przyprawą do grilla są pyszne ! Składniki: 4 kg ogórków gruntowych 9 szklanek wody ½ kg cebuli 1 szklanka soli 1 opakowanie przyprawy do grilla Gorczyca (po kilka ziaren do słoika) Ziele angielskie (po kilka ziaren do słoika) Listek laurowy (po jednym do słoika) Składniki na zalewę: 6 szklanek wody 3 szklanki cukru 2 szklanki octu Wykonanie: Ogórki starannie umyć i pokroić(...)plastry razem z cebulą. Posolić, wlać wodę, wymieszać i odstawić na parę godzin. Następnie dokładnie osączyć z wody, przełożyć do wyparzonych słoików wraz z gorczycą , zielem angielskim i listkiem laurowym. Z podanych składników zagotować zalewę, zalać ogórki, wsypać po łyżeczce przyprawy do grilla. Pasteryzować przez 10 minut
Tradycyjna Kuchniabardziej wycieczki na łono przyrody. Kto wie jak zakończy się ta przygoda w plenerze? A co w koszyku? Mogą się tam znaleźć owoce, bagietka, domowe ciasto, sałatki zamknięte w słoiku, pasty do chleba typu hummus, koktajle owocowe, pralinki w czekoladzie, sery pleśniowe…Jedzenie powinno być lekkie, sezonowe, niezbyt ostre. Na pikniku najlepiej się sprawdza jedzenie, które można jeść palcami(...)dwoje na pewno będziecie miło wspominać. Przed Wami ciepłe miesiące, a więc i więcej okazji do wypadów za miasto i urządzania sobie spontanicznych pikników Sałatka nicejska zamknięta w słoiku Składniki: 3 ugotowane ziemniaki 200 g ugotowanej, ciętej fasolki szparagowej 100 g wędzonego łososia albo tuńczyka z puszki 2 garści roszponki 2 ugotowane jajka kilka czarnych oliwek ulubiony dressing do sałatki
Bon Appetit Małgorzatykostki drożdży ( 200 g) ok. 1/3 szkl ciepłej przegotowanej wody 5 g syropu z agawy/melasy/cukru 15 g cukru Potrzebny będzie także litrowy słoik, papier do pieczenia, gumka recepturka, wykałaczka oraz duża forma do pieczenia. Przygotowanie: Drożdże ogrzać do temperatury pokojowej i rozkruszyć Do słoika wrzucić drożdże, dodać 5g wybranego słodu i dolać(...)wodę. Dokładnie wymieszać. Wierzch słoika przykryć papierem do pieczenia i założyć gumkę recepturkę. Poprzekłuwać papier wykałaczką. Słoik postawić w ciepłym miejscu, np. przy kuchence z zapalonym palnikiem lub kaloryferze. W ciągu godziny dodać 3 razy po 5 g cukru (najlepiej co 15 minut). Pomieszać drewnianą łyżką) Następnie odstawić na godzinę. Formę do pieczenia wyłożyć papierem
wegujemypatelni dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól, cukier , koncentrat pomidorowy, oraz sok z cytryny i dusimy dalsze 2-4 minuty. Ciepły sos układamy na dnie słoika, dodajemy umyte i oczyszczone wątróbki, na wierzch znów układamy sos ( w takich proporcjach by sos stanowił około połowy zawartości słoika). Zakręcamy słoiki i je pasteryzujemy ( w garnku lub piekarniku) przez(...)minut w temperaturze 80-90 stopni. Następnie słoiki odstawiamy na dzień i gotowe Wątróbki podajemy z ulubionym pieczywem, posypując je posiekaną natką pietruszki, Tak przygotowane wątróbki możemy przechowywać przez kilka miesięcy
Miód i pieprzrodzimych bakterii. My wykorzystamy to do zrobienia własnego startera. Ja wykorzystałem ziarna jęczmienia, które akurat miałem w domu. Zboże przepłucz dokładnie na sitku, pod bieżącą wodą. Przełóż do słoika i zalej wodą, tak aby całe było przykryte. Nakryj słoik kawałkiem gazy lub szmatki, zabezpiecz gumką recepturką i zostaw na 6-8 godzin w ciemnym i ciepłym miejscu(...)napęcznienia. Po tym czasie odcedź ziarno na sitku i przepłucz wodą. Słoik z wilgotnym ziarnem (na tym etapie ziarno nie może być zalane wodą, ma być dobrze odcedzone) zostawiamy na 2-3 dni w ciepłym i ciemnym miejscu (np. szafce). W ciągu tych 2-3 dni ziarno płuczemy dwa razy dziennie. Po tym czasie ziarno powinno wykiełkować Kiedy ziarno
Przepisy na domowy ser i chlebpasta jest kwaskowa i dość… hmm… mocna w smaku, a grissini delikatne i bez wyrazistego, przewodniego aromatu. Oj, jak ja uwielbiam oliwki! Mógłbym je jeść prosto ze słoika. Jak można ich nie lubić?! Takie małe i niepozorne, a potrafią się wtrynić niemalże wszędzie. Na słodko co prawda nie widziałem, ale w daniach wytrawnych, praktycznie w każdym, można(...)mógł zrozumieć, że przecież to co nowe, to strasznie mu smakuje. Ciągle brałoby się za sprawdzone rzeczy, a tu tyle świata do odkrycia Składniki: Oliwki czarne – 1 słoik Oliwki zielone – 1 słoik Oliwki kalamata – 1 słoik Czosnek – 2 ząbki Oliwa z oliwek – 3 łyżki Ocet balsamiczny – 1-2 łyżki Wykonanie: Wszystkie składniki umieść
Blendmanciast, nadzienie do babeczek, rogalików, smarowidło do porannego tosta, na kanapkę, na sos do lodów, owoców, lepiszcze do podwójnych bez, dodatek do jogurtu czy smoothie. Niektórzy wyjadają łyżeczką ze słoików Nutellę. Ja wyjadam lemon curda – i nie mam litości. Za jednym posiedzeniem zjem sama połowę słoika. Chyba, że ktoś mnie powstrzyma. Siłą. Im bardziej żółte, dojrzałe cytryny – tym bardziej soczyste(...)Gotujemy krem, stale mieszając, około 2-3 minuty od czasu zagotowania. Wrzucamy pokrojone na drobne fragmenty masło i dokładnie łączymy je z kremem. Ściągamy z ognia, przelewamy do słoika. Dajemy kremowi całkowicie ostygnąć i dopiero wtedy słoik zamykamy. W lodówce lemon curd spokojnie może stać 2 tygodnie. U mnie nie stoi spokojnie bo zjadam go w maksymalnie 3 dni, bijąc
Karo in the Kitchenprosta nalewka, niewymagająca dużo pracy, ciężko o coś prostszego. A jej smak jest odwrotnie proporcjonalny do nakładu włożonej pracy. Łatwo się robi i doskonale smakuje. Dysponujemy jedynie 3 litrowymi słoikami i staraliśmy się tak dobrać proporcje żeby taki 3 litrowy słoik wystarczył. Niestety źle coś policzyliśmy i wyszło nieznacznie powyżej 3 litrów. Rozlaliśmy więc do dojrzewania na 2 słoiki. Zatem(...)litra (około 1 kg) miodu 4 ziarna kardamonu Wyciskamy sok z cytryn i razem z pozostałymi składnikami wlewamy do słoja. Zakręcamy i odstawiamy na 2 miesiące. Mieszamy słoikiem co drugi dzień. Po tym czasie nalewkę filtrujemy, butelkujemy i zostawiamy na pół roku. Prawda, że proste? Smacznego
Marder&Marder Manufacturewedług mojego przepisu. Będziemy potrzebować: 1 szklanka mąki żytniej (około 150 g) 3 szklanki przegotowanej letniej wody (750 ml) 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego słoik ściereczka lub ręcznik papierowy Link do filmu z przygotowania: Zakwas na żurek Przygotowanie: Czosnek kroję na mniejsze kawałki i daję do słoika, dodaję ziele angielskie, listki laurowe. Wsypuję mąkę, wlewam(...)wodę i całość dokładnie mieszam łyżką tak żeby nie było grudek mąki (słoik możemy również zakręcić wieczkiem i potrząsając wymieszać składniki). Słoik nakrywam ściereczką (lub papierowym ręcznikiem) i obwiązuję sznureczkiem lub gumką recepturką. Tak przygotowany zakwas odstawiam w ciepłe miejsce na około 5 dni, po tym czasie można zakwas użyć do ugotowania żurku lub białego barszczu. Życzę pysznego żurku
Uwaga Babcia GotujeGulasz wieprzowy Na 8 porcji: 1,2 kg mięsa wieprzowego 3 małe cebule 4 łyżki oleju roślinnego 1 słoik warzyw (ok 300g) 1 słoik sosu do spaghetti (ok 300g) 1 garść posiekanej zielonej części pora 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 kostki rosołowej lub 1 szklanka bulionu sól pieprz rozmaryn 2-3 łyżki mąki Mięso myjemy i oczyszczamy z tłuszczu(...)powinno byś obsmażone z każdej strony, do rondelka wrzucamy cebulę- szklimy. Cebulę w rondelki zalewamy bulionem, chwilę mieszamy i dodajemy do garnka z obsmażonym mięsem. Następnie dodajemy warzywa ze słoika i zmiksowany sos do spaghetti (wcześniej usuwamy listek laurowy). Wszystko dokładnie mieszamy. Dorzucamy posiekanego wcześniej pora. Gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę, doprawiając do smaku solą, pieprzem
peggiwkuchniSałatka z papryki i cukinii Na 2 słoiki 800ml: 0,5 kg czerwonej papryki 0,5 kg cukinii 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 100 ml oleju roślinnego 3 goździki 1 łyżka soli 2 łyżki cukru białego świeżo mielony pieprz Warzywa myjemy i osuszamy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i wraz z cukinią kroimy w nieduże słupki Cebulę obieramy(...)paprykę i dusimy razem około 5 minut. Następnie dorzucamy cukinię i dusimy kolejne 10 minut. Warzywa doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, cukrem i pieprzem - mieszamy. Przekładamy do umytych słoików, zakręcamy i gotujemy w garnku wypełnionym wodą do 3/4 wysokości słoika przez około 25 minut. Studzimy słoiki odwrócone dnem do góry. SMACZNEGO
peggiwkuchninajpiękniej! Ja wybrałam moje ulubione fioletowe oliwki Kalamata pochodzące z Grecji oraz włoskie zielone. Gdy macie już wybrane oliwki oraz dodatki, wystarczy podgrzać je w garnuszku i umieścić w słoiku. Zapach roznoszący się wtedy w kuchni jest przepiękny! Oliwki dobre będą już następnego dnia, ale oczywiście im dłużej będą się marynować, tym smak przypraw będzie bardziej wyczuwalny. A Wy robiliście(...)kiedyś marynowane oliwki? Macie na nie jakieś swoje patenty? Domowe oliwki marynowane Z podanych składników wychodzą 2 słoiki. Możecie zrobić z połowy porcji. Składniki: 450-500 ml oliwy 3 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na plasterki 2 suszone papryczki peperoncino, rozgniecione lub 2 łyżeczki suszonych płatków chilli 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (jeżeli nie macie, pomińcie) pęczek świeżej natki pietruszki
Chilli Czosnek i OliwaSzarlotka to moje trzecie w kolejności ulubione ciasto zaraz po serniku i cieście czekoladowym (brownie). Możemy ją bardzo szybko i łatwo przygotować jeśli skorzystamy z gotowych jabłek w słoiku. Oczywiście możemy zrobić ze świeżych jabłek, ale musimy je obrać, pokroić i dusić do uzyskania musu. Gdy zależy nam na czasie skorzystajmy z gotowych jabłek w słoiku. Zachęcam do wykonania tego(...)jakie lubimy: pszenna, żytnia, razowa, orkiszowa) 3/4 szklanki cukru pudru łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka masła (można 1/2 kostki masła + 1/2 kostki margaryny) 4 jajka słoik jabłek na szarlotkę dżem z całymi wiśniami (lub wiśnie w syropie) Szarlotka na kruchym cieście Wykonanie: Z białek ubijamy pianę z dodatkiem odrobiny cukru pudru. Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy
Pyza i SurówkaPrzepyszna domowa mielonka ze słoika - moje wspomnienie z dzieciństwa. Ze aromatycznym smalczykiem na górze i galaretką, w której można moczyć chleb i wyjadać prosto ze słoika. No i przede wszystkim bez chemicznych dodatków, których jest mnóstwo w kupnych mielonkach. Znakomita na śniadanie lub kolację. Serdecznie zapraszam do przyrządzania takich domowych mielonek, bo są tak smaczne, że trudno się od nich(...)chcemy mieć większe kawałki mięsa w mielonce to mielimy na najgrubszych oczkach). Dodać przyprawy i mieszać dokładnie dolewając po trochu zimnej wody. Doprawione i wymieszane mięso włożyć do wyparzonych słoików dokładnie uciskając. Nie nakładać do samego końca. Tak przygotowane słoiki pasteryzować przez godzinę w garnku z wodą. Następnie pozostawić do wystudzenia najlepiej na noc w lodówce. *jeśli chcemy dłużej przechować
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSkładniki: 100 g wiórków kokosowych 100 m wódki 150 g mleczka kokosowego 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 150 ml mleka skondensowanego słodzonego Wykonanie: Wiórki wsypujemy do litrowego słoika, dodajemy mleczko kokosowe, mleko niesłodzone i wódkę. Dokładnie mieszamy, zakręcamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 7 dni. Raz na jakiś czas potrząsamy słoikiem. Po tygodniu zawartość słoika wylewamy(...)gęste sitko i dokładnie odciskamy wiórki. Wiórki przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Do otrzymanego mlecznego płynu dodajemy słodzone mleko, dokładnie mieszamy i pyszny likier kokosowy gotowy
Kulinarne przygody Gatity