słoik - 12348 przepisów (strona:83/824)

kiszone pomidorki 93

gustu.  Składniki:  pomidorki koktajlowe lub zwykłe mniejsze korzeń chrzanu kwiaty kopru czosnek gorczyca ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty 1 łyżka soli na 1/2 litra wody Pomidorki umyć. Słoiki i pokrywki wymyć, ustawić na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na około kwadrans aż będą suche. Kiedy słoiki wystygną ułożyć na dnie czosnek, koper i starty(...)grubych oczkach chrzan. Pomidorki ucisnąć w słoiku w miarę ciasno ale tak, żeby się nie zgniotły. Wodę i sól zagotować z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem. Gorącą zalewą zalać pomidorki i od razu zakręcić słoiki. Teoretycznie wystarczy odwrócić je do góry dnem a po kilki dniach wynieść do piwnicy. Ja jednak dla pewności jeszcze pasteryzuję je około kwadransa

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Marynowane grzybki leśne 83

wodę. Grzyby dokładnie czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki, szybko płukamy pod bieżącą wodą, od razu wrzucamy na wrzątek i gotujemy minutę. Po tym czasie odcedzamy i wkładamy do umytych słoików. Zalewamy zalewą i do każdego słoika wkładamy plasterek cebuli. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10-20 minut w zależności od wielkości słoików. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Grzybek Tybetański - kefirowy 164

Który produkuje pyszny kefir, delikatniejszy niż zwykłe zsiadłe mleko i zdrowszy. By zacząć hodowlę potrzebne będą nam starter ziaren grzybka tybetańskiego szklanka mleka najlepsze niepasteryzowane lub nisko pasteryzowane szklany słoik  serwetka papierowa i gumka plastikowe sitko  drewniana lub plastikowa łyżka. ZASADY HODOWLI  żródło Grzybka przepłucz zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem(...)woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta. Zalej w słoiku lub naczyniu szklanym dwie łyżeczki przepłukanego grzybka szklanką nieprzegotowanego mleka (jeśli jest go więcej, to proporcjonalnie dolać więcej mleka). Słoik lub naczynie przykrywamy gazą lub filtrem (np. takim do parzenia kawy), by zapewnić dostęp powietrza, ale zabezpieczyć przed zabrudzeniami. Odstaw naczynie na 24 godziny w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach przemieszaj

Gotowanie jest łatwe
Papryka w ketchupie 202

zagotować. Do gotującej się zalewy dodać pokrojone papryki i cebule. Gotować na średnim ogniu, przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Tak przygotowaną paprykę wraz z zalewą przełożyć do słoików. Słoik pasteryzować przez około 5 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około sześć 1 - litrowych słoików. Do papryki można dodać, dla pikantności, ostre papryczki np. chili(...)każdego słoika). Aby papryka wyszła dobra, należy użyć ketchupu pikantnego bardzo dobrej jakości np. Hellmansa, Heinza, Kotlin czy Pudliszki. Jeśli papryka ma być delikatna w smaku, należy dodać łagodnego ketchupu. Jest to doskonała alternatywa dla papryki konserwowej. Papryka w ketchupie idelanie nadaje się do mięs z grilla. Paprykę można także jeść podgrzaną, np. z dodatkiem ananasa, jako sos np. słodko

Gospodyni Miejska
Sałatka z białej kapusty wersja z czosnkiem 308

soku. Sok wylać.  Do odciśniętej kapusty dodać przygotowane warzywa i wymieszać. Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa i wymieszać, odstawić aż wystygnie. Następnie sałatkę przełożyć do słoików. Warzywa dobrze ugnieść w słoikach.  Zalać pozostałą w misce zalewą. Słoiki zakręcić. Przełożyć do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować 20 minut od zagotowania

Monia miesza i gotuje
Grzyby marynowane w occie jabłkowym z cebulą 158

roku to moje pierwsze marynowane grzyby.  Albo sucho, albo  za gorąco, a teraz powoli zaczynają się przymrozki przy gruncie i grzyby ani myślą wychodzić. Zrobiłam zaledwie 4 słoiki, ale sporo też wysuszyłam więc na wigilijną zupę zapas jest!. W mojej marynacie mix leśnych grzybów czyli; borowik, kozak, podgrzybek. Składniki na ok. 6 słoików po 180 ml; grzyby leśne(...)osolonej wodzie przez ok. 20 minut, odcedzić na sicie.  2. Zagotuj składniki zalewy, pod koniec wrzucić cebulę pokrojoną w plastry i razem zagotować. 3. Przestudzone grzyby przełóż do słoików, u góry lub na dole ułóż pokrojona w pióra cebulę. Do każdego słoika włóż liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, pieprzu. Zalać zalewą, zakręcić nowymi zakrętkami i pasteryzować 15 minut

Apetyczna babeczka
Buraczki na zimę. 154

barszczu (nadają mu naprawdę zmysłowego, apetycznego koloru- zarówno buraczki jak i zalewa), ze startych można przygotować pyszną surówkę, choć u nas najczęściej i tak wyjadane są bezpośrednio ze słoika :) Mniejsze sztuki robię w całości (podaję je jako samodzielna zakąska) i te najczęściej schowane są głębiej, bo jak wiadomo co z oczu to z serca (dzięki temu mają szansę dotrwać(...)cebulą ;) Polecam!!! Składniki na buraczki na zimę: Ugotowane w skórkach buraki (małe). ZALEWA: 1 litr wody 125 ml octu 10% 100 g cukru 1 łyżka soli DO KAŻDEGO SŁOIKA WKŁADAMY: 1 ząbek czosnku lub plaster cebuli 1 listek laurowy 5 ziaren pieprzu      Buraczki obieramy, mniejsze zostawiamy w całości, większe kroimy na pół. Zalewę zagotowujemy. Do słoiczka

Rozpustne gotowanie
Dorota, Karol i goście: Anna Mucha – owoce, konfitury, dżemy (odc. 5) 159

talentu mistrzów kuchni. Po dobrym obiedzie nie umie sobie odmówić deseru, a nawet deserów… Anna Mucha, goszcząc w programie, udowodniła, że robienie konfitur może być… sexy, a słoiki już dawno przestały być passé! Domowe powidła, dżemy i marmolady to uniwersalna forma upominku, którą doceni nawet najbardziej wymagający smakosz. Przyrządzone przez gwiazdę „Gruszki Muszki” kuszą zapachem cynamonu, dżem z włoskich(...)uzyskamy pożądaną konsystencję, dodajemy cukier – ilość zależy od własnych preferencji. Dla podkreślenia smaku możemy dodać odrobinę cynamonu. Smażymy jeszcze chwilę. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Świetnie smakuje na kanapkach, w naleśnikach i ciastach! Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-dzem-z-wloskich-sliwek   Anna Mucha: Dżem gruszkowo-cynamonowy Czas przygotowania: 2h Pozom trudności: łatwe

WojnaNaSmaki.pl
Marynowane Maślaki 122

łyżka soli Przygotowanie: Maślaki czyścimy - to najbardziej pracochłonna czynność w tym przepisie :), płuczemy pod bieżącą wodą. Najlepiej wybrać niezbyt duże grzybki, takie które z łatwością przejdą nam przez otwór słoika. Możemy także zamarynować większe grzyby - po przekrojeniu ich na drobniejsze kawałki. Maślaki wrzucamy na gotującą się, posoloną wodę i gotujemy je przez około 10 minut. Przygotowujemy zalewę z 3 szklanek(...)wody, szklanki octu i 6 łyżek cukru. Zagotowujemy Na dno słoików wsadzamy po plastrze cebuli, parę ziaren gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego i po liściu laurowym. Grzyby odcedzamy z wody i przekładamy do słoików. Grzybki zalewamy gorącą zalewą, słoiki zakręcamy i stawiamy do góry dnem aż do ostygnięcia. Smacznego

Taste Therapy
Chutney z gruszkami 110

Wiosną tego roku wyremontowaliśmy mały stryszek. Miały tam stanąć słoiki z domowymi przetworami. Zaczęłam od jakiegoś czasu magazynować różne słoiki z dobrymi zakrętkami, zamiast jak zwykle oddawać je teściowej. Miałam wielkie plany zakupu większej ilości truskawek, jagód, śliwek i ogórków. A z nich zrobienie najprawdziwszych domowych zapasów na zimę. I co? I nic mi z tego nie wyszło(...)przykrywką.  Dusimy ok. 60 minut na bardzo małym ogniu, tak aby chutney tylko lekko "pyrkał". Od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką.  Gorący chutney przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i odstawiam odwracając słoiki do góry dnem do wystygnięcia.  Smacznego

bistro mama
BURACZKI TARTE, DO SŁOIKÓW, NA ZIMĘ 199

tarce o grubych oczkach. Do startych buraków dodaję przyprawy i odstawiam na jakiś czas, by smaki się przegryzły, następnie jeszcze raz próbuję i dopiero pakuję do przygotowanych wcześniej słoików. Słoiki zakręcam, wstawiam do dużego garnka, zalewam wodą do ok.1/2-2/3 wysokości słoików i doprowadzam do wrzenia. Gotuję pod przykryciem na średnim palniku ok.20 minut. Następnie słoiki wystawiam i odstawiam do wystudzenia

Smaczne Zdrowe
DOMOWY SOK MALINOWY, BEZ DODATKU CUKRU 254

palnik i doprowadzamy do wrzenia. Gorący rozlewamy do przygotowanych wcześniej słoiczków (butelek), od razu zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Gdy mamy chłodne miejsce, takie dobrze zamknięte słoiki (z wklęsłymi nakrętkami) możemy (osobiście nie testowałam) odstawić bez pasteryzacji. Ja jednak nie ryzykowałam. Swoje słoiki wstawiłam do dużego garnka, wlałam do niego wodę do ok.1/2-2/3 wysokości słoików  i doprowadziłam całość(...)wrzenia. Gotowałam ok.20 minut. pod przykryciem. Po tym czasie słoiki wyjęłam i pozostawiłam do wystudzenia, a następnie odstawiłam do spiżarni. Mój soczek oczywiście już po degustacji - wyszedł przepyszny, bardzo aromatyczny, wprost cudny w smaku. Będzie jak znalazł na jesienno-zimowe przeziębienia. Słodkich pestek żal mi było wyrzucić, więc zapakowałam je do mniejszych słoiczków i również spasteryzowałam. Soczek będzie dla dzieci

Smaczne Zdrowe
OGÓRKI KONSEROWE - KORNISZONY 109

też można wykorzystać właśnie do wspomnianych sałatek. Serdecznie polecam. Składniki zalewy:   4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soli   Dodatkowo do każdego słoika: 2 ząbki czosnku korona kopru kawałek korzenia chrzanu 2 -3 ziela angielskie 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki gorczycę Ogórki dokładnie umyć,zalać zimną wodą by się pomoczyły ok 2godz.Naszykowa(...)czyste słoiki,na dno każdego wsypać po 1/2 łyżeczki gorczycy i resztę wymienionych składników.Napełnić ogórkami,dosyć ściśle i zalać zagotowaną zalewą. Tak przygotowane słoiki wstawić do dużego garnka obłożonego ściereczką i napełnić ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować ok 3-5 min od zagotowania wody.Po tym czasie wyjąć je z wody,sprawdzić czy zakrętki są dobrze dokręcone

Niespełnione zdolności kulinarne
marynowane parówki 315

dziś na zaostrzenie apetytu, coś co jest doskonałe do piwa - utopence. w zasadzie każda nasza wyprawa za południową granicę kończy się przywiezieniem tamtejszych przysmaków, wśród których nie może zabraknąć słoika tych marynowanych grubych parówek*. ostatnio jednak postanowiłam zaryzykować i kupić same parówki, które różnią się i konsystencją i smakiem od polskich, i samodzielnie przygotować tę prostą przystawkę. utopence - marynowane parówki(...)parówek, 2 duże cebule, 3 ząbki czosnku, 1 ostra papryka (opcjonalnie), 2 litrowy słoik marynata: 1,5 szkl. octu spirytusowego, 3,5 szkl. wody, 1 łyżeczka soli, po 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, łyżeczka gorczycy, 2 listki laurowe, 1 łyżka curry w proszku (opcjonalnie) wymieszaj składniki marynaty, ewentualnie dopraw wg uznania, zagotuj. cebulę i czosnek pokrój w plasterki. parówki

Eksperyment sobotni
Buraczki w zalewie octowej - babciny przepis 158

buraczki najlepiej małe (ok 3/4 tradycyjnego wiaderka) zalewa     1 szklanka octu  1 1/2 szklanki cukru  1 litr wody  2 cebule średnie  do słoika   kilka ziaren pieprzu  kilka ziaren ziela angielskiego  listek laurowy  łyżeczkę kminku    SPOSÓB WYKONANIA : Buraczki myjemy, odcinamy końcówki, liście. Gotujemy do miękkości, po wystudzeniu(...)obieramy ze skórki. Większe buraczki kroimy na mniejsze części. Zagotujemy naszą zalewę, cebule kroimy na pół i wszytko chwilę zagotujemy. Obrane buraczki układamy do wymytych, wyparzonych słoików. Do każdego słoika wrzucamy po kilka ziaren pieprzu, ziela, listek laurowy oraz łyżkę kminku. Zalewamy zalewą. Podgotowaną cebulę z zalewy kroimy na szersze paski i po kawałeczku dodajemy do każdego słoika. Zakręcamy

Basia w kuchni