O mojej miłości do pigwowców i pigw mogliście się przekonać, czytając wcześniejsze przepisy na dżem z pigwy i dyni , sok z pigwowców czy marmoladę z pigwowców . Teraz czas na dżem z samej pigwy. Nie zdecydowałam się na zrobienie hiszpańskiej marmolady z pigw, bo ilość cukru w niej mnie przeraża. Poza tym wydaje mi się całkowicie zbyteczna - pigwa po obróbce termicznej jest słodka sama z siebie. Przygotowanie tego dżemu zajmuje w sumie ok. 3-4 godzin (czas zależy od szybkości obrania owoców) od momentu zabran... czytaj dalej...
Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.
Czytaj dalej...Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.
Czytaj dalej...Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)