Dżem malinowo-melonowy z miętą

Dżem malinowo-melonowy z miętą

Dżem malinowo-melonowy z miętą

Przepis na : deser

Mój pierwszy własnoręcznie przygotowany dżem gotowy! Powstał z połączenia malin i melona. Jest bardzo winny i dosyć kwaskowaty. Konsystencja jest gładka i aksamitna, gdyż maliny wcześniej przetarłam przez sitko. Całość dopełnia mięta i skórka z limonki. Polecam! Składniki na 4 słoiczki o pojemności 250 ml: 500 g miąższu z melona 350 g malin 300 g cukru 3:1 1 limonka kilka listków mięty 1. Zmiksować miąższ z melona z malinami i sokiem z limonki (skórkę zachować). 2. Puree przetrzeć przez gęste sitko, wymieszać z ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Moja Galeria Smaku

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Jak przygotowywać potrawy, by nie tracić cennej witaminy C?

Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.