ZAKWAS ŻYTNI

ZAKWAS ŻYTNI

ZAKWAS ŻYTNI

Składniki: 5 łyżek mąki żytniej 5 łyżek letniej wody 1 wysoki słoik gaza Sposób przygotowania Dzień I Zakwas najlepiej zacząć robić wieczorem, np. o 20:00. Bierzemy wyparzony słoik, wlewamy wodę, wsypujemy mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy gazą i odstawiamy w nie przewiewne miejsce. Dzień II Wieczorem (20:00) wyrzucamy połowę zakwasu ze słoika i dokarmiamy kolejną porcją 5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek wody. Mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy gazą i odstawiamy w to samo miejsce. Dzień III, IV i V w... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Prosto i Smacznie z Anetą

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję