słoik - 12348 przepisów (strona:91/824)

Bogracz 232

mnie wszyscy je lubią, z czego wynika duża ich ilość w potrawie. Porcja na 10-12 osób. SKŁADNIKI 1-1,2 kg mięsa wieprzowego (najlepiej z łopatki) 1 duży słoik papryki czerwonej 1 duży słoik ogórka konserwowego 1 duży słoik fasoli szparagowej zielonej 1 słoik pieczarek pasteryzowanych 1/2 kostki margaryny 4-5 liści laurowych i ziela angielskiego przyprawy: sól, pieprz

Passions hobbies life
Konfitura z truskawek 144

konsystencję tzw. metodą "talerzykową". Na schłodzony talerzyk wylewamy odrobinę konfitury i przechlamy talerzyk pionowo. Jeśli konfitura nie ścieka, znaczy że jest gotowa. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików (nakrętki również wyparzamy). Nalewajmy konfiturę szerokim lejkiem, aby nie ubrudzić brzegów słoika. Zostawiamy ok. 2 cm od brzegu słoika i mocno zakręcamy nakrętką. Zakręcone słoiki ustawiamy do góry dnem

kulinarnyJa
Konfitura z jagód 207

konsystencję tzw. metodą "talerzykową". Na schłodzony talerzyk wylewamy odrobinę konfitury i przechlamy talerzyk pionowo. Jeśli konfitura nie ścieka, znaczy że jest gotowa. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików (nakrętki również wyparzamy). Nalewajmy konfiturę szerokim lejkiem, aby nie ubrudzić brzegów słoika. Zostawiamy ok. 2 cm od brzegu słoika i mocno zakręcamy nakrętką. Zakręcone słoiki ustawiamy do góry dnem

kulinarnyJa
Pomidory i papryczki chili w marynacie 152

działki? i w magazynie "sól i pieprz" nr 5/2012 znalazłam przepis na pomidory w zalewie. Przepis oczywiście trochę zmodyfikowałam pod swój gust :) Składniki na około 400 - 500 ml słoiki: 1 kg twardych pomidorów z szypułkami (najlepiej koktajlowe) 12 listków bazylii ok 10 papryczek chili (u mnie zielone) Składniki na marynatę: 1/2 łyżki gorczycy 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 4 ząbki(...)wodą. Przełożyć do garnka. Wlać ocet, wsypać sól, wlać wodę, oraz dodać miód. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Następnie przecedzić przez sito. Wyjąć czosnek (wsadzimy go do słoika z pomidorami). Pomidory umyć i ponakłuwać wykałaczką, włożyć do wyparzonych słoików, przekładając umytymi listkami bazylii i papryczkami chili. Zalać ciepłą marynatą ok 2 cm powyżej warzyw (warzywa muszą być zakryte

Bon Appetit Małgorzaty
Ogórki konserwowe (korniszony) II 170

podstawowe ogórki korniszony oraz korniszony z miodem . Składniki: 3-4 kg drobnych ogórków Zalewa: 3 litry wody 1/2 litra octu (10%) 2 szklanki cukru 5 łyżek soli Do każdego słoika wkładamy: kawałek korzenia chrzanu liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego gorczyca ząbek czosnku plasterek cebuli kilka plasterków marchewki koper Sposób przygotowania: 1. Zalewę zagotowujemy i studzimy. 2. Ogórki dokładnie myjemy(...)wyparzonych słoików wkładamy składniki wymienione powyżej oraz ogórki. Zalewamy chłodną lub zimną zalewą, zakręcamy. 4. Słoiki pasteryzujemy 10-15 minut od zagotowania. Z podanej porcji wyszło mi 13 słoików (większość 0,7l i kilka 0,9l). Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kiszony kalafior 131

blogach. Postanowiłam, że i ja spróbuję. Kupiłam jednego dużego kalafiora i ukisiłam. Bardzo mi posmakował, podałam go do obiadu, zrobiłam z niego sałatkę i zupę. Wyszło mi trzy słoiki. Polecam. Składniki: kalafior Zalewa (proporcje na 1 litr wody): 1 litr wody 1 łyżka soli kamiennej + do każdego słoika wkładamy łodygę kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, liść(...)laurowy Sposób przygotowania: 1. Umyć kalafior, podzielić na mniejsze różyczki. 2. Do słoików włożyć łodygę kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy i kalafior. 3. Wodę zagotować, dodać sól kamienną i wymieszać. Gorącą zalewą zalać kalafior, zakręcić słoiki. Nasz kalafior bardzo dobrze się przechowywał. Po pół roku był jeszcze twardy. Jak już wspominałam wcześniej, można

Kuchnia domowa Ani
Sałatka szwedzka na zimę 1319

ogórków 9 szklanek wody 0,5 szklanki soli Zalewa: 3 szklanki wody 2 szklanki cukru 1-1,5 szklanki octu 10% (w oryginale 2 szklanki octu) Do każdego słoika wkładamy: 3-4 plasterki marchewki 0,5 łyżeczki gorczycy 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 1 liść selera (opcjonalnie - mój dodatek) Sposób przygotowania: 1. Ogórki myjemy dokładnie, kroimy w plasterki(...)kroiłam nożykiem). Wsypujemy sól, mieszamy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie ogórki odcedzamy na durszlaku. 2. Słoiki przygotowujemy, na dno wkładamy zioła. Słoiki napełniamy ogórkami, nie za ciasno. 3. Składniki zalewy gotujemy, zalewamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut. Smacznego!!! Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki

Kuchnia domowa Ani
ogórki małosolne 129

Najlepsze te domowe, mocno koprowe i chrzanowe, w sezonie kisimy na okrągło , pod koniec w słoiki, żeby chociaż trochę lata zimą było. składniki ( oczywiście kiszę na ogół ok 3 kg) 1 kg ogórków - lubię drobne  pęk kopru 1/2 główki czosnku - obrane kawałek laski chrzanu - obrany i pokrojony sól niejodowana  - 2 łyżki na litr wody opcjonalnie liście chrzanu(...)wierzchu warstwa kopru z czosnkiem i chrzanem. Zalewam gorącą mieszaniną wody i soli ( na 0,5 l wody - 1 płaska łyżka soli) na to talerzyk i ciężki kamień. słoiki Ogórki na zimę robię dokładnie tak jak te letnie. Do słoika 1 l wkładam trochę kopru, czosnek, chrzan,pionowo ogórki , ewentualnie uzupełniam małymi ogórkami na wierzchu, znowu koper chrzan i czosnek

Stare Gary
Domowy jogurt 180

temperatury 40 - 46 st C. Zajęło to u mnie ok 20 minut. Do przestudzonego mleka dodać jogurt i starannie wymieszać. Przelać mleko do małych słoiczków lub do 1l słoika, wcześniej dobrze umytego gorącą wodą. Zakręcić. Podczas rozwoju bakterii staramy się utrzymać temperaturę mleka na poziomie ok 43 st.C. Najprościej wstawić jogurt na noc do piekarnika z włączoną żarówką. Jogurt przechowywać(...)godzin. Im dłużej  będzie w cieple, tym będzie bardziej gęsty i kwaśny. Po tym czasie wkładamy jogurt do lodówki. inne metody utrzymania ciepła ( nie sprawdzone przeze mnie) - słoik z jogurtem włożyć do torby termicznej razem z kilkoma słoikami wypełnionymi ciepłą wodą - jogurt wlać do termosu - słoik z jogurtem owinąć kocem Smacznego! Uwagi: Od czasu napisania tego postu, robiłam jogurt

Stare Gary
Śledzie z marynowanymi warzywami 227

Przetestowaliśmy też w tym roku mój autorski przepis na Śledzie w cytrusowej marynacie. A tym razem postanowiłam wykorzystać marynowane w tym roku kolorowe papryki z rozmarynem i zalewę ze słoika, oraz pyszne delikatne ogórki konserwowe, to połączenie posiekanych warzyw doskonale komponuje się ze śledziami. Wigilijne Śledzie z marynowanymi warzywami. Polecam! SKŁADNIKI: 6 szt. matiasów, marynata z olejem z papryki(...)Śledzie kroimy w kostkę i doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy mieszankę z marynowanych warzyw, ogórki konserwowe, oraz kolorową paprykę marynowaną kroimy w kostkę, Śledzie i warzywa: paprykę i ogórki układamy w słoikach warstwami, ostatnia warstwą ma być mieszanka warzywna. Kiedy słoik będzie prawie pełny, zalewamy zawartość zalewą octowo-oliwną z papryki. Słoiki zamykamy i odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień śledzie nadają

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zakwas na żur-niezawodny i jego właściwosci zdrowotne 142

sprzedazy,kazdy ma jakies tam E....,a dwa dzieki dodatkowi takiej skorki na pewno wyrosnie nieprzyjemny" kozuszek plesni" i tylko popsuje smak zakwasu. Skladniki na kiszenie zuru: 1 litrowy sloik  4 kopiaste lyzki pelnoziarnistej maki zyniej 600-700 ml przegotowanej,przestudzonej,ale lekko cieplej wody 1 lyzeczka zakwasu zytniego (soku z ogorkow lub kapusty-opcjonalnie) 2 zabki czosnku,obrane(...)zalac woda i wymieszac. Dodac przyprawy i zakwas zytni.Dodatek zakwasu przyspieszy fermentacje.Mozna dodac zamiennie 1 lyzke wody z ogorkow kiszonych lub kapusty-pod warunkiem,ze nie byly wczesniej pasteryzowane. Sloik zakrecic nakretka.Fermentacja mlekowa odbywa sie w warunkach beztlenowych,zatem zakrecony sloik jest gwarantem,ze nie wtargna zadne obce bakterie i nie utworzy sie na powierzchni nieapetyczny "kozuszek plesni". Sloik odstawiamy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Słoikowe babeczki truskawkowe 137

taki sposób na upieczenie babeczek jest mój bo akurat może ktoś już tę metodę stosował. Ja bynajmniej czegoś takiego nie spotkałam i wpadłam na pomysł aby babeczki upiec w słoikach. Ważne jest aby słoiki były proste, bo z takich zwężanych u góry lub w innych kształtach trudno byłoby je wyjąć. A z takich same wyskakują. 300 g mąki koszalińskiej(...)łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka ( rozmiar M ) 125 ml mleka 3,2 % 125 ml oleju rzepakowego 4 łyżki dżemu truskawkowego Dodatkowo : margaryna Kasia do wysmarowania słoików bułka tarta 4 słoiki o pojemności 300 ml ( mogą być 350 ml ) cukier puder Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Ogórkowa sałatka z koperkiem i cebulą 125

wymieszać. Następnie można przełożyć do mniejszej miski, zakryć pokrywką i wstawić do lodówki na kilka godzin. Co jakiś czas przemieszać aby wszystko przegryzło się z powstałym sokiem. Wyparzone słoiki napełnić sałatką dolać do wysokości warzyw sok. Zakręcić słoiki zakrętkami i pasteryzować 15 minut. Po wystudzeniu słoiki wynieść w chłodne miejsce. ( mi wyszły 4 słoiki litrowe, ale można użyć mniejszych

Ewa w kuchni
Roladki z indyka z borówkami 167

Reszta rodziny zajadała z pieczonymi w piekarniku ziemniaczkami … ja zadowoliłam się makaronem pełnoziarnistym. Roladki robi się błyskawicznie … a do tego pięknie wyglądają. Jako farsz wykorzystałam Borówki w słoiku, które dostałam na spróbowanie od BDSklep oraz czerwoną cebulkę – połączenie na 5 z plusem! SKŁADNIKI: ( na 4 porcje ) - filet z indyka – ok. 600 g - borówki w słoiku(...)płaty. Rozbijamy ( przez folię ) na niezbyt grube kotlety , o prószamy solą i pieprzem. Cebulkę drobno siekamy , p odsmażamy na oleju. Po kilku minutach dodajemy ok. 150 g borówek ze słoika . Smażymy razem ok.5 minut na delikatnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 5 minut do przestudzenia. Przygotowanym farszem smarujemy rozbite mięso. Delikatnie zwijamy w roladki

Ostra na Słodko
Ogórki małosolne 176

ogórka :) Kiedy dzisiaj kupowałam ogórki, to od razu przypomniały mi się te czasy :) Ogórki , gałązki kopru i liście chrzanu dokładnie umyłam. Czosnek obrałam, korzenie chrzanu oskrobałam i również opłukałam. Słoik i pokrywkę dokładnie wyparzyłam. Ogórki ciasno poukładałam w słoju, wrzuciłam ząbki czosnku, a na wierzch ułożyłam liście i korzenie chrzanu.  Zagotowałam wodę z solą - na 1 litr wody daję(...)lekko czubatą łyżkę soli. Wodę odrobinę studzę prostym sposobem: daję jej 5 minut ;) i dopiero wtedy zalewam ogórki. Wody musi być tyle, żeby zakryć wszystko. Słoik zakręcam i odstawiam w ciepłe miejsce na kilka dni. Dobrze jest taki słoik postawić na talerzyku. Kiedy woda zacznie fermentować, może lekko "ulewać się" ze słoika. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna