Ogórki w zalewie musztardowej... Składniki: 2 kg małych ogórków listek laurowy, ziele angielskie Zalewa: 5 szkl wody 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 3 płaskie łyżki soli 5 łyżek musztardy Zalewę zagotować i ostudzić. Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na 4 części. Słoiki i pokrywki umyć i wyparzyć (ja to robię w piekarniku nagrzanym do 125 stopni przez 15 minut) . Włożyć ogórki, następnie do każdego dodać 2 kulki ziela angielskie i liść laurowy, słoiki zalać zalewą, zamknąć. Pasteryzować ok 5 minut. Wyciągnąć sł... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...