Może nie za dużo ale kilka słoików zawsze dobrze mieć, bo choć ostro dają do wiwatu to zawsze znajdą się chętni żeby je zjeść. Ważne jest jakie ostre chili dodacie, ja mam suszone peperoncini i jak dla mnie piekła w gębie jeszcze nie czułam. Warto dodać świeżą papryczkę jeśli macie dostępną lub suszoną z zeszłego roku. Podstawa czyli dobre ogórki gruntowe ok. 2 kg. Składniki na zalewę: - 1 szklanka wody - 1 szklanka octu 10% - 3 płaskie łyżki soli - 5 kopiastych łyżek cukru 1. Zalewę zagotować i przestudzić.... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Inspiruje mnie to co nowe i czego jeszcze nie znam. Smakuję, gotuję... i już nie mówię „nigdy”...