słoik - 12348 przepisów (strona:77/824)

Ryba w zalewie octowej 158

ryba będzie za ciepła ,czy zalewa. Nasze danie po prostu się rozwali. Odstawiamy do lodówki  na minimum dwie doby najlepiej w szczelnym szklanym pojemniku. Ja zawsze używam słoików i wekuję. Dzięki temu potrawa może leżakować kilka tygodni zachowując świeżość i wspaniały smak. Super pomysł w szczególności jak jadę z rodziną na biwak. Wekowanie sposób: nie odnosi się ono tylko(...)również do mięsa,bigosu,grzybów itd. Zamykamy szczelnie słoik wcześniej wycierając brzegi. W garnku kładziemy ścierkę kuchenną i wlewamy wodę tyle by zakryć nakrętkę . Słoiki stawiam do góry nogami  (wieczkiem do dołu) Przykrywam drugą ścierką i zamykam pokrywką od garnka. Od chwili zagotowania wody wekuję około 10 minut. Następnie wyciągam słoiki kładąc również na  suchą ściekę wieczkiem

Viola cooks with passion
Wiśnie w cukrze 207

Zapraszam dzisiaj na wiśniowe przetwory. Na początek niezwykle proste wiśnie w cukrze: wiśnie - dowolna ilość, wypestkowana cukier- 3 łyżki na słoik od dżemu Do słoików wkładamy wydrylowane wiśnie, prawie do pełna.  Wsypujemy cukier. Zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku. Wkładamy do zimnego piekarnika, który nagrzewamy do 120 C i pasteryzujemy słoiki przez 15 minut. Następnie piekarnik wyłączamy i zostawiamy(...)słoiki do wystygnięcia

Humanistka w kuchni
Dżem wiśniowy/ Sok z wiśni 197

zasypać połową cukru, dodać wanilię i gotować na małym ogniu dość często mieszając. Gotować około 1,5 h. Wyjąć laskę wanilii. Następnie odlać nadmiar soku wiśniowego do butelek lub słoików i zakręcić na gorąco. Posmakować pozostałe owoce, dodać odpowiednią dl siebie ilość cukru. Pozostałe owoce z niewielką ilością soku dalej gotować aą do uzyskania ulubionej konsystencji dżemu.  Przełożyć(...)słoików.  Zarówno dżem, jak i sok pasteryzuje w piekarniku. Słoiki wkładamy do zimnego piekarnika, który nagrzewamy do 120C. Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury, piekarnik wyłączamy. Słoiki zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku

Humanistka w kuchni
Czas na przetwory : Sos z pieczonych pomidorów z blendera, bez obierania ! 175

garnku pilnując, żeby się nie przypaliły, odechciewa się wam robienia domowych przetworów to mam nadzieję, że zmienicie zdanie. Kiedy spróbowałam tego sosu miałam wrażenie, że zamykam w tych słoikach lato i całą słodycz przepysznych pomidorów dojrzewających w słońcu, żadne zimowe importowane pomidory i gotowe przetwory nie zastąpią aromatu tych domowych. Przepis jest naprawdę łatwy wystarczy tylko pokroić pomidory na pół(...)posypać odrobiną soli i pieprzu dodać trochę świeżych ziół i wrzucić do piekarnika, następnie przerzucić do kielichowego blendera i przelać do słoików. Pieczenie wydobywa głębie smaku pomidorów i smakują one zupełnie inaczej, dlatego koniecznie musicie wypróbować ten przepis.  Sekretem udanego sosu jest wybranie odpowiednich pomidorów ja kupiłam swoje u mojego ulubionego dziadka na targu, którego pamiętam  jeszcze

zdrowa vege kuchnia
Przetwory: Jak zrobić idealne leczo paprykowe :) 154

ugotuje się w ich soku. Znacie jeszcze inne sekrety na przepyszne leczo koniecznie podzielcie się nimi w komentarzach :)      Składniki  : z proporcji wyszły mi 3 słoiki 500ml i jeden 250 ml 1 kg czerwonej papryki 1kg pomidorów lima 1 cebula  olej rzepakowy do smażenia 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżki suszonego oregano 1/2 łyżki czubricy(...)minut, następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i dusimy całość ok 8-10 minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gorące przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy w zależności od wielkości słoików 10-20 minut w garnku wyłożonym ściereczką nie doprowadzając do gwałtownego wrzenia wody, słoiki mają być zanurzone do ok 3/4 wysokości, następie układamy

zdrowa vege kuchnia
Cukinia w curry 257

Cukinia w zalewie Curry Składniki: 3 kg cukinii 3 cebule (średnie) gorczyca Liście selera ( 1 liść na słoik ) Zalewa: 7 szklanek wody 1,5 szklanki octu 1 czubata łyżka curry 1,5 łyżki soli 2 pełne szklanki cukru Wykonanie:   Cukinie dokładnie myjemy. Odcinamy końce, pozbywamy się pestek i miękkich gąbczastych części. Kroimy w kostkę. Na dnie każdego słoika dajemy(...)liść selera, około 1/4 łyżeczki gorczycy, plaster cebuli. Napełniamy słoiki cukinią. Składniki na zalewę zagotowujemy, odstawiamy i lekko studzimy. Zalewamy nasze słoiki z cukinią i pasteryzujemy 10-15 minut  Bardzo smaczna cukinia

W Moim Magicznym Domu
Kiszona czerwona papryka 186

łyżeczki gorczycy 1 litr wody 1 łyżka soli 1/2 szklanki wody z ogórków kiszonych PRZYGOTOWANIE Paprykę myję, oczyszczam z gniazd nasiennych  i kroję na ćwiartki. Na dno słoika wsypuję gorczycę a następnie wkładam pokrojoną paprykę, wrzucam obrane ząbki czosnku, chrzan, pokrojona na kawałeczki chilli i koper. Sól rozpuszczam w 1 litrze wody (można rozpuścić sól w 1/2 szklanki gorącej(...)pozostałej wody). Paprykę zalewam zimna woda i uzupełniam do pełna woda z kiszonych ogórków (można pominąć wodę z kiszonych ogórków, ale osobiście polecam ponieważ przyspiesza ona proces kiszenia). Zamykam słoik i mocno nim wstrząsam aby wszystko ładnie się wymieszało. Raz dziennie otwieram słoik i dociskam widelcem paprykę (papryka tak jak i kapusta wymaga odgazowywania). Papryka jest gotowa po około

Magiczna kuchnia Darii
Pikle w zalewie octowej 130

szklanka cukru sól 1 łyżka czosnek 6 ząbków marchew 4 sztuki cebula 2 szt gorczyca 1 łyżka ziele angielskie 4 szt listek laurowy 4 szt główki kopru do słoika( pocięłam nożyczkami drobno) ogórki 2 duże michy Krok 1 Do garnka wlewamy wodę, ocet .Wsypujemy sól i cukier.Dodajemy pokrojoną cebulę oraz marchewkę.Dodajemy gorczycę, ziele,listek i czosnek.Gotujemy jakieś 15 minut(...)zalewę. Krok 2 Słoiki wyparzyć.Ogórki obrać, wykroić środki i pokroić w drobne paseczki.Do każdego słoika dodajemy po główce kopru który tniemy nożyczkami drobno( tak aby po zalaniu zalewą pływały drobinki ).Dość ciasno wkładamy ogórki. Krok 3 Zalewamy gorącą zalewą , na samej górze zostawiamy cebulkę, marchewek( pokrojoną w plasterki) i czosnek.Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.Po wyjęciu przykrywamy ściereczką

Różowa kuchnia
Kawówka 116

Taki "babski trunek" :).  Oryginalny przepis pochodzi  [stąd]. 1/2 litra spirytusu 95% 80 gram kawy mielonej 2 1/2 szklanki wody 1/2 kg cukru 2 łyżki mleka W dużym słoiku kawę zalewamy spirytusem. Odstawiamy na tydzień, ale każdego dnia wstrząsamy słoikiem. Po tygodniu przecedzamy wszystko, aby odzyskać kawę. Spirytus zostawiamy w słoju. Przekładamy fusy do garnuszka, zalewamy 1/2 szklanki gorącej(...)podgrzewamy 2 szklanki wody, i dodajemy 1/2 kilograma cukru. Gdy cukier się rozpuści dodajemy go do całego nastawu. Na koniec dodajemy 2 łyżki wrzącego mleka. Zamykamy szczelnie i odstawiamy słoik na tydzień. Po tym czasie dokładnie filtrujemy metoda opisana  w oryginalnym przepisie  doskonale się sprawdza. Rozlać napar na 2-3 słoiki, nałożyłć filtry do kawy i przymocować

Czerwony Gupik
Domowa spiżarnia - Słodko-kwaśna sałatka z cukinii 135

Kochani, robimy zapasy na zimę z tego, co aktualnie rośnie w ogródku. Do słoików wrzucamy okruchy szczęścia, garście miłości, wakacyjne wspomnienia, podmuchy ciepłego wiatru i kilka kropel letniego deszczu. Dodajemy proszek w kolorze tęczy, szczelnie zakręcamy. Otwieramy tylko wtedy, gdy nas zimowa chandra dopadnie. Wtedy taki przetwór z domowej spiżarni wzięty, podnosi nas na duchu, dodaje otuchy, i każe bezzwłocznie(...)kurkumą. Słodka - bo z cukrem. Ostra - bo z cebulą. Jednym słowem: będzie, co wspominać w zimowe dni :) Słodko - kwaśna sałatka z cukinii (z jednej porcji wychodzi ok. 5-6 słoików 700 gram) www.kuchniasmakow.blogspot.com 3 kg cukinii - pokroić w grubsze plastry 4 kolorowe papryki - wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w paski średniej długości 4 cebule - obrać i pokroić w średniej długości

Kuchnia smaków
Fasolka szparagowa w słoikach na zimę 273

soli 2,5 łyżki cukru Wykonanie: Fasolkę dokładnie myjemy i obcinamy końcówki. Obgotowujemy fasolkę przez 4-5 minut w czystej wodzie bez żadnych dodatków soli. Odcedzamy i układamy w słoikach. Z podanych składników robimy zalewę i podgrzewamy ją tak długo aż składniki się rozpuszczą, nie zagotowujemy. Zalewamy naszą fasolkę, zakręcamy dokładnie i szczelnie słoiki. Pasteryzujemy nasze słoiki z fasolką(...)momentu zagotowania się, na małym ogniu od 30-40 minut. Po tym czasie wykładamy słoiki, odwracamy aby chwyciły i studzimy :) A w tym roku miałam co zbierać

W Moim Magicznym Domu
Nalewka z orzecha włoskiego 136

doskonałym lekarstwem na trawienie lub zatrucia jelitowe. Składniki: 10 zielonych orzechów włoskich 400 ml. wódki 100 ml. spirytusu Sposób przygotowania: Orzechy dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, przekładamy do większego słoika. Obydwa alkohole łączymy ze sobą, wlewamy do słoika z pokrojonymi orzechami. Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na cztery tygodnie, co jakiś czas potrząsamy słoikiem. Nalewkę przecedzamy i filtrujemy

Bajeczna Kuchnia
Ogórki z koncentratem 173

internecie i zmodyfikowałam nieco pod nasze potrzeby. Sałatka wyszła bardzo smaczna i delikatna, jeśli ktoś lubi kwaśniejsze smaki może dodać więcej koncentratu. Nam posmakowała bardzo, dzieci wyjadały prosto ze słoika. Mam nadzieję, że do zimy chociaż kilka słoiczków wytrzyma :) 3 kg. ogórków 0,5 kg. cebuli 2 łyżki soli 1 koncentrat pomidorowy 200 g. Zalewa: 0,5 szklanki oleju(...)ogórków. Zalewę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej dodać koncentrat i wymieszać. Zalewę z koncentratem wlać do ogórków i dokładnie rozmieszać, tak by wszystkie ogórki pokryte były zalewą. Do wyparzonych słoików wkładać ogórki, dociskając łyżką. Pasteryzować przez ok. 15-20 minut (w zależności od wielkości słoików, mniejsze słoiki można krócej pasteryzować). Wystudzić i wynieść w chłodne miejsce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ogórki w zalewie z kurkumą 163

Ogórki, ogórki... sezon ogórkowy trwa. Ja już mam w mojej spiżarni całkiem sporą kolekcję słoiczków (zapełnionych) na zimę. A Wy? Jeśli macie jeszcze puste słoiki i wolne miejsce na półce w spiżarni, to polecam te właśnie ogórki w zalewie z kurkumą. Robi się je bardzo szybko, a potem szybko znikają. Jak zresztą inne przetwory. Składniki: ogórki średniej wielkości(...)Wykonanie: Ogórki namoczyłam w zimnej wodzie. Wszystkie składniki zalewy umieściłam w garnku. Zagotowałam i odstawiłam, żeby wystygła. Ogórków nie obierałam, odcięłam  końcówki i pokroiłam w plastry. Do wyparzonych słoików włożyłam ogórki ustawiając je pionowo. Wszystkie słoiki zalałam zimną zalewą. Słoiki zamknęłam i pasteryzowałam 3 minuty (od momentu zagotowania się wody). Kolejne słoiczki trafiły na półkę do spiżarni. Polecam

Kuchnia u Krysi
Pomidorowa sałatka z ogórków 190

Marzę już tylko, aby funkcjonować we własnym mieszkaniu jak normalny człowiek... Dobrze, że na ten czas miałam do dyspozycji kuchnię rodziców, dzięki czemu mogłam zaopatrzyć swoją spiżarnię w kilkanaście słoików przeróżnych wyrobów.  Szukałam w tym roku przepisów na przetwory, które do tej pory nie robiłam. Chciałam spróbować czegoś nowego i ciekawego w smaku. I gdy tylko zobaczyłam ten przepis(...)klik ), to od raz wiedziałam, że to będzie hit. I się nie myliłam. Sałatka jest przepyszna! I gorąco polecam zrobić sobie kilka słoików na zimę :) Składniki (na 6 słoików po 0,5 l): 2 kg małych ogórków 700 g marchewki 700 g cebuli 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (u mnie po 200 g) 1 szklanka cukru 1 szklanka octu

My simple kitchen