik szlachecki - staropolska nalewka miodowo-korzenna 162

gotujemy około 2 minuty. Wyłączamy ogień i czekamy aż mieszanina ostygnie. Nie musi być zupełnie zimna. Po prostu żeby nie była bardzo gorąca. Dolewamy spirytus, mieszamy i przelewamy do słoika, w którym wcześniej umieściliśmy suszoną skórkę z pomarańczy. Zakręcamy i odstawiamy na dobę.  Po dobie filtrujemy. Ja do tego celu używam filtrów do kawy. Nakładam taki filtr na słoik(...)papierowego ręcznika. Z racji sporej ilości miodu nalewka dość długo się filtruje, może to zająć nawet kilkanaście godzin. Dla przyspieszenia procesu można zastosować pewien myk: założyć filtry na kilka słoików i filtrować właśnie przez kilka filtrów na raz, na kilka słoików. Będzie znacznie szybciej. A potem połączyć całość. Nalewkę butelkujemy i odstawiamy na tydzień. Otrzymałem z tego około

Marder&Marder Manufacture
dżem wiśniowy z kardamonem 213

podaję dziś oraz nalewka i muffiny. Dodanie kardamonu do tego dżemu to był świetny pomysł! Ta przyprawa świetnie pasuje do wiśni. Spróbujcie :) DŻEM WIŚNIOWY Z KARDAMONEM przepis autorski // 5 słoików ~1,5kg wiśni (waga bez pestek) ~300-400g cukru ~czubata łyzeczka mielonego kardamonu (lub wiecej / mniej do smaku) Wiśnie wrzucamy do garnka, dodajemy połowę ilosci cukru i gotujemy(...)Następnie wyłaczamy dżem na ok. 1-2h. Po upływie tego czasu dodajemy pozostały cukier i gotujemy do zgęstnienia. Pod koniec gotowania doprawiamy kardamonem. W piekarniku wyparzamy słoiki (oraz nakrętki) i od razu napełniamy je gorącym dżemem uważając, aby nie pobrudzić rogów słoika (miejsca na zakrętkę), odwracamy słoiki do góry dnem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Smacznego! :) Przepis

chili & sugar
domowe ogórki kiszone na zimę 134

dowolna ilość) 2 ząbki czosnku korzeń chrzanu 2 baldachy kopru z nasionami kilka liści z czarnej porzeczki 1 łyżka soli na litr wody wykonanie: Ogórki dokładnie myjemy. Do wyparzonych słoików o pojemności 900 ml wkładamy po 2 ząbki czosnku (przekrojonego na pół), cząstki chrzanu ok. 3 cm długości (pokrojone w słupki), 2 łodygi baldachu kopru, liście z czarnej porzeczki oraz(...)gorczycę. Ogórki układamy pionowo, bardzo ściśle w słoikach, stroną którą był połączony z łodygą w dół, mamy wtedy gwarancję, że gorycz z końcówki ogórka nie przejdzie wyżej. Wlewamy wodę z rozpuszczoną solą tak, aby woda przykryła całkowicie ogórki. Dokładnie wycieramy z zewnątrz słoik jednorazowym ręcznikiem papierowym, zakręcamy zakrętką. Odstawiamy i po kilku dniach wynosimy słoiki do zimnej spiżarni

Domowy Smak Jedzenia
Murzynek w słoiku 203

Dalszy ciąg moich zmagań z wypiekami w słoiczkach ( kliknij tutaj , aby sprawdzić przepis na sernik w słoiku), tym razem postawiłam na ciasto czekoladowe - murzynek, który jest pyszny, cudownie czekoladowy i wilgotny, mówię Wam dosłownie rozpływa się w ustach. Podany z moim niedawnym odkryciem, czyli ubitym mleczkiem kokosowym. Całość tworzy genialną kompozycję. W końcu w domu. Połowa wakacji minęła(...)się do roboty. Dzisiaj na blogu pojawi się jeszcze recenzja. Mój piekarnik jak zwykle piecze na dwie części > . < Tęsknię za piekarnikiem prababci xD Murzynek - ciasto czekoladowe w słoiku podany z ubitym mleczkiem kokosowym przepis własny / 1 porcja - słoik 250 ml /  składniki: 35 g mąki pszennej lub innej, czyli ok. 3 lekko czubatych łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku

tost z dżemem
Botwinka na zimę w słoiku 252

Zatrzymać lato w słoiku zimą... Na jeden słoik litrowy - 2 pęczki botwinki - ,7 l wody - płaska łyżka soli kamiennej - 2 łyżki octu jabłkowego Wstaw wodę z solą i octem.  Botwinkę dokładnie omyj, jak masz malutkie buraczki to też je możesz wykorzystać. Do wrzącej wody dodaj pokrojoną w niewielkie kawałki botwinkę. Gotuj 7-8 minut. Wyparz słoik z pokrywką. Włóż(...)niego gorącą botwinkę, wciśnij wszystkie liście, dopełnij wodą, zakręć słoik i odwróć do do góry nogami. Pozostaw do wystygnięcia.Ot cała filozofia . CMOK

Pasje Jolki
Kompot z moreli na zimę 176

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 4 słoiki 1 litrowe: 3 – 3,5 kg moreli 2 l   + 1 szklanka wody 4 łyżki cukru brązowego lub białego   Morele umyć, przekroić na pół, pestki usunąć. Do przygotowanych słoików(...)przełożyć oczyszczone morele.  Wodę i cukier zagotować. Gorącym syropem zalać słoiki. W dużym garnku z dnem wyścielanym ściereczką zagotować wodę, ustawiać słoiki tak, aby woda sięgała do ¾ wysokości i gotować na małym ogniu 15 – 20 minut. Po zakończonej pasteryzacji wyjąć z garnka i przestudzić. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Dżem malinowo-melonowy z miętą 153

dżemu (będzie rzadki, ale po pasteryzacji i stygnięciu zgęstnieje) wrzucić drobną posiekaną miętę i skórkę z limonki. Wymieszać, zostawić pod przykryciem przez 3 minuty. 4. Całość przelać do wyparzonych słoików*, zakręcić i poddać pasteryzacji**. * Wyparzanie słoików - Słoiki i nakrętki umyć pod gorącą wodą, włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 10 minut. ** Pasteryzacja - napełnione słoiki włożyć do piekarnika nagrzanego

Moja Galeria Smaku
Sernik w słoiku 154

razem nie jest gotowany, a pieczony. Pyszny, kremowy, jeden z najlepszych, jakie jadłam.  Muszę chyba zmienić tytuł bloga na coś z sernikiem ;D Śniadaniowy waniliowy serniczek pieczony w słoiku (zjedzony na zimno) podany z jogurtem greckim i malinami Przepis:    na podstawie przepisu  Marthy Stewart / 1 porcja - mały słoik - ok. 3/4 słoika 250 ml bez dodatków / składniki(...)piekarniku około 25-35 minut. Serniczek pozostaw w piekarniku do ostygnięcia, przełóż do lodówki na kilka godzin, tak aby się schodził, a najlepiej na całą noc. Gotowy sernik w słoiku podawaj np. z świeżymi owocami, dżemem lub frużeliną i pokruszonymi ciasteczkami, kruszonką czy granolą. *jak Philadelphia - użyłam serka Milandia, który kupiłam w Biedronce ** swój sernik piekłam w piekarniku gazowym

tost z dżemem