Ogórki kanapkowe

Ogórki kanapkowe

Ogórki kanapkowe

Bardzo lubimy ogórki kanapkowe, jednak mama nigdy ich nie robiła. Przepis znalazła u Margarytki  i zdecydowała się je zrobić. Składniki: 3 kg ogórków (mama miała bardzo duże ogórki, średnie są zdecydowanie lepsze) 1 l wody 3,5 szklanki octu 10% 3,5 szklanki cukru 2 łyżki ziaren gorczycy 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu 20 ziaren ziela angielskiego 2 płaskie łyżki kurkumy 2 płaskie łyżki soli Przygotowanie: Ogórki mama umyła i pokroiła je wzdłuż w plastry. Plastry nałożyła do słoików. Wodę z cukrem ... czytaj dalej...

Polecają przepis

Czytaj dalej na blogu Lili w kuchni

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.