Ogórki smakują całą zimę jak małosolne,są chrupiące i nie są bardzo kwaśne. Składniki: 1-1,5 kilograma ogórków Zalewa: 1 litr wody 1 łyżka soli kamiennej Dodatkowo na każdy słoik: Czosnek - ząbek Chrzan -2 cm. Koper - baldachim Gorczyca - 1,2 łyżeczki Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie myjemy. Do każdego słoika wkładamy czosnek, chrzan, koper i gorczycę. Ogórki układamy dość ścisło w słoikach. W gorącej wodzie rozpuszczamy sól. Gorącą zalewą zalewamy ogórki poukładane w słoikach, zakręcamy i ustawiamy do gór... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...