ryba będzie za ciepła ,czy zalewa. Nasze danie po prostu się rozwali. Odstawiamy do lodówki na minimum dwie doby najlepiej w szczelnym szklanym pojemniku. Ja zawsze używam słoików i wekuję. Dzięki temu potrawa może leżakować kilka tygodni zachowując świeżość i wspaniały smak. Super pomysł w szczególności jak jadę z rodziną na biwak. Wekowanie sposób: nie odnosi się ono tylko(...)również do mięsa,bigosu,grzybów itd. Zamykamy szczelnie słoik wcześniej wycierając brzegi. W garnku kładziemy ścierkę kuchenną i wlewamy wodę tyle by zakryć nakrętkę . Słoiki stawiam do góry nogami (wieczkiem do dołu) Przykrywam drugą ścierką i zamykam pokrywką od garnka. Od chwili zagotowania wody wekuję około 10 minut. Następnie wyciągam słoiki kładąc również na suchą ściekę wieczkiem
Viola cooks with passionZapraszam dzisiaj na wiśniowe przetwory. Na początek niezwykle proste wiśnie w cukrze: wiśnie - dowolna ilość, wypestkowana cukier- 3 łyżki na słoik od dżemu Do słoików wkładamy wydrylowane wiśnie, prawie do pełna. Wsypujemy cukier. Zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku. Wkładamy do zimnego piekarnika, który nagrzewamy do 120 C i pasteryzujemy słoiki przez 15 minut. Następnie piekarnik wyłączamy i zostawiamy(...)słoiki do wystygnięcia
Humanistka w kuchnizasypać połową cukru, dodać wanilię i gotować na małym ogniu dość często mieszając. Gotować około 1,5 h. Wyjąć laskę wanilii. Następnie odlać nadmiar soku wiśniowego do butelek lub słoików i zakręcić na gorąco. Posmakować pozostałe owoce, dodać odpowiednią dl siebie ilość cukru. Pozostałe owoce z niewielką ilością soku dalej gotować aą do uzyskania ulubionej konsystencji dżemu. Przełożyć(...)słoików. Zarówno dżem, jak i sok pasteryzuje w piekarniku. Słoiki wkładamy do zimnego piekarnika, który nagrzewamy do 120C. Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury, piekarnik wyłączamy. Słoiki zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku
Humanistka w kuchnigarnku pilnując, żeby się nie przypaliły, odechciewa się wam robienia domowych przetworów to mam nadzieję, że zmienicie zdanie. Kiedy spróbowałam tego sosu miałam wrażenie, że zamykam w tych słoikach lato i całą słodycz przepysznych pomidorów dojrzewających w słońcu, żadne zimowe importowane pomidory i gotowe przetwory nie zastąpią aromatu tych domowych. Przepis jest naprawdę łatwy wystarczy tylko pokroić pomidory na pół(...)posypać odrobiną soli i pieprzu dodać trochę świeżych ziół i wrzucić do piekarnika, następnie przerzucić do kielichowego blendera i przelać do słoików. Pieczenie wydobywa głębie smaku pomidorów i smakują one zupełnie inaczej, dlatego koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Sekretem udanego sosu jest wybranie odpowiednich pomidorów ja kupiłam swoje u mojego ulubionego dziadka na targu, którego pamiętam jeszcze
zdrowa vege kuchniaugotuje się w ich soku. Znacie jeszcze inne sekrety na przepyszne leczo koniecznie podzielcie się nimi w komentarzach :) Składniki : z proporcji wyszły mi 3 słoiki 500ml i jeden 250 ml 1 kg czerwonej papryki 1kg pomidorów lima 1 cebula olej rzepakowy do smażenia 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżki suszonego oregano 1/2 łyżki czubricy(...)minut, następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i dusimy całość ok 8-10 minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gorące przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy w zależności od wielkości słoików 10-20 minut w garnku wyłożonym ściereczką nie doprowadzając do gwałtownego wrzenia wody, słoiki mają być zanurzone do ok 3/4 wysokości, następie układamy
zdrowa vege kuchniaCukinia w zalewie Curry Składniki: 3 kg cukinii 3 cebule (średnie) gorczyca Liście selera ( 1 liść na słoik ) Zalewa: 7 szklanek wody 1,5 szklanki octu 1 czubata łyżka curry 1,5 łyżki soli 2 pełne szklanki cukru Wykonanie: Cukinie dokładnie myjemy. Odcinamy końce, pozbywamy się pestek i miękkich gąbczastych części. Kroimy w kostkę. Na dnie każdego słoika dajemy(...)liść selera, około 1/4 łyżeczki gorczycy, plaster cebuli. Napełniamy słoiki cukinią. Składniki na zalewę zagotowujemy, odstawiamy i lekko studzimy. Zalewamy nasze słoiki z cukinią i pasteryzujemy 10-15 minut Bardzo smaczna cukinia
W Moim Magicznym Domułyżeczki gorczycy 1 litr wody 1 łyżka soli 1/2 szklanki wody z ogórków kiszonych PRZYGOTOWANIE Paprykę myję, oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję na ćwiartki. Na dno słoika wsypuję gorczycę a następnie wkładam pokrojoną paprykę, wrzucam obrane ząbki czosnku, chrzan, pokrojona na kawałeczki chilli i koper. Sól rozpuszczam w 1 litrze wody (można rozpuścić sól w 1/2 szklanki gorącej(...)pozostałej wody). Paprykę zalewam zimna woda i uzupełniam do pełna woda z kiszonych ogórków (można pominąć wodę z kiszonych ogórków, ale osobiście polecam ponieważ przyspiesza ona proces kiszenia). Zamykam słoik i mocno nim wstrząsam aby wszystko ładnie się wymieszało. Raz dziennie otwieram słoik i dociskam widelcem paprykę (papryka tak jak i kapusta wymaga odgazowywania). Papryka jest gotowa po około
Magiczna kuchnia Dariiszklanka cukru sól 1 łyżka czosnek 6 ząbków marchew 4 sztuki cebula 2 szt gorczyca 1 łyżka ziele angielskie 4 szt listek laurowy 4 szt główki kopru do słoika( pocięłam nożyczkami drobno) ogórki 2 duże michy Krok 1 Do garnka wlewamy wodę, ocet .Wsypujemy sól i cukier.Dodajemy pokrojoną cebulę oraz marchewkę.Dodajemy gorczycę, ziele,listek i czosnek.Gotujemy jakieś 15 minut(...)zalewę. Krok 2 Słoiki wyparzyć.Ogórki obrać, wykroić środki i pokroić w drobne paseczki.Do każdego słoika dodajemy po główce kopru który tniemy nożyczkami drobno( tak aby po zalaniu zalewą pływały drobinki ).Dość ciasno wkładamy ogórki. Krok 3 Zalewamy gorącą zalewą , na samej górze zostawiamy cebulkę, marchewek( pokrojoną w plasterki) i czosnek.Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.Po wyjęciu przykrywamy ściereczką
Różowa kuchniaTaki "babski trunek" :). Oryginalny przepis pochodzi [stąd]. 1/2 litra spirytusu 95% 80 gram kawy mielonej 2 1/2 szklanki wody 1/2 kg cukru 2 łyżki mleka W dużym słoiku kawę zalewamy spirytusem. Odstawiamy na tydzień, ale każdego dnia wstrząsamy słoikiem. Po tygodniu przecedzamy wszystko, aby odzyskać kawę. Spirytus zostawiamy w słoju. Przekładamy fusy do garnuszka, zalewamy 1/2 szklanki gorącej(...)podgrzewamy 2 szklanki wody, i dodajemy 1/2 kilograma cukru. Gdy cukier się rozpuści dodajemy go do całego nastawu. Na koniec dodajemy 2 łyżki wrzącego mleka. Zamykamy szczelnie i odstawiamy słoik na tydzień. Po tym czasie dokładnie filtrujemy metoda opisana w oryginalnym przepisie doskonale się sprawdza. Rozlać napar na 2-3 słoiki, nałożyłć filtry do kawy i przymocować
Czerwony GupikKochani, robimy zapasy na zimę z tego, co aktualnie rośnie w ogródku. Do słoików wrzucamy okruchy szczęścia, garście miłości, wakacyjne wspomnienia, podmuchy ciepłego wiatru i kilka kropel letniego deszczu. Dodajemy proszek w kolorze tęczy, szczelnie zakręcamy. Otwieramy tylko wtedy, gdy nas zimowa chandra dopadnie. Wtedy taki przetwór z domowej spiżarni wzięty, podnosi nas na duchu, dodaje otuchy, i każe bezzwłocznie(...)kurkumą. Słodka - bo z cukrem. Ostra - bo z cebulą. Jednym słowem: będzie, co wspominać w zimowe dni :) Słodko - kwaśna sałatka z cukinii (z jednej porcji wychodzi ok. 5-6 słoików 700 gram) www.kuchniasmakow.blogspot.com 3 kg cukinii - pokroić w grubsze plastry 4 kolorowe papryki - wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w paski średniej długości 4 cebule - obrać i pokroić w średniej długości
Kuchnia smakówsoli 2,5 łyżki cukru Wykonanie: Fasolkę dokładnie myjemy i obcinamy końcówki. Obgotowujemy fasolkę przez 4-5 minut w czystej wodzie bez żadnych dodatków soli. Odcedzamy i układamy w słoikach. Z podanych składników robimy zalewę i podgrzewamy ją tak długo aż składniki się rozpuszczą, nie zagotowujemy. Zalewamy naszą fasolkę, zakręcamy dokładnie i szczelnie słoiki. Pasteryzujemy nasze słoiki z fasolką(...)momentu zagotowania się, na małym ogniu od 30-40 minut. Po tym czasie wykładamy słoiki, odwracamy aby chwyciły i studzimy :) A w tym roku miałam co zbierać
W Moim Magicznym Domudoskonałym lekarstwem na trawienie lub zatrucia jelitowe. Składniki: 10 zielonych orzechów włoskich 400 ml. wódki 100 ml. spirytusu Sposób przygotowania: Orzechy dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, przekładamy do większego słoika. Obydwa alkohole łączymy ze sobą, wlewamy do słoika z pokrojonymi orzechami. Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na cztery tygodnie, co jakiś czas potrząsamy słoikiem. Nalewkę przecedzamy i filtrujemy
Bajeczna Kuchniainternecie i zmodyfikowałam nieco pod nasze potrzeby. Sałatka wyszła bardzo smaczna i delikatna, jeśli ktoś lubi kwaśniejsze smaki może dodać więcej koncentratu. Nam posmakowała bardzo, dzieci wyjadały prosto ze słoika. Mam nadzieję, że do zimy chociaż kilka słoiczków wytrzyma :) 3 kg. ogórków 0,5 kg. cebuli 2 łyżki soli 1 koncentrat pomidorowy 200 g. Zalewa: 0,5 szklanki oleju(...)ogórków. Zalewę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej dodać koncentrat i wymieszać. Zalewę z koncentratem wlać do ogórków i dokładnie rozmieszać, tak by wszystkie ogórki pokryte były zalewą. Do wyparzonych słoików wkładać ogórki, dociskając łyżką. Pasteryzować przez ok. 15-20 minut (w zależności od wielkości słoików, mniejsze słoiki można krócej pasteryzować). Wystudzić i wynieść w chłodne miejsce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieOgórki, ogórki... sezon ogórkowy trwa. Ja już mam w mojej spiżarni całkiem sporą kolekcję słoiczków (zapełnionych) na zimę. A Wy? Jeśli macie jeszcze puste słoiki i wolne miejsce na półce w spiżarni, to polecam te właśnie ogórki w zalewie z kurkumą. Robi się je bardzo szybko, a potem szybko znikają. Jak zresztą inne przetwory. Składniki: ogórki średniej wielkości(...)Wykonanie: Ogórki namoczyłam w zimnej wodzie. Wszystkie składniki zalewy umieściłam w garnku. Zagotowałam i odstawiłam, żeby wystygła. Ogórków nie obierałam, odcięłam końcówki i pokroiłam w plastry. Do wyparzonych słoików włożyłam ogórki ustawiając je pionowo. Wszystkie słoiki zalałam zimną zalewą. Słoiki zamknęłam i pasteryzowałam 3 minuty (od momentu zagotowania się wody). Kolejne słoiczki trafiły na półkę do spiżarni. Polecam
Kuchnia u KrysiMarzę już tylko, aby funkcjonować we własnym mieszkaniu jak normalny człowiek... Dobrze, że na ten czas miałam do dyspozycji kuchnię rodziców, dzięki czemu mogłam zaopatrzyć swoją spiżarnię w kilkanaście słoików przeróżnych wyrobów. Szukałam w tym roku przepisów na przetwory, które do tej pory nie robiłam. Chciałam spróbować czegoś nowego i ciekawego w smaku. I gdy tylko zobaczyłam ten przepis(...)klik ), to od raz wiedziałam, że to będzie hit. I się nie myliłam. Sałatka jest przepyszna! I gorąco polecam zrobić sobie kilka słoików na zimę :) Składniki (na 6 słoików po 0,5 l): 2 kg małych ogórków 700 g marchewki 700 g cebuli 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (u mnie po 200 g) 1 szklanka cukru 1 szklanka octu
My simple kitchen