1 kg ogórków (lub jego wielokrotność). Solanka: 1 litr zimnej wody, 3 kopiate łyżki soli morskiej. Zalewa: 2 i 1/2 szklanki wody, 1 i 1/4 szklanki octu 10%, 1 i 1/2 szklanki cukru, 10 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu czarnego lub kolorowego, 4 liście laurowe, 1 płaska łyżeczka kurkumy, 2 płaskie łyżeczki gorczycy, Dodatkowo: kilka ząbków czosnku (1 lub 2 ząbki na słój). Trzeba korzystać, póki są jeszcze dostępne ogórki gruntowe. Więc przetworów ciąg dalszy :) Dzisiaj wyśmienite ogórki na kanapki, czyli o... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...