temperatury 40 - 46 st C. Zajęło to u mnie ok 20 minut. Do przestudzonego mleka dodać jogurt i starannie wymieszać. Przelać mleko do małych słoiczków lub do 1l słoika, wcześniej dobrze umytego gorącą wodą. Zakręcić. Podczas rozwoju bakterii staramy się utrzymać temperaturę mleka na poziomie ok 43 st.C. Najprościej wstawić jogurt na noc do piekarnika z włączoną żarówką. Jogurt przechowywać(...)godzin. Im dłużej będzie w cieple, tym będzie bardziej gęsty i kwaśny. Po tym czasie wkładamy jogurt do lodówki. inne metody utrzymania ciepła ( nie sprawdzone przeze mnie) - słoik z jogurtem włożyć do torby termicznej razem z kilkoma słoikami wypełnionymi ciepłą wodą - jogurt wlać do termosu - słoik z jogurtem owinąć kocem Smacznego! Uwagi: Od czasu napisania tego postu, robiłam jogurt
Stare GaryPrzetestowaliśmy też w tym roku mój autorski przepis na Śledzie w cytrusowej marynacie. A tym razem postanowiłam wykorzystać marynowane w tym roku kolorowe papryki z rozmarynem i zalewę ze słoika, oraz pyszne delikatne ogórki konserwowe, to połączenie posiekanych warzyw doskonale komponuje się ze śledziami. Wigilijne Śledzie z marynowanymi warzywami. Polecam! SKŁADNIKI: 6 szt. matiasów, marynata z olejem z papryki(...)Śledzie kroimy w kostkę i doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy mieszankę z marynowanych warzyw, ogórki konserwowe, oraz kolorową paprykę marynowaną kroimy w kostkę, Śledzie i warzywa: paprykę i ogórki układamy w słoikach warstwami, ostatnia warstwą ma być mieszanka warzywna. Kiedy słoik będzie prawie pełny, zalewamy zawartość zalewą octowo-oliwną z papryki. Słoiki zamykamy i odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień śledzie nadają
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsprzedazy,kazdy ma jakies tam E....,a dwa dzieki dodatkowi takiej skorki na pewno wyrosnie nieprzyjemny" kozuszek plesni" i tylko popsuje smak zakwasu. Skladniki na kiszenie zuru: 1 litrowy sloik 4 kopiaste lyzki pelnoziarnistej maki zyniej 600-700 ml przegotowanej,przestudzonej,ale lekko cieplej wody 1 lyzeczka zakwasu zytniego (soku z ogorkow lub kapusty-opcjonalnie) 2 zabki czosnku,obrane(...)zalac woda i wymieszac. Dodac przyprawy i zakwas zytni.Dodatek zakwasu przyspieszy fermentacje.Mozna dodac zamiennie 1 lyzke wody z ogorkow kiszonych lub kapusty-pod warunkiem,ze nie byly wczesniej pasteryzowane. Sloik zakrecic nakretka.Fermentacja mlekowa odbywa sie w warunkach beztlenowych,zatem zakrecony sloik jest gwarantem,ze nie wtargna zadne obce bakterie i nie utworzy sie na powierzchni nieapetyczny "kozuszek plesni". Sloik odstawiamy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!taki sposób na upieczenie babeczek jest mój bo akurat może ktoś już tę metodę stosował. Ja bynajmniej czegoś takiego nie spotkałam i wpadłam na pomysł aby babeczki upiec w słoikach. Ważne jest aby słoiki były proste, bo z takich zwężanych u góry lub w innych kształtach trudno byłoby je wyjąć. A z takich same wyskakują. 300 g mąki koszalińskiej(...)łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka ( rozmiar M ) 125 ml mleka 3,2 % 125 ml oleju rzepakowego 4 łyżki dżemu truskawkowego Dodatkowo : margaryna Kasia do wysmarowania słoików bułka tarta 4 słoiki o pojemności 300 ml ( mogą być 350 ml ) cukier puder Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwymieszać. Następnie można przełożyć do mniejszej miski, zakryć pokrywką i wstawić do lodówki na kilka godzin. Co jakiś czas przemieszać aby wszystko przegryzło się z powstałym sokiem. Wyparzone słoiki napełnić sałatką dolać do wysokości warzyw sok. Zakręcić słoiki zakrętkami i pasteryzować 15 minut. Po wystudzeniu słoiki wynieść w chłodne miejsce. ( mi wyszły 4 słoiki litrowe, ale można użyć mniejszych
Ewa w kuchniReszta rodziny zajadała z pieczonymi w piekarniku ziemniaczkami … ja zadowoliłam się makaronem pełnoziarnistym. Roladki robi się błyskawicznie … a do tego pięknie wyglądają. Jako farsz wykorzystałam Borówki w słoiku, które dostałam na spróbowanie od BDSklep oraz czerwoną cebulkę – połączenie na 5 z plusem! SKŁADNIKI: ( na 4 porcje ) - filet z indyka – ok. 600 g - borówki w słoiku(...)płaty. Rozbijamy ( przez folię ) na niezbyt grube kotlety , o prószamy solą i pieprzem. Cebulkę drobno siekamy , p odsmażamy na oleju. Po kilku minutach dodajemy ok. 150 g borówek ze słoika . Smażymy razem ok.5 minut na delikatnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 5 minut do przestudzenia. Przygotowanym farszem smarujemy rozbite mięso. Delikatnie zwijamy w roladki
Ostra na Słodkoogórka :) Kiedy dzisiaj kupowałam ogórki, to od razu przypomniały mi się te czasy :) Ogórki , gałązki kopru i liście chrzanu dokładnie umyłam. Czosnek obrałam, korzenie chrzanu oskrobałam i również opłukałam. Słoik i pokrywkę dokładnie wyparzyłam. Ogórki ciasno poukładałam w słoju, wrzuciłam ząbki czosnku, a na wierzch ułożyłam liście i korzenie chrzanu. Zagotowałam wodę z solą - na 1 litr wody daję(...)lekko czubatą łyżkę soli. Wodę odrobinę studzę prostym sposobem: daję jej 5 minut ;) i dopiero wtedy zalewam ogórki. Wody musi być tyle, żeby zakryć wszystko. Słoik zakręcam i odstawiam w ciepłe miejsce na kilka dni. Dobrze jest taki słoik postawić na talerzyku. Kiedy woda zacznie fermentować, może lekko "ulewać się" ze słoika. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaczyli ok. 3 razy w zimnej wodzie. Na szczęście opieńka te kąpiele wytrzymuje bez uszczerbku na wyglądzie i jakości. Zaczyna się prawdziwa zabawa. Przygotowujemy dużo słoików (wielkość według uznania) i przyprawy. - liść laurowy - ziele angielskie - gorczyca - pieprz czarny - czosnek Do każdego słoika wkładamy: 2 liście laurowe po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu szczyptę gorczycy(...)minut. Wtedy zbieramy je łyżką cedzakową do sitka, przelewamy wodą z kranu i wrzucamy do gotującej się obok zalewy. Gotujemy ok. 5 minut. Chochelką nakładamy do słoików i zakręcamy. Słoiki nie wymagają już pasteryzowania i gotowe są do odstawienia do spiżarni a wyglądają tak: Kiedy grzybów jest dużo należy dolewać wodę do gotowania i przyrządzać kolejne porcje
Maminek kulinarnygodziny. Wyjmujemy z solanki, płuczemy zimną wodą, odsączamy i kroimy w dość duże kawałki. Przyprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy mięsa. Układamy ściśle w słoikach do wysokości 3/4 i zakręcamy. Wstawiamy do garnka z wodą wypełnioną do wysokości 2/3 słoików i zagotowujemy. Kiedy woda zaczyna wrzeć zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy przez(...)godziny. Wyjmujemy z garnka, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia to znaczy do momentu, gdy w słoikach z rosołu powstanie galaretka. Słoiki można dość długo przechowywać w chłodnym miejscu. Mniam, mniam... Smacznego
Maminek kulinarnyszklanki octu -4 szklanki cukru -6 szklanek wody -szczypta ziaren gorczycy Zagotowujemy i studzimy. Seler kroimy w cienkie plastry. Paprykę w paski. Cebulę w piórka. Do słoików wrzucamy szczyptę gorczycy, po dwa plastry selera i po kilka pasków papryki i cebuli. W słoikach układamy ogórki wyjęte z solanki, uzupełniamy paprykę, selerem i cebulą a następnie zalewamy(...)pełna zalewą właściwą. Zakręcamy i wstawiamy do garnka z wodą, sięgającą do 3/4 wysokości słoików. Od momentu wrzenia wody w garnku, gotujemy 10 minut. Słoiki wyjmujemy i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyogórków -3-4 marchewki -3 cebule Zalewa: -9 szklanek wody -1,5 szklanki octu -3 łyżki soli -15 łyżek cukru -kilka ziaren ziela angielskiego Do słoików po: -ząbku czosnku -szczypcie ziaren gorczycy -kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu -listku laurowym Paprykę i ogórki kroimy w spore kawałki. Marchew w słupki(...)marchew i fasolkę. Gotujemy 5 minut. Do garnka z wrzącą zalewą wrzucamy cebulę. Do warzyw dodajemy pieczarki i gotujemy 7 minut. W tym czasie przygotowujemy słoiki. Do garnka z warzywami dorzucamy oczyszczoną brukselkę i gotujemy 3 minuty. Warzywa przekładamy łyżką cedzakową do garnka z zalewą, dorzucamy paprykę i ogórki, doprowadzamy do wrzenia
Maminek kulinarnyszklanek wody -1,5 szklanki octu -15 czubatych łyżek cukru -3 czubate łyżki soli -kilka listków laurowych, szczypta gorczycy, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego ( to samo do słoików ) oraz czosnek ( po ząbku do każdego słoika ) Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w grube ćwierćplasterki a paprykę w paski. Przygotowujemy też słoiki ( na podaną ilość produktów(...)marchewkę, po ok. 2 minutach dorzucamy grzyby i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Na końcu dorzucamy paprykę i doprowadzamy do wrzenia. Gotującą się sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyniewielkie strąki papryki. Składniki: -ok.10-15 małych papryk -1 kg małych ogórków -1/2 kg fasolki szparagowej -2 cebule -30 dkg małych pieczarek -2 marchewki Do słoików: -ząbki czosnku -ziarna ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy -liście laurowe Na zalewę: -2 l wody -4 szklanki cukru -2 szklanki octu -4 łyżki soli Z papryki wydrążamy(...)dzielimy na odpowiednie kawałki. Wkładamy do papryki. Na wierzch wkładamy plaster cebuli i zamykamy pieczarką. Warzywa, które nie zmieściły się do papryki kroimy. Będą uzupełnieniem słoików z papryką. Paprykę wkładamy do słoików, uzupełniamy warzywami i zalewamy wrzącą zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy 7-8 minut. Pozostałe warzywa również pakujemy do słoików, zalewamy tą sama zalewą
Maminek kulinarnymiejsca w zamrażarce - ten sposób jest dla Was. Owoce w cukrze Składniki: (ilość zależy od ilości użytych składników) owoce: wiśnie, porzeczki, jagody, maliny, jeżyny 2-3 łyżki cukru na słoik Owoce umyć, oczyścić, wiśnie wydrylować. Układać w słoikach, przesypując cukrem. Kilka razy uderzyć słoikiem o stół, żeby owoce się uleżały, dosypać do pełna. Słoiki mocno zakręcić. Pasteryzować 15-20 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzegotowanej, letniej wody; 3/4 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000; 2 liście laurowe; 5 ziaren czarnego pieprzu; 5 ziaren ziela angielskiego; 3 zmiażdżone ząbki czosnku. Sposób przygotowania: Do słoika wsypać mąkę, zalać wodą i dokładnie wymieszać. Czonek obrać i zmiażdżyć. Do słoika z mąką i wodą dodać czosnek, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Wymieszać. Słoik przykryć gazą, zabezpieczyć gumką(...)zużyć do zupy lub przechowywać lodówce. Uwagi do przepisu: Mieszanie zakwasu zapobiega powstawaniu pleśni. Ja mieszam zakwas 2 - 3 dziennie, w miarę możliwości o tej samej porze. Zakwas w słoiku musi mieć dostęp do powietrza, więc nie można go szczelnie zakręcać. Najlepiej jest przykryć go gazą. Zakwas jest gotowy, gdy ma kwaśny zapach i smak, jeśli jest gorzki w smaku
Gospodyni Miejska