łyżeczki gorczycy 1 litr wody 1 łyżka soli 1/2 szklanki wody z ogórków kiszonych PRZYGOTOWANIE Paprykę myję, oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję na ćwiartki. Na dno słoika wsypuję gorczycę a następnie wkładam pokrojoną paprykę, wrzucam obrane ząbki czosnku, chrzan, pokrojona na kawałeczki chilli i koper. Sól rozpuszczam w 1 litrze wody (można rozpuścić sól w 1/2 szklanki gorącej(...)pozostałej wody). Paprykę zalewam zimna woda i uzupełniam do pełna woda z kiszonych ogórków (można pominąć wodę z kiszonych ogórków, ale osobiście polecam ponieważ przyspiesza ona proces kiszenia). Zamykam słoik i mocno nim wstrząsam aby wszystko ładnie się wymieszało. Raz dziennie otwieram słoik i dociskam widelcem paprykę (papryka tak jak i kapusta wymaga odgazowywania). Papryka jest gotowa po około
Magiczna kuchnia Dariiszklanka cukru sól 1 łyżka czosnek 6 ząbków marchew 4 sztuki cebula 2 szt gorczyca 1 łyżka ziele angielskie 4 szt listek laurowy 4 szt główki kopru do słoika( pocięłam nożyczkami drobno) ogórki 2 duże michy Krok 1 Do garnka wlewamy wodę, ocet .Wsypujemy sól i cukier.Dodajemy pokrojoną cebulę oraz marchewkę.Dodajemy gorczycę, ziele,listek i czosnek.Gotujemy jakieś 15 minut(...)zalewę. Krok 2 Słoiki wyparzyć.Ogórki obrać, wykroić środki i pokroić w drobne paseczki.Do każdego słoika dodajemy po główce kopru który tniemy nożyczkami drobno( tak aby po zalaniu zalewą pływały drobinki ).Dość ciasno wkładamy ogórki. Krok 3 Zalewamy gorącą zalewą , na samej górze zostawiamy cebulkę, marchewek( pokrojoną w plasterki) i czosnek.Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.Po wyjęciu przykrywamy ściereczką
Różowa kuchniaTaki "babski trunek" :). Oryginalny przepis pochodzi [stąd]. 1/2 litra spirytusu 95% 80 gram kawy mielonej 2 1/2 szklanki wody 1/2 kg cukru 2 łyżki mleka W dużym słoiku kawę zalewamy spirytusem. Odstawiamy na tydzień, ale każdego dnia wstrząsamy słoikiem. Po tygodniu przecedzamy wszystko, aby odzyskać kawę. Spirytus zostawiamy w słoju. Przekładamy fusy do garnuszka, zalewamy 1/2 szklanki gorącej(...)podgrzewamy 2 szklanki wody, i dodajemy 1/2 kilograma cukru. Gdy cukier się rozpuści dodajemy go do całego nastawu. Na koniec dodajemy 2 łyżki wrzącego mleka. Zamykamy szczelnie i odstawiamy słoik na tydzień. Po tym czasie dokładnie filtrujemy metoda opisana w oryginalnym przepisie doskonale się sprawdza. Rozlać napar na 2-3 słoiki, nałożyłć filtry do kawy i przymocować
Czerwony GupikKochani, robimy zapasy na zimę z tego, co aktualnie rośnie w ogródku. Do słoików wrzucamy okruchy szczęścia, garście miłości, wakacyjne wspomnienia, podmuchy ciepłego wiatru i kilka kropel letniego deszczu. Dodajemy proszek w kolorze tęczy, szczelnie zakręcamy. Otwieramy tylko wtedy, gdy nas zimowa chandra dopadnie. Wtedy taki przetwór z domowej spiżarni wzięty, podnosi nas na duchu, dodaje otuchy, i każe bezzwłocznie(...)kurkumą. Słodka - bo z cukrem. Ostra - bo z cebulą. Jednym słowem: będzie, co wspominać w zimowe dni :) Słodko - kwaśna sałatka z cukinii (z jednej porcji wychodzi ok. 5-6 słoików 700 gram) www.kuchniasmakow.blogspot.com 3 kg cukinii - pokroić w grubsze plastry 4 kolorowe papryki - wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w paski średniej długości 4 cebule - obrać i pokroić w średniej długości
Kuchnia smakówsoli 2,5 łyżki cukru Wykonanie: Fasolkę dokładnie myjemy i obcinamy końcówki. Obgotowujemy fasolkę przez 4-5 minut w czystej wodzie bez żadnych dodatków soli. Odcedzamy i układamy w słoikach. Z podanych składników robimy zalewę i podgrzewamy ją tak długo aż składniki się rozpuszczą, nie zagotowujemy. Zalewamy naszą fasolkę, zakręcamy dokładnie i szczelnie słoiki. Pasteryzujemy nasze słoiki z fasolką(...)momentu zagotowania się, na małym ogniu od 30-40 minut. Po tym czasie wykładamy słoiki, odwracamy aby chwyciły i studzimy :) A w tym roku miałam co zbierać
W Moim Magicznym Domudoskonałym lekarstwem na trawienie lub zatrucia jelitowe. Składniki: 10 zielonych orzechów włoskich 400 ml. wódki 100 ml. spirytusu Sposób przygotowania: Orzechy dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, przekładamy do większego słoika. Obydwa alkohole łączymy ze sobą, wlewamy do słoika z pokrojonymi orzechami. Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na cztery tygodnie, co jakiś czas potrząsamy słoikiem. Nalewkę przecedzamy i filtrujemy
Bajeczna Kuchniainternecie i zmodyfikowałam nieco pod nasze potrzeby. Sałatka wyszła bardzo smaczna i delikatna, jeśli ktoś lubi kwaśniejsze smaki może dodać więcej koncentratu. Nam posmakowała bardzo, dzieci wyjadały prosto ze słoika. Mam nadzieję, że do zimy chociaż kilka słoiczków wytrzyma :) 3 kg. ogórków 0,5 kg. cebuli 2 łyżki soli 1 koncentrat pomidorowy 200 g. Zalewa: 0,5 szklanki oleju(...)ogórków. Zalewę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej dodać koncentrat i wymieszać. Zalewę z koncentratem wlać do ogórków i dokładnie rozmieszać, tak by wszystkie ogórki pokryte były zalewą. Do wyparzonych słoików wkładać ogórki, dociskając łyżką. Pasteryzować przez ok. 15-20 minut (w zależności od wielkości słoików, mniejsze słoiki można krócej pasteryzować). Wystudzić i wynieść w chłodne miejsce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieOgórki, ogórki... sezon ogórkowy trwa. Ja już mam w mojej spiżarni całkiem sporą kolekcję słoiczków (zapełnionych) na zimę. A Wy? Jeśli macie jeszcze puste słoiki i wolne miejsce na półce w spiżarni, to polecam te właśnie ogórki w zalewie z kurkumą. Robi się je bardzo szybko, a potem szybko znikają. Jak zresztą inne przetwory. Składniki: ogórki średniej wielkości(...)Wykonanie: Ogórki namoczyłam w zimnej wodzie. Wszystkie składniki zalewy umieściłam w garnku. Zagotowałam i odstawiłam, żeby wystygła. Ogórków nie obierałam, odcięłam końcówki i pokroiłam w plastry. Do wyparzonych słoików włożyłam ogórki ustawiając je pionowo. Wszystkie słoiki zalałam zimną zalewą. Słoiki zamknęłam i pasteryzowałam 3 minuty (od momentu zagotowania się wody). Kolejne słoiczki trafiły na półkę do spiżarni. Polecam
Kuchnia u KrysiMarzę już tylko, aby funkcjonować we własnym mieszkaniu jak normalny człowiek... Dobrze, że na ten czas miałam do dyspozycji kuchnię rodziców, dzięki czemu mogłam zaopatrzyć swoją spiżarnię w kilkanaście słoików przeróżnych wyrobów. Szukałam w tym roku przepisów na przetwory, które do tej pory nie robiłam. Chciałam spróbować czegoś nowego i ciekawego w smaku. I gdy tylko zobaczyłam ten przepis(...)klik ), to od raz wiedziałam, że to będzie hit. I się nie myliłam. Sałatka jest przepyszna! I gorąco polecam zrobić sobie kilka słoików na zimę :) Składniki (na 6 słoików po 0,5 l): 2 kg małych ogórków 700 g marchewki 700 g cebuli 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (u mnie po 200 g) 1 szklanka cukru 1 szklanka octu
My simple kitchenKochani! Warto robić przetwory i zamykać lato w słoiku, dzięki temu, zimą gdy zasypie nas śniegiem po pas mamy co wyciągać z naszej piwniczki. Lubię eksperymentować i poszukiwać nowych smaków. A te ogórki to po prostu mistrzostwo! ;) Jeśli nie macie pomysłu co jeszcze można przygotować z ogórków, zachęcam do zrobienia tych z poniższego przepisu. Mają wspaniały słodko-kwaśny smak(...)poza tym są wygodne w użyciu, otwieramy słoik i hop! na kanapkę :) Podobno najlepsze są po kilku tygodniach, ale ja nie mogłam się doczekać i otworzyłam je już po tygodniu. Skoro teraz mi tak smakują to co będzie później ?:D Składniki: 3-3,5kg ogórków (najlepiej takich zbliżonych długością do wielkości słoika) 5 szklanek wody 2,5 szklanki octu
Czerwona Porzeczkagorczyca [ nie dałam] koper czosnek Ogórki umyć i pociąć wzdłuż na cienkie plastry. Zalać 2 l wody z dodatkiem 1/2 szklanki soli. Odstawić na 3 - 4 godziny. Do słoików włożyć po 1 - 2 ząbki czosnku i gałązkę kopru. Ogórkowe plastry odcedzić i ułożyć ciasno w słoikach. Z reszty składników przygotować zalewę. Gorącą zalać ogórki w słoikach, zwracając uwagę(...)każdym słoiki znalazły się przyprawy. Zakręcić i pasteryzować ok.10 min. Po lekkim przestudzeniu odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia
Moje domowe kucharzeniemoże znajdą państwo coś ciekawe dla siebie lub się zainspirują przepisem i przygotują taką samą lub podobną sałatkę w domu na zimę. Zestawienie zacznę od p ysznej papryki w słoikach, pomidorów czerwonych, cukinii marynowanej oraz sałatki ryżowej. Papryka Marynowana na Zimę Sałatka z Pomidorów na Zimę Sałatka z Ryżem do Słoików Cukinia Marynowana Następnie chciałabym przedstawić(...)cztery przepisy na ogórki bo któż nie lubi ogórków. Ogórki Konserwowe Ogórki Kiszone Ogórki Małosolne Korniszony Teraz zaproponuję przepisy na sałatki do słoików z kapustą, bardzo smaczne i warte uwagi. Sałatka z Czerwonej Kapusty na Zimę Sałatka z Białej Kapusty z Warzywami na Zimę Sałatka na Zimę z Kapusty
Uwaga Babcia GotujeKilka dni temu zerwałam ostatnią porcję fasolki szparagowej ze swojej działeczki. Robiłam ją już kilka razy do obiadu i tym razem postanowiłam zamknąć ją w słoikach w towarzystwie innych warzyw. To dość stary przepis, wzięty jeszcze z maminych notatek. Taka fasolka świetnie smakuje na zimno jak i na ciepło po podgrzaniu. Nadaje się i jako jarzynka do obiadu(...)małe talarki i całość dusić do miękkości. 3. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, cukier, ocet i sól, wymieszać i dorzucić fasolkę. Całość minutkę pogotować. Fasolkę przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, docisnąć i zakręcić. Słoiki krótko pasteryzować - wystarczy 5 minut. Z podanej porcji wychodzi ok 12 słoików wielkości jak na załączonych zdjęciach. Smacznego
Kuchnia domowa Aniząbków czosnku do każdego słoiczka: 2 liście laurowe 2 ziarna ziela ang 2 ziarna pieprzu łyżeczka gorczycy Wykonanie: Wodę zagotować z octem, cukrem i solą. Pomidorki poukładać w słoiki, dać przyprawy do każdego słoika, włożyć po kawałku marchwi i kawałku czosnku. Zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki, odwrócić do góry dnem aż do zamknięcia słoików
Z Majeczką w kuchnimyślcie że Porzeczka próżnuje! Też przygotowuję przetwory ;) Niestety pogoda niezbyt sprzyja gotowaniu i pasteryzowaniu słoików, ale co tam, dałam radę mimo upałów. Dzisiaj zapraszam na sałatkę ogórkowo-paprykową w słodko-kwaśnym wydaniu. To jedne z moich ulubionych ogóreczków. Przepis mam od mojej mamy ;) Zachęcam do wykonania. Składniki: 4kg małych ogórków 4 duże papryki 0,5kg cebuli 9 szklanek wody szklanka(...)paprykę w kostkę. Wodę mieszamy z solą. W dużej misce mieszamy warzywa i zalewamy wodą z solą. Odstawiamy na 3-4 godziny. Odlewamy nadmiar wody, a sałatkę nakładamy do słoików. Do każdego słoika wsypujemy trochę gorczycy, kilka kulek ziela angielskiego i po jednym liściu laurowym. Z wody, octu i cukru gotujemy zalewę. Gorącą zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy
Czerwona Porzeczka